• s-a întâmplat, ieri, chiar la începutul unei şedinţe extraordinare care viza 11 proiecte propuse de primarii din judeţ pentru cofinanţare din partea CJ Brăila • consilierul liberal Ovidiu Nechita a semnalat faptul că şedinţa ar fi putut fi una ordinară, având în vedere că niciunul dintre punctele de pe ordinea de zi nu însemna o urgenţă • acesta a avertizat că proiectele aprobate ar putea avea de suferit, dacă se va constata că şedinţa nu a fost legal constituită
Încă un scandal, ieri, izbucnit la nivelul Consiliului Judeţean Brăila, pentru modul în care sunt convocate şedinţele de lucru. După ce luna trecută liberalul Ovidiu Nechita a acuzat că şedinţa ordinară nu fusese convocată în timpul prevăzut de legislaţia în vigoare, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare a cerut lămuriri legate de urgenţa proiectelor dezbătute. Mai exact, consilierii au avut la mapă 11 proiecte, legate de investiţii propuse de primarii din judeţ pentru a primi cofinanţare din partea Consiliului. Pe scurt, este vorba despre un proiect al municipalităţii privind modernizarea de străzi în Cartierul Radu Negru; un altul privind amenajarea accesului şi împrejmuirea unei clădiri multifuncţionale în comuna Bărăganul; construirea unui vestiar şi împrejmuirea terenului de fotbal la Ciocile; împrejmuirea cimitirului din satul Tătaru, comuna Dudeşti; execuţia de lucrări pentru înlocuirea tavanului la Şcoala Gimnazială Gropeni pentru obţinerea avizului ISU, precum şi reabilitarea grădiniţei din localitate; realizarea unui dispensar uman la Şuţeşti; construirea unui grup sanitar la şcoala din Surdila Greci; amenajarea unui parc cu loc de joacă în localităţile Latinu şi Corbu Vechi, dar şi modernizarea iluminatului public în comuna Măxineni.
Ei bine, consilierul PNL Ovidiu Nechita a ţinut să avertizeze membrii consiliului că din punctul său de vedere punctele înscrise pe ordinea de zi nu constituie o urgenţă pentru a justifica aprobarea lor într-o şedinţă extraordinară, dar şi faptul că la o viitoare verificare din partea legiuitorilor s-ar putea ajunge la concluzia că s-a procedat greşit, iar proiectele investiţionale să aibă de suferit.
“Nu avem nimic împotriva acestor proiecte. (...) Aveaţi posibilitatea să faceţi şedinţă ordinară, ori de câte ori doreaţi dumneavoastră. Că aşa spune Codul Adminsitrativ. Dar aţi preferat să o faceţi extraordinară. În lege scrie: «Consiliul Judeţean se poate întruni şi în şedinţă extraordinară ori de câte ori este necesar pentru problemele urgente, care nu pot fi amânate până la următoarea şedinţă ordinară, la cererea preşedintelui Consiliului Judeţean sau cel puţin a unei treimi din numărul membrilor consiliului, ori la solicitarea prefectului adresată preşedintelui CJ, în cazuri - Atenţie! -, excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea, sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizodiilor, pentru apărarea ordinii şi liniştii publice». Domnule secretar, puteţi să ne spuneţi şi nouă unde ne încadrăm noi cu aceste proiecte?”, a întrebat Nechita revoltat.
Priceputu a dat asigurări că şedinţa este una legală
Secretarul judeţului, Dumitrel Priceputu, a precizat că din prevederile Codului Administrativ reiese faptul că pentru probleme urgente, în interesul comunităţii, se pot face convocări ale şedinţelor extraordinare, iar atunci când există urgenţe se pot convoca de îndată acest tip de şedinţe.
“Considerăm că toate cele 11 proiecte înscrise pe ordinea de zi au fost probleme urgente pentru membrii comunităţii. E vorba de obiective de investiţii ale UAT-urilor din judeţul Brăila”, a declarat Priceputu.
Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dorit să meargă mai departe şi să supună proiectul la vot, însă PND-istul Cătălin Iordache a insistat să se ofere mai multe lămuriri privind cele semnalate de liberal. De asemenea, acesta a cerut să i se răspundă dacă Nechita are sau nu are dreptate.
“Nu! V-am răspuns... V-am explicat şi de ce. V-a spus domnul secretar”, a replicat iritat preşedintele CJ Brăila.
“Eu am auzit că domnia sa a citit din lege care sunt situaţiile în care pot fi şedinţe extraordinare. Putea să fie ordinară. Eu cred că dumneavoastră nu vreţi să faceţi şedinţe ordinare ca să eliminaţi punctul diverse unde aţi putea fi întrebat diverse lucruri”, a acuzat la rândul său Iordache.
În cele din urmă, Chiriac a propus la vot ordinea de zi care a fost aprobată cu 26 voturi “pentru” şi o abţinere din partea PND-istului Cătălin Iordache. Ulterior mai multe proiecte au stârnit discuţii privind oportunitatea lor. Vom reveni.