În conformitate cu Legea 155 din 2010, peste câteva zile - cel mai probabil de la 1 februarie - Poliţia Comunitară se va transforma oficial în Poliţia Locală Brăila, iar actualii agenţi comunitari îşi vor întări statutul de poliţişti. Noua legislaţie le oferă atribuţii noi şi le dă posibilitatea să aplice sancţiuni pentru o gamă mai largă de contravenţii, inclusiv pentru cele care ţin de domeniul circulaţiei rutiere. Responsabilităţile în plus nu se vor cunoaşte, însă, şi la valoarea salariului lunar, fiindcă agenţii Poliţiei Locale vor avea statut de funcţionar public şi vor fi plătiţi ca atare de la bugetul local, fără să beneficieze de sporurile primite de poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, structură ce aparţine de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Astfel, leafa unui poliţist local se situează în jurul valorii de 6-700 lei şi poate ajunge la maxim 900 lei, în timp ce un poliţist din cadrul IJP poate încasa lunar chiar şi dublul acestei sume, datorită sporurilor. Condiţiile de salarizare nu prea fac din Poliţia Locală un loc de muncă atrăgător. În ultima perioadă, 15 angajaţi au plecat, în căutarea unui serviciu mai bine plătit. S-au eliberat astfel opt posturi de agenţi, trei de personal contractual şi patru posturi din conducere, motiv pentru care noua Poliţie Locală va porni la drum cu deficit de personal. Conducerea instituţiei spune că nu poate face angajări pentru înlocuirea celor plecaţi. "În conformitate cu normele impuse de Guvern, la şapte oameni care pleacă poate fi angajat un singur om. Deci, dacă au plecat 15, putem angaja la loc doar 2", ne-a explicat Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale. Acesta se declară convins, însă, că, în ciuda demisiilor provocate de salariile mici, instituţia pe care o conduce va putea face faţă noilor îndatoriri. "Schema de personal supusă aprobării Consiliului Local Municipal este de 222 de posturi, din care există deja acest deficit de 15 oameni. Chiar şi aşa, ne putem îndeplini atribuţiile, prin felul cum ne-am organizat activitatea. Pe latura Ordinii Publice, municipiul va fi împărţit în 20 de sectoare şi pe fiecare sector vor fi zilnic patrule formate din câte doi agenţi. Pentru Serviciul Rutier, am detaşat 25 de agenţi, pentru Echipa de Intervenţii Rapide vor fi 20, pentru cele trei dispecerate sunt repartizaţi câte 5, iar pentru noul dispecerat de monitorizare video vor fi 10. În total, schema prevede 166 de agenţi de poliţie cu statut de funcţionar public. Acestora li se adaugă 46 de posturi personal contractant - guarzi, magaziner, femeie de serviciu şi arhivar - şi 10 posturi personal de conducere", ne-a informat directorul Jipa. Acesta respinge criticile potrivit cărora, pe lângă faptul că sunt prost plătiţi, poliţiştii comunitari sunt şi slab pregătiţi. "Toţi agenţii rămaşi au parcurs cursurile necesare şi ştiu ce au de făcut. În plus, aceia care nu provin din rândul cadrelor MAI vor mai urma, obligatoriu, un curs de trei luni", a precizat Jipa.
"Am făcut uniforme unde îşi face şi Poliţia Rutieră"
Cele 20 de patrule ale Serviciului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale se vor afla zilnic pe teren, promite conducerea instituţiei. Poliţiştii locali vor trece pe la şcolile şi liceele din zona de competenţă, pentru a preîntâmpina actele de violenţă şi îi vor amenda pe cei prinşi aruncând deşeuri pe domeniul public sau pe cei care construiesc fără autorizaţie. Totodată, în atribuţiile agenţilor Poliţiei Locale mai intră, printre altele, executarea mandatelor de aducere la instanţele de judecată, efectuarea de inspecţii comerciale, verificarea legalităţii afişajului local, combaterea cerşetoriei şi vagabondajului. Multe dintre aceste îndatoriri aparţineau şi până acum Poliţiei Comunitare. Complet noi pentru Poliţia Locală vor fi atribuţiile din domeniul circulaţiei rutiere. Practic, pe raza municipiului, poliţiştii locali vor putea sancţiona toate contravenţiile din trafic, de la parcarea neregulamentară până la încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a afectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule. Poliţiştii locali vor putea dirija circulaţia şi vor putea sancţiona contravenţiile făcute de pietoni, biciclişti, mopedişti sau căruţaşi. Sancţionarea infracţiunilor din trafic rămâne, însă, doar în apanajul Poliţiei Rutiere. De altfel, pentru început, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Circulaţie vor ieşi pe traseu împreună cu colegii de la Poliţia Rutieră, pentru a căpăta experienţă. Ei vor purta pe uniforme înscrisul "Poliţia Locală Rutieră". În rest, uniformele sunt aproape identice cu cele ale Poliţiei Rutiere. "Este important ca uniformele să nu difere foarte mult, pentru ca şoferii să le acorde respectul cuvenit ambelor categorii de poliţişti. Noi ne-am străduit să facem uniforme de calitate. Le-am comandat în acelaşi loc unde şi le fac şi cei de la Poliţia Rutieră", ne-a spus directorul Traian Jipa. Acesta a mai adăugat că instituţia pe care o conduce urmează să fie dotată cu patru autovehicule noi, dintre care o dubă ce va fi folosită la intervenţiile rapide.
Deocamdată, Poliţia Comunitară nu s-a transformat oficial în Poliţie Locală, deoarece organigrama, statul de funcţii şi regulamentul de organizare şi funcţionare nu au fost aprobate de Consiliul Local Municipal. Aceste formalităţi urmează să se definitiveze la următoarea şedinţă CLM, programată pentru sfârşitul acestei luni.