Nouă premieră la Teatrul ”Maria Filotti”! ”Vițelul de aur” de Ilf si Petrov, regia Radu Iacoban | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nouă premieră la Teatrul ”Maria Filotti”! ”Vițelul de aur” de Ilf si Petrov, regia Radu Iacoban

* spectacolul se va juca sâmbătă și duminică, de la ora 18.00, la Sala Mare * ”Avem de-a face cu o aventură inițiată de un individ ale cărui idealuri se sparg de orizontul arid și inexpugnabil al unei societăți care devine pe nesimțite din ce în ce mai docilă și îndobitocită. Adică, mai simplu, o comedie cu dimensiuni tragice”, afirmă regizorul Radu Iacoban

 

Weekendul acesta, Teatrul "Maria Filotti" Brăila vine cu o nouă premieră! Sâmbătă și duminică, 22 și 23 mai, de la ora 18.00, la Sala Mare, publicul brăilean este invitat la spectacolul ”Vițelul de aur”, de Ilf si Petrov, dramatizare Eugen Gyemant, regia Radu Iacoban. Scenografia spectacolului îi aparține lui Tudor Prodan, de light design s-a ocupat Bogdan Gheorghiu, de sound design Aida Sosic, iar asistența de regie și mișcarea scenică a fost asigurată de Blanca Doba.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Nicholas Cațianis JR., Narcisa Novac, Ciprian Brașoveanu, Liviu Pintileasa, Vlad Volf, Adrian Ștefan și Ciprian Chiricheș.

 

”Oamenii aveau nevoie de posibilitatea de a se reîntâlni cu comunitatea. Și o comedie poate fi un argument bun”

După ce a montat pentru Teatrul ”Maria Filotti” spectacolele ”Cântăreața Cheală” (2018) și ”Asta-i tinerețea noastră” (2019), actorul, regizorul și scenaristul Radu Iacoban s-a reîntors la Brăila pentru a pune în scenă spectacolul ”Vițelul de aur” de Ilf și Petrov. Cu câteva zile înainte de premieră, Radu Iacoban a acordat un scurt interviu cotidianului ”Obiectiv”, în care ne-a oferit detalii despre premiera din weekend.

 

- Sunteți la a treia colaborare cu Teatrul ”Maria Filotti” Brăila. Am dori să ne spuneți ce e frumos la teatrul acesta?

- Totul e frumos în teatrul ăsta! E greu de spus ceva anume... E ceva în aer ce nu știu dacă pot descrie în cuvinte. Nu e vorba doar de clădire. E vorba de un întreg. Oamenii, pasiunea lor, felul în care e prețuit teatrul în Brăila, participarea pe care o are spectatorul la spectacole, deschiderea pentru teatru în general. Orice ai spune în situațiile astea sună așa a limbaj de lemn, dar vă pot răspunde că ce m-a atras la acest teatru a fost un tot inexplicabil.

 

- Ce ne puteți spune despre premiera spectacolului ”Vițelul de aur” de Ilf și Petrov din acest weekend?

- Din miile de istorii ale omenirii, am decis să aleg o poveste despre un erou a cărui unică și tragică vină este aceea că s-a născut în țara greșită. Rusia din “Vițelul de aur” se descotorosea de țarism, spiritualitate, idealuri deșarte și îmbracă hainele ponosite și practice ale comunismului. Pentru inadaptatul Ostap Bender, eroul naiv al poveștii noastre, această schimbare este absolut inacceptabilă.  Avem de-a face cu o aventură inițiată de un individ ale cărui idealuri se sparg de orizontul arid și inexpugnabil al unei societăți care devine pe nesimțite din ce în ce mai docilă și îndobitocită. Adică, mai simplu, o comedie cu dimensiuni tragice.

 

- De ce ați ales acest text?

- Mie îmi place să creez echipe și am ales acest text tocmai pentru capacitatea lui de a crea o echipă. Dramatizarea făcută de Eugen Gyemant unui roman foarte complex, cu foarte multe fire narative, oferă posibilitatea acestei trupe de actori să se arate în plină expresie artistică. Actorii joacă roluri multiple, se trece de la o situație la alta foarte rapid, avem un timp, 1930, în Rusia, care se pregătea de ce urma să vină și de ce urma să aducă unei jumătăți a Europei și avem o mână de oameni care devine din ce în ce mai confuză în urma schimbărilor total imbecile care se produceau în societatea respectivă. Am muncit două luni la această premieră și tot procesul de repetiție a fost o cunoaștere după reguli și jocuri noi. Orice text îți oferă o regulă nouă, subiecte noi de cercetare, necunoscute foarte multe și asta s-a întâmplat la spectacolul acesta. Am încropit spectacolul din ce am găsit în improvizațiile noastre, în observațiile noastre.

 

- Credeți că după pauza de două luni în care nu s-a jucat și după toată această perioadă de restricții spectatorii aveau nevoie de o comedie?

- Dacă vrei o comedie bună poți să te uiți și pe Netflix sau pe HBO Go. Adică poți să deschizi internetul, să îți alegi o comedie și să râzi tu cu tine. Eu cred însă că oamenii aveau nevoie de teatru, nu neapărat de teatru de un anumit gen. Aveau nevoie de ideea de a merge la teatru, de a avea alți oameni lângă ei și de a vedea alți oameni care încearcă să le spună o poveste pe scenă. Live act-ul nu poate fi înlocuit cu nimic. Da, s-au creat tot felul de forme hibrid, teatru online, teatru filmat, teatru TV etc., dar acestea nu pot suplini emoția pe care ți-o oferă teatrul care se joacă live, pe scenă. Și mai cred că oamenii aveau nevoie de fapt de posibilitatea de a se reîntâlni cu comunitatea. Și o comedie poate să fie un argument bun.

 

- În final, aveți un mesaj pentru ca spectatorii să vină la teatru?

- Dacă vă este dor de teatru, veniți să vedeți o comedie foarte faină, spusă de o trupă de actori mega talentați! Ne dorim să vină lumea la spectacolul nostru și să se bucure pur și simplu de simpla acțiune de a veni la teatru. Acest lucru cred că a lipsit și abia așteptăm să ne reîntâlnim cu publicul. Sperăm ca prin dedicarea noastră să îi convingem pe spectatori că povestea noastră este una faină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro