Mergi la conţinutul principal

Noua abatoare si noua fabrici de lapte vor fi inchise pina la sfirsitul lunii viitoare

Stadiul pregatirii unitatilor din industria alimentara in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, a fost principala tema a unei intilniri organizate de conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila. La intilnire au participat administratorii societatilor comerciale ce desfasoara activitati de industrie alimentara, medicii veterinari oficiali care isi desfasoara activitatea in aceste unitati, medicii veterinari din Circumscriptiile Sanitar Veterinare si medicii veterinari zonali.
"S-au adus in discutie subiecte precum: verificarea respectarii procedurii de inscriere a unitatilor supuse controlului sanitar veterinar, verificarea conformitatii programelor de restructurare modernizare precum si a respectarii realizarii lucrarilor de restructurare - modernizare in termenele inscrise in aceste programe. La finele intilnirii a fost intocmita lista unitatilor din industria alimentara supuse controlului sanitar-veterinar, din categoria B sau D, care pot fi incluse in lista unitatilor cu program de restructurare - modernizare, cu termen de finalizare a lucrarilor 31 decembrie 2009 - categoria C. Aceste unitati trebuie sa isi intocmeasca dosarele si sa le inainteze catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pina la data de 31 mai 2005", a precizat Cristian Popescu, directorul DSVSA Braila.
Administratorii unitatilor inscrise sau ce urmeaza a fi inscrise in categoria C au fost informati ca dupa 31 decembrie 2006, nu mai au voie sa valorifice produse de origine animala catre alte unitati aprobate pentru procesarea carnii care pot derula schimburi intracomunitare si care vor fi incadrate in categoria A.
Reamintim ca noua legislatie din domeniul sanitar - veterinar, adaptata la cerintele Uniunii Europene, imparte unitatile din industria alimentara in 4 categorii, A, B, C, si D, respectiv: unitati care Indeplinesc cerintele comunitare (A); unitati care vor fi In conformitate cu cerintele la data aderarii, cu programe de restructurare (B); unitati pentru care s-a solicitat perioada de tranzitie pina la data de 31.12.2009 (C); unitati care nu se asteapta sa fie In conformitate cu cerintele comunitare la data aderarii (D).
Stadiul implementarii Programului HACCP si a trasabilitatii produselor de origine animala au fost inca doua subiecte aduse in discutie in timpul intilnirii. Conceptul HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) a aparut in anul 1959, in SUA. HACCP a fost incorporat si in cerintele legislative romanesti, pentru a fi aplicat in industria alimentara, in 1995. Este comparabil pentru garantarea sigurantei produselor cu aplicarea unui sistem TQM (Managementul Calitatii Totale) conform seriei standardelor ISO.

Cea mai lunga lista este cea a unitatilor din categoria B

In final a fost prezentata situatia exacta a unitatilor de industrie alimentara din judetul Braila.
Astfel, pe segmentul abatoare, in judetul Braila sint inregistrate 12 unitati, din care o unitate - SC "Marex" este incadrata in categoria A (indeplineste cerintele Uniunii Europene aprobate pentru export), 2 in categoria B (au termen de finalizare a lucrarilor de modernizare 31 decembrie 2006) si 9 in categoria D, carora li se va interzice activitatea pina la data de 30 iunie a.c.
In ceea ce priveste fabricile de preparate din carne rosie, sint inregistrate 6 unitati toate incadrate in categoria B. In documentele Directiei mai figureaza o unitate de prelucrare carne de pasare si una de peste si produse din pescuit, incadrate ambele, tot in categoria B.
La capitolul lapte si produse lactate, in judetul Braila functioneaza in prezent 25 de unitati, din care una incadrata in categoria A - "Lacto prod" si una in categoria A1 - SC "Brenac" (unitati care indeplinesc in totalitate cerintele UE).
Alte 14 unitati sint in categoria B (cu termen de finalizare a lucrarilor 31.12.2006) iar altele 9 in categoria D, care vor trebui sa isi inchida portile in cel mult 45 de zile. Conform precizarilor conducerii DSVSA, unele din acestea se vor transforma in unitati cu vinzare directa catre consumatorul final.
In urma analizei din aceasta sedinta, si-au exprimat dorinta incadrarii in categoria C (unitati listate pentru perioada de tranzitie, cu termen de finalizare a lucrarilor de modernizare 31 decembrie 2009), 2 unitati de lapte si produse din lapte, unitati care in prezent sint incluse pe lista societatilor de categorie B. Administratorii acestora au fost avertizati de inspectorii DSVSA ca nu se va admite nici un dosar de incadrare in categoria C numai din dorinta de a-si continua activitatea fara investitii concrete.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro