Mergi la conţinutul principal

Noua Polivalentă, încă un pas

• consilierii municipali au aprobat în cadrul celei mai recente ședințe ordinare de la finele lunii trecute Planul Urbanistic Zonal pentru construirea noii Săli Polivalente • inițiativa privind realizarea PUZ-ului aparține Consiliului Județean • consilierii municipali ai PNL Brăila au criticat locația aleasă pentru viitoarea sală, punctând că ar fi trebuit selectată o zonă din interiorul orașului și nu una greu accesibilă și lângă stația de epurare, care uneori produce mirosuri neplăcute, supărătoare pentru locuitorii din apropierea acesteia

 

Administrația PSD Brăila a mai făcut un pas important în proiectul privind construirea noii Săli Polivalente care va avea o capacitate de aproximativ 5.000 locuri. Consilierii municipali au aprobat în cadrul ședinței ordinare de la finele lunii noiembrie, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea sălii. Așa cum am anunțat și în alte ediții ale cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei” aceasta va fi poziționată pe DN22B, km 4 ^ 520 sau mai pe înțelesul tuturor între Brăila și Galați, pe un teren situat între APAN și Stația de Epurare. PUZ-ul a fost comandat de Consiliul Județean Brăila, care este entitatea ce a inițiat demersul privind construcția sălii.

Potrivit documentației proiectului de hotărâre, consilierii municipali au aprobat cu această ocazie atât PUZ-ul, cât și Regulamentul local de urbanism pentru acest obiectiv. De asemenea, s-a stabilit că PUZ-ul va fi integrat în Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului Brăila. Documentația de urbanism aprobată este valabilă cinci ani de la momentul în care a fost votată de consiliu.

”Zona în care se află amplasamentul este caracterizată de funcțiuni specifice unei zone peri-urbane, în care se amestecă locuirea individuală cu activitățile agricole și serviciile de interes general, precum și cele publice, (Stația de epurare a apelor uzate administrată de Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila, Cantonul de apărare ce aparține SGA Brăila), precum și de prezența unor terenuri libere. De asemenea teritoriul studiat are acces direct la drumul național DN22B, drum ce se află în proximitatea podului suspendat peste Dunăre”, se arată în cadrul raportului proiectului.

Tot de acolo aflăm și că sala multifuncțională va avea o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri cu destinația principală de competiții sportive, vor fi amenajate și terenuri în aer liber, gradene, pavilion administrativ, căi de circulație pietonale și auto. De asemenea, în incinta imobilului se vor amenaja și aproximativ 350 locuri de parcare, iar spațiile verzi vor ocupa minim 30% din suprafața totală a terenului. Totodată, realizarea accesului principal în drumul DN22B se va face prin intermediul unui sens giratoriu de 24 m. PUZ-ul a fost realizat de SC Western Outdoor SRL din București.

 

Problemele liberalilor

Interesant este că deși locația a fost anunțată încă din 2021, consilierii PNL Brăila au criticat abia acum faptul că se dorește construcția Sălii Polivalente în apropierea Stației de Epurare, menționând că uneori locuitorii din zonă s-au plâns de mirosuri neplăcute. Ba mai mult, aceștia, prin vocea consilierului municipal PNL Constantin Sârbu, au punctat că era mult mai bine dacă se alegea un spațiu din oraș, cum ar fi o unitate militară dezafectată, pentru ca noua sală să fie mai lesne accesibilă brăilenilor.

”Stimați colegi, suntem de acord cu construirea unei săli polivalente, dar nu în această locație. Considerăm că locația este aleasă nefericit, fiind fără acces la mijloace de transport în comun și prea aproape de un obiectiv care mai deranjează pe unii cetățeni cu acele mirosuri. Haideți ca acea sală polivalentă să fie făcută în interiorul orașului și nu, efectiv, lângă stația de epurare”, a intervenit Sârbu la momentul dezbaterii proiectului.

Cum primarul Marian Dragomir l-a întrebat pe consilier dacă are cumva și o locație potrivită în minte, pe care să o propună în schimbul celei pentru care s-a realizat studiul, Sârbu s-a arătat convins că ”se pot găsi locații”, indicând spre unitățile militare dezafectate.

”Se pot găsi fără nicio problemă astfel de locații. Sunt unități militare care au fost dezafectate. S-a renunțat la unele. Putea fi construită acolo. Aceasta fiind una dintre locații, dar mai sunt și altele”, a apreciat Sârbu.

 

Municipalitatea nu are alte terenuri suficient de mari pentru Sala Polivalentă

Edilul-șef  Marian Dragomir i-a explicat consilierului că în momentul de față Primăria Brăila nu deține alte terenuri disponibile, care să respecte condițiile solicitate de Consiliul Județean pentru construirea acestei săli. Ba mai mult, primarul a dorit să le atragă atenția consilierilor liberali că la momentul transferului acestei suprafețe de teren către Județ pentru demararea PUZ-ului, nu s-a ridicat problema legată de locația aleasă.

”Da, domnule consilier noi toți suntem sătui ca și toți românii de chestiunea asta: «să găsească cineva soluții». Primăria nu deține o suprafață de teren atât de mare încât să se poată construi sala respectivă. Aceasta a fost soluția aleasă de comun acord cu cei de la Consiliul Județean. Documentația a fost transmisă la Guvern. Deja s-au inițiat demersuri. Dar eu am să verific, pentru că este posibil ca și dumneavoastră să fi votat personal atunci când am transmis terenul către Consiliul Județean cu această destinație. Chiar am să verific ca nu cumva atunci să fi votat și acum să vă fi răzgândit. Oricum, vă respect dreptul la opinie. Este unul care vă aparține în totalitate și nu putem să comentăm pe acest subiect”, a declarat Dragomir.

La rândul său, viceprimarul Alexandru Jantea a dorit să intervină pentru a lămuri și faptul că Primăria Brăila nu poate construi după bunul plac diferite edificii acolo unde sunt foste unități militare.

”În completarea celor spuse de domnul primar vreau să vă precizez că singura unitate militară care a fost transmisă de MApN către Municipiul Brăila este cea de la Caporal Mușat. În momentul de față avem în proprietate acolo aproape 5 hectare de teren. Către Consiliul Județean a fost atribuit până în momentul de față teren în suprafață de aproape 9 hectare, întrucât suprafața este una care necesită o zonă mai mare. Plus de asta impunerea venită din partea MApN pentru acel lot de teren care în momentul de față nu este grevat de vreo sarcină sau vreun tip de construcție, era aceea de a se edifica acolo un spațiu comercial, nicidecum o sală polivalentă. Asta a fost decizia MApN din 2009 sau 2010 când a fost transmis acel teren. În momentul de față, Primăria nu mai deține niciun fel de teren în administrare sau în proprietate asupra vreunei unități militare de pe raza Municipiului Brăila, care să cuprindă specificațiile tehnice cu privire la suprafață, utilități și acces la drumuri, care să fie în concordanță cu specificațiile și cerințele Consiliului Județean”, a explicat viceprimarul. 

În acest context, liberalii au afirmat ironic că puteau la fel de bine să construiască noua Sală Polivalentă în comuna Gropeni.

În cele din urmă proiectul a fost aprobat cu 26 voturi ”pentru” și un vot ”împotrivă” din partea lui Sârbu.

Reamintim că în luna decembrie 2021 consilierii județeni au luat în primire de la municipalitate acest teren în suprafață de 78.549 mp care este situat în Municipiul Brăila pe DN 22B. Demersul s-a făcut pentru a fi demarate acțiuni concrete pentru a se construi o Sală Polivalentă modernă de aproximativ 5.000 de locuri, între cele două orașe. La vremea respectivă, dacă la Consiliul Județean ideea a fost rapid acceptată, la CLM Brăila consilierii liberali au criticat faptul că suprafața transmisă către Județ este mult prea mare pentru o Sală Polivalentă, comparativ cu cele realizate în alte județe importante. Atunci însă nu au criticat locația aleasă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro