• atât consilierii judeţeni cât şi consilierii municipali au aprobat zilele trecute o nouă variantă a contractului de asociere pentru Patinoarul Acoperit din Brăila • atât Primăria cât şi CJ s-au angajat să pluseze minim 300.000 lei pe an fiecare, pe diferite zone de cheltuieli • subiectul a stârnit contre atât la CJ cât şi la CLM Brăila, consilierii opoziţiei arătându-se destul de nelămuriţi în privinţa necesităţii unui asemenea contract şi nu numai • primarul Marian Dragomir a anunţat că tariful practicat de patinoar sub gestionarea SUPAGL Brăila va fi de 9 lei pe oră, cel mai mic din ţară
Membrii CJ şi CLM Brăila au aprobat în cadrul şedinţelor ordinare de marţi şi miercuri o nouă variantă de contract de asociere pentru gestionarea patinoarului artificial acoperit. Decizia vine după ce în luna august liderii administraţiilor au luat decizia de a renunţa la fostul contract pentru a face unul mult mai clar în ceea ce priveşte împărţirea profitului, finanţările şi investiţiile viitoare, dar şi ca urmare a faptului că la patinoar s-au înregistrat pierderi pentru anii 2015 şi 2017.
Concret, în noul contract de asociere aprobat se precizează că părţile au stabilit de comun acord să colaboreze în vederea asigurării resurselor financiare necesare pentru administrare şi exploatarea bazei sportive şi de agrement “Patinoar Artificial Acoperit”. Astfel că, patinoarul va fi folosit pentru practicarea de patinaj a copiilor şi adulţilor, organizarea de antrenamente de hochei pe gheaţă, patinaj pentru copii şi juniori, dar şi pentru organizarea de meciuri profesionale şi de amatori. De asemenea, pentru organizarea de activităţi care nu implică utilizarea instalaţiei de frig, activităţi socio-culturale (spectacole, evenimente), dar şi orice altă activitate care “concură la realizarea interesului public”.
Trebuie subliniat că obiectivul va rămâne pe întreaga durată a contractului în proprietatea exclusivă a Municipiului Brăila şi în administrarea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila. Interesant de asemenea este că durata asocierii este de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire prin act adiţional, dar pentru o perioadă ce nu va depăşi 2 ani.
Municipiul şi Judeţul Brăila s-au angajat să cuprindă în bugetul anual suma necesară finanţării şi exploatării patinoarului. Mai exact, vorbim de până la 200.000 lei/an pentru funcţionare şi până la 100.000 lei/an pentru secţiunea de dezvoltare din partea municipiului, respectiv de până la 200.000 lei/an pentru cheltuieli de bunuri şi servicii şi peste 100.000 lei/an pentru cheltuieli de capital, din partea judeţului.
La capitolul drepturi şi obligaţii, trebuie punctat că Municipalitatea se obligă, printre altele să solicite SUPAGL, anual, până la jumătatea lunii noiembrie, estimarea sumei necesare administrării şi exploatării patinoarului, dar şi să urmărească activitatea Serviciului în privinţa gestionării patinoarului. Mai mult, Primăria trebuie să transmită către CJ Brăila suma estimată pentru gestionarea patinoarului, anual, tot până la finele lunii noiembrie. Tot la Consiliul Judeţean va trebui să transmită dispoziţii de plată, chitanţe care să ateste pe ce s-au dat bani şi alte documente justificative. De cealaltă parte, CJ Brăila se angajează să asigure în timp util finanţarea necesară, să vireze banii convenţi în contul municipiului, integral sau eşalonat, iar acordarea fiecărei tranşe să se facă numai după utilizarea celei precedente. CJ nu va admite la plată şi justificare facturi plătite înainte de contract, dar nici cheltuieli de personal, se mai stipulează în contract.
Potrivit primarului Marian Dragomir, această asociere cu CJ a fost cea mai bună soluţie pentru că societăţile private s-au ferit să preia patinoarul. Mai mult, acesta a anunţat că de acum patinoarul va vinde bilete la preţul de 9 lei/oră, cel mai mic din ţară.
Discuţii «aprinse» la CJ şi CLM Brăila pe tema patinoarului
Consilierii judeţeni au fost primii care au dezbătut proiectul de hotărâre privind asocierea şi contractul de asociere între Judeţul Brăila şi Municipiul Brăila în vederea exploatării “Patinoarului artificial acoperit” din municipiu. Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi şi a creat tensiuni încă de la începutul şedinţei. Pe scurt, PND-istul Cătălin Iordache a comentat în primul rând de ce primarul Marian Dragomir sau vreunul dintre viceprimari nu participă niciodată la şedinţele de Consiliu Judeţean, atunci când solicită o cofinanţare, la fel cum fac primarii de comune. Mai mult, atât acesta, cât şi consilierii PNL au precizat că spre deosebire de cofinanţările de până acum, întotdeauna primarii au prezentat o investiţie, lucru care nu mai este valabil în cazul propunerii CLM Brăila de asociere cu CJ pentru patinoar. Liberalii în mod special au subliniat că “CJ nu este o vacă de muls” pentru Primăria Municipiului, care are suficiente fonduri pentru astfel de lucruri. Preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac a subliniat însă că acesta este rolul instituţiei pe care o conduce, de a face asocieri şi a ajuta primăriile. Acesta a subliniat că patinoarul este singurul pe care judeţul Brăila îl mai are, astfel că investiţia merită.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat, cu abţineri din partea consilierilor PNL, un vot împotrivă a consilierului PND Cătălin Iordache şi o neparticipare la vot a PSD-istului Dumitru Munteanu.
Şi la CLM Brăila, în şedinţa ordinară de ieri, dezbaterile pe proiectele legate de patinoar au degenerat în contre între primar şi consilierii PNL. Liberalii au atras atenţia că nu sunt de acord cu planul municipalităţii de a da patinoarul în gestionarea SUPAGL Brăila, atât timp cât nu s-au stins datoriile făcute în ultimii trei ani. Mai mult, au sugerat că poate înainte de acest lucru ar fi fost mai potrivit să se încerce varianta administrării obiectivului de către privaţi.
Consilierii municipali au avut de aprobat 3 proiecte privind patinoarul: studiul de oportunitate a modalităţii de gestiune, a regulamentului, caietului de sarcini ale serviciului de administrare, întreţinere şi exploatare a patinoarului artificial; actualizarea tarifelor pentru activitatea desfăşurată începând cu sezonul de iarnă 2018-2019 şi asocierea cu Consiliul Judeţean. La toate acestea cei şase consilieri PNL prezenţi la şedinţă, s-au abţinut, însă proiectele au trecut cu 19 voturi “pentru”.
Tariful la patinoar va fi de 9 lei/oră
Primarul Marian Dragomir a explicat că a avut discuţii cu societăţi comerciale care au dorit să preia patinoarul, însă atunci când au ajuns la capitolele documentaţii, avize ISU şi investiţii necesare, au decis să se retragă. Acesta a explicat şi că tariful la patinoar va fi puţin majorat, însă va rămâne cel mai mic din ţară.
“Activitatea de patinoar nu este rentabilă economic. Decât dacă ea se desfăşoară la nişte tarife exorbitante. Să nu uităm că în cel mai mare centru comercial din Municipiul Brăila, până în primăvară a funcţionat un patinoar, închis şi el dintr-un considerent economic. Dar nu suntem noi în măsură să îl discutăm aici. Am luat în calcul şi faptul că pierderile la patinoar au fost generate ca urmare a faptului că din 2008 şi până în prezent nu a existat nici măcar o indexare cu rata inflaţiei a acelui preţ. Vom propune o creştere a tarifului la patinoarul din Brăila, dar în condiţiile în care acesta va fi cel mai ieftin din ţară. Tariful la patinoarul Brăila va fi de 9 lei pe oră, în timp ce la alte patinoare din ţară tarifele se prezintă în felul următor: La Galaţi - 15 lei - 90 minute, deci 10 lei o oră, la Buzău - 10 lei/oră, la Bacău - 15 lei/oră, la Oradea - 10 lei/oră, la Cluj - 15 lei, la Braşov - 10 lei, la fel şi la Botoşani.
Tariful la patinoarul Brăila pe care noi îl propunem va fi de 9 lei, urmând ca acesta să asigure condiţii economice de funcţionare, cu atât mai mult cu cât el nu va mai avea niciun alt concurent pe piaţa din Brăila, aşa cum era până nu demult. Dacă dorim ca locuitorii judeţului şi Municipiului Brăila să aibă un patinoar, singura variantă economică este cea în care acesta este susţinut financiar de administraţia publică”, a conchis Dragomir.