Un subiect principal de discuţie va fi proxima întâlnire a premierului Danian Cioloş cu liderii partidelor parlamentare pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin, având în vedere că în este unul dintre cele mai controversate subiecte din aceste zile. Liberalii i-au cerut lui Dacian Cioloş să schimbe legea, iar cei de la PSD se împotrivesc acestei modificări şi vor ca primarii să fie aleşi într-un singur tur, potrivit digi24.ro.
De asemenea, dosarul lui Gabriel Oprea trebuie soluţionat în această săptămână. Dosarul se află în prezent la Comisia Juridică şi marţi se aşteaptă decizia.
De asemenea, salariile demnitarilor, o ordonanţă respinsă la Senat în sesiunea parlamentară trecută, se află pe lista subiectelor importante.
Încă o lege importantă este darea în plată, o reexaminare a acestei legi, pentru că a fost votată de către Parlament, apoi a fost trimisă la promulgare, însă a fost puternic contestată, inclusiv de către bănci. Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare. În acest moment se află la Senat şi aşteaptă să fie votată, iar apoi va trece la Camera Deputaţilor.
Premierul dă startul discuţiilor cu partidele
Premierul Dacian Cioloş va discuta azi cu liderii partidelor despre modificarea legii alegerilor locale. Discuţiile vor avea loc începând din această dimineaţă, la Vila Lac.
De asemeneapremierul Cioloş va avea în cursul după-amiezii întâlnirea săptămânală de lucru cu preşedintele Klaus Iohannis.
Partidele se războiesc pe tema legii alegerilor locale. Boicotul cu care ameninţă PSD nu îşi găseşte alţi susţinători. UNPR şi ALDE resping la rândul lor revenirea la două tururi de scrutin. Mişcarea Populară îl somează pe premierul Dacian Cioloş să îşi angajeze răspunderea pentru modificarea legii.
Premierul a anunţat că evaluează toate variantele şi doreşte să se consulte cu partidele din Parlament.
Gorghiu vrea de la ALDE şi UDMR să-şi arate coloana
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că susţinerea votului în două tururi la alegerile locale ar arăta că ALDE şi UNPR „au coloană vertebrală" şi subliniază că sistemul cu un singur tur defavorizează cele două partide.
„Votul într-un singur tur favorizează partidele mari precum PNL şi PSD şi le defavorizează pe celelalte. Este de neînţeles de ce ALDE şi UNPR, profund dezavantajate de acest sistem de vot, preferă să rămână captive intereselor electorale ale PSD. Ori suferă de sindromul Stockholm şi nu se pot elibera, ori colaborează conştient la propria dispariţie de pe scena politică. Susţinerea votului în două tururi ar fi fost o bună oportunitate pentru a arăta că au coloană vertebrală. Mă îndoiesc că o vor face. Este, până la urmă, dreptul lor de a rămâne, până la eşecul electoral, PSD 2 şi PSD 3", a scris ieri pe Facebook Alina Gorghiu.
Potrivit acesteia, „PSD deja pierde mai mult prin menţinerea votului într-un singur tur, decât prin schimbarea sistemului de alegere a primarilor".
„La fel ca în multe alte cazuri, PSD tratează electoratul drept duşman iar acest lucru i-a fost fatal de fiecare dată", adaugă liderul PNL.
Gorghiu mai spune că boicotarea alegerilor locale de către PSD, în cazul revenirii la votul în două tururi, „este o afirmaţie pentru consum extern", pentru socialiştii europeni şi nu poate fi luată în serios, iar primii care fac acest lucru sunt primarii social-democraţi.
Copreşedintele PNL se află, până la sfârşitul săptămânii viitoare, într-o vizită în Statele Unite ale Americii.
Doar PNL şi PMP vor două tururi
UNPR şi ALDE au anunţat că susţin alegerea primarilor într-un singur tur şi după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii ar putea boicota alegerile în cazul în care actul normativ va fi schimbat.
Liderul progresiştilor, Gabriel Oprea, a anunţat, sâmbătă, că UNPR va respecta legea alegerilor locale, votată de către toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.
De asemenea, copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut că legile electorale nu trebuie schimbate în funcţie de interesul unui partid. „Am convenit anul trecut să modificăm legile electorale cu un an înainte de alegeri. Am găsit această formulă prin consens cu PNL. PNL şi-a schimbat optica şi acum vrea schimbarea regulilor jocului. Nu mi se pare corect ca în funcţie de interesul particular al unui partid care are posibilitatea să influenţeze această decizie să se schimbe regulile", a subliniat Tăriceanu.