Noua Republică propune lustrarea celor care au avut funcţii de răspundere în perioada 1946-1996 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noua Republică propune lustrarea celor care au avut funcţii de răspundere în perioada 1946-1996

"Lustraţia nu trebuie să se limiteze la perioada regimului totalitar (1948-1989). Socialiştii, aserviţi Moscovei, au instaurat un regim autoritar odată cu falsificarea alegerilor din noiembrie 1946. Acesta s-a transformat într-un regim totalitar comunist după declararea republicii populare, la 30 Decembrie 1947. Căderea lui Nicolae Ceauşescu, la 22 Decembrie 1989, nu a însemnat decât sfârşitul totalitarismului comunist în România. Regimul care s-a instaurat, printr-o lovitură de stat care a făcut numeroase victime, a fost unul autoritar. Economia aflată în mâinile Statului a fost jefuită în mod organizat, de la Centru. Agenţii Securităţii au fost protejaţi, iar salariile lor, plătite. Mass-media a fost controlată, iar autorităţile au declanşat campanii violente împotriva opozanţilor politici. După orice măsură, acest regim a fost unul autoritar, un parlamentarism de faţadă", se arată într-un comunicat al NR.
Potrivit NR, "regimul socialist" a încetat în 1996 (venirea la putere a CDR), dar a revenit în 2000 (prin PDSR, n.r.). "Abia în 1996 românii au putut alege, în cadrul unor alegeri competitive (cum acelea din 1990, spre exemplu, nu au fost), un şef de stat necomunist. Schimbarea de regim din 1996 a fost incompletă şi fragilă, dovadă că socialiştii au revenit la guvernare în 2000. Nici acum tranziţia către o democraţie veritabilă nu este completă. Cel mai recent Index al Democraţiei ne aşază pe locul 59, între Thailanda şi Indonezia", mai spune sursa citată. În consecinţă, condamnarea regimului comunist, pronunţată de Preşedintele României la 18 Decembrie 2006, nu este suficientă, iar Statul român trebuie să se delimiteze şi de regimul autoritar din perioada 1990-1996.
"Noua Republică susţine necesitatea lustraţiei cu argumente morale şi practice. Din punct de vedere moral, lustraţia este o măsură tardivă, dar necesară, pentru asanarea spaţiului public. Din punct de vedere practic, lustraţia va asigura o măsură de corectitudine a competiţiei politice, distorsionată în prezent de resursele şi influenţa celor care au servit un regim criminal şi corupt. Este fals că lustraţia vine prea târziu. Unele dintre aceste personaje sunt încă în poziţii-cheie în România. Noua Republică susţine lustrarea tuturor celor care au servit, în funcţii de răspundere, regimurile autoritare şi totalitare care s-au succedat în ultimele decenii, în România", conchid cei de la organizaţia lui Mihail Neamţu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro