Noua Lege a Educaţiei, explicată profesorilor chiar de ministrul Andronescu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noua Lege a Educaţiei, explicată profesorilor chiar de ministrul Andronescu

Cu ocazia vizitei de vineri, ministrul Ecaterina Andronescu a stat de vorbă timp de mai bine de două ore cu profesorii brăileni din învăţământul preuniversitar şi le-a prezentat noutăţile din noua Lege a Educaţiei, despre care inspectorul general Viorel Mortu a spus că va impune o nouă formă a învăţământului, ceea ce va duce la un nou fond. Inspectorul general Viorel Mortu a mai atras atenţia asupra câtorva aspecte pe care le consideră importante şi care ar trebui rezolvate: realizarea unei metodologii pentru dezvoltarea sistemului afterschool şi schimbarea actualului sistem folosit la mişcarea personalului didactic, când pentru ocuparea a 1.300 de posturi s-au mişcat peste 3.000 de profesori. "A fost o foşgăială în sistem care a generat instabilitate, continuitatea a fost un element ignorat şi aş propune realizarea unei repartizări computerizate".
Apoi, ministrul Educaţiei a prezentat cele mai importante modificări ale sistemului de învăţământ impuse în noua lege a educaţiei. Se va realiza modificarea accentului la curriculum de la informare către formarea de competenţe. Vor fi aplicate două tipuri de evaluări, una la sfârşitul claselor a II-a, a VI-a şi a X-a, realizată la nivelul fiecărei instituţii şi alta naţională, de la sfârşitul claselor a IV-a şi a VIII-a, care vor da o imagine a sistemului. Aceste evaluări naţionale vor fi făcute după modelul Pisa. De asemenea, se vor introduce şi standardele de evaluare, care există din 2003, dar nu au fost până acum aplicate, va creşte autonomia şcolilor care vor avea, ca şi universităţile, o cartă. Directorii vor da concurs în faţa Consiliului de Administraţie, iar primarul va valida corectitudinea concursului. Ulterior, directorul va încheia două contracte de management, unul cu Primăria pentru chestiunile administrative şi altul cu Inspectoratul Şcolar pentru chestiunile educative.
Tot conform noii legi, profesorii tineri vor avea un an de stagiatură, când vor fi îndrumaţi de un mentor. După acest an, vor susţine un examen practic, în care îşi vor dovedi competenţele de profesor şi un examen teoretic la psihopedagogie. După această scurtă prezentare a noii legi, ministrul a răspuns punctual întrebărilor directorilor.

Dirigenţia şi religia - o nouă abordare

Orele de dirigenţie vor fi în majoritate de o oră pe săptămână, dar dacă dirigintele doreşte, vor putea fi şi două sau trei ore de dirigenţie, realizate în alt cadru decât cel convenţional. "Veţi putea merge cu elevii la muzee, în parc sau chiar în excursii în cadrul orelor de dirigenţie şi sunt sigură că asta va face şcoala mai atractivă. Pot fi chiar două sau trei ore, pentru că de fapt, norma unui profesor este de opt ore pe zi, chiar dacă norma didactică este de doar 18 ore pe săptămână. În Anglia, am văzut un diriginte cu clasa la muzeu şi cred că este foarte bine. Astfel şcoala este mai flexibilă, dar nu mai puţin exigentă. Şi la orele de religie trebuie o altă abordare, de aceea am pus religia în trunchiul comun. Nu trebuie să le vorbim elevilor despre dogme, ci despre valorile morale. Ajungem să avem un singur reper, banul, şi nu mi se pare normal. Profesorii trebuie să dea dovadă de imaginaţie şi profesionalism", a precizat ministrul Andronescu. Dirigenţia va fi plătită ca şi până acum, cu un spor de 10% la salariul de bază.

La liceele pedagogice apar clase de puericultor

Mai mulţi directori şi profesori au solicitat ministrului reintroducerea între disciplinele din care puteau alege elevii la bacalaureat a artelor - pentru elevii Liceului de Artă, a pedagogiei - pentru liceele pedagogice şi a geografiei pentru elevii de la real. Ministrul Adronescu a spus însă că nu se poate aşa ceva, pentru că bacalaureatul este un examen de maturitate şi cultură generală, iar elevii care termină un profil sau altul trebuie să aleagă dintre disciplinele deja anunţate, pentru că aşa, un bacalaureat mai simplu va duce la un bacalaureat mai exigent. În ceea ce-i priveşte pe absolvenţii de pedagogic, ei vor merge mai departe şi la universitate vor studia mai multă pedagogie. Mai mult, ministrul a atras atenţia că liceele pedagogice vor avea o nouă oportunitate, de a înfiinţa clase cu profil de puericultor, cadre didactice care vor avea şi noţiuni sanitare şi care vor avea în grijă copiii de la 0 la 3 ani.

Atestarea competenţelor în clasa a XII-a, apreciate prin calificative

Pentru atestatele de competenţe lingvistice şi digitale elevii vor fi evaluaţi de profesorii de la clasă, în timpul clasei a XII-a. Copiii vor primi un calificativ în conformitate cu normele europene, calificative care nu vor fi luate în considerare la calculul mediei de bacalaureat.

Subiecte diferenţiate şi la limba română, după specializarea absolvită

La bacalaureat, la limba română, se vor da subiecte diferenţiate în funcţie de numărul de ore studiate pe săptămână, adică în funcţie de profil. Cei de la real, cu mai puţine ore de limba română, vor avea subiecte ceva mai uşoare. În privinţa variantelor publicate pe internet, ministrul a fost categoric. "Este o soluţie păguboasă şi am renunţat la ea. În două săptămâni profesorii vor avea toate detaliile legate de desfăşurarea probelor de bacalaureat", a spus ministrul Ecaterina Andronescu.

Adio, salarii de merit şi 100 de euro pentru cărţi!

Liderul Sindicatului Învăţământ Brăila, Valeriu Partene, a prezentat ministrului şi situaţia provocată de Curtea de Conturi nu numai la Brăila, ci în toată ţara. Instituţia amintită a controlat contabilitatea şcolilor şi a decis că tichetele cadou nu trebuia acordate, deşi iniţial, atunci când s-au acordat, Curtea de Conturi a spus că se pot da. Ca urmare, se impută aceste sume profesorilor. La Brăila s-au dat doar 2,5 tichete, adică aproximativ 1.000 de lei, dar în alte judeţe din ţară s-a dat chiar mai mult decât dublu. Ministrul Andronescu a precizat că va avea o discuţie cu preşedintele Curţii de Conturi pentru că ştie că legea este neclară şi interpretabilă. În schimb, a anunţat cadrele didactice că îşi pot lua adio de la acei 100 de euro pentru cărţi, că nu sunt bani la buget pentru acordarea lor şi că ministrul de Finanţe a informat-o că prin noua lege a salarizării se suspendă salariile de merit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro