• lotul judeţean este compus din şase juniori şi trei seniori • printre cei calificaţi se numără şi un elev de numai 11 ani
Astronomia, disciplină care nu se află în trunchiul comun, nici în liceu, nici în gimnaziu, şi poate fi studiată doar ca disciplină opţională, devine o materie tot mai căutată de elevii brăileni. Anul acesta, nouă elevi au reuşit să se califice
la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, şase la Juniori şi trei la Seniori. Aceştia au reuşit să adune bagajul mare de cunoştinţe necesare pentru această competiţie în cadrul Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor Brăila şi vor concura pentru un loc pe podium cu alţi elevi pasionaţi din toată ţară, în perioada 18-21 aprilie, în judeţul Prahova.
Astfel, la juniori, cel mai mic membru al lotului este Bogdan Mihai Ciocârlan, elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”. Are doar 11 ani şi poate fi considerat un adevărat fenomen, el reuşind să se califice la etapa naţională după ce a “învins” concurenţi de clasa a VII-a şi a VIII-a. Acesta ne-a spus că este pasionat de astronomie încă de la grădiniţă, iar în clasa a III-a a început să meargă la sesiunile de observaţii astronomice ţinute de Ovidiu Tercu, muzeograf şi astronom la Observatorul Astronomic Galaţi. Apoi, la începutul clasei a V-a, Bogdan a mers la Cercul de Astronomie de la Palatul Copiilor. Visul lui a fost să ajungă la naţională, secretul reuşitei fiind “pasiune şi strădanie”. Însă performanţele lui nu se opresc aici, el fiind calificat şi la olimpiada naţională de informatică.
Continuăm prezentarea lotului cu Adrian Marian Ţiripa, elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”. Are experienţa competiţiilor, în anii trecuţi el participând la naţionalele de fizică, având în palmares o medalie de bronz şi o menţiune. Este atras de astronomie deoarece “este genul de ştiinţă pe care o înveţi pentru că vrei şi nu ai alt beneficiu decât mândria pe care tu o ai faţă de tine”. Adrian este pasionat şi de limbile străine, face voluntariat de mai mulţi ani şi se descrie ca un copil care “gândeşte în afara cutiei”.
După ce s-a calificat la chimie, Andrei Cătălin Oprea va merge şi la astronomie. Elev în VIII-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, Andrei trăieşte pentru competiţie. După cum ne-a mărturisit chiar el, se plictiseşte în vacanţe şi abia aşteaptă să înceapă şcoala, şi în special semestrul al II-lea, pentru a merge la olimpiade. Este un elev de 10 la şcoală, fiind premiat la mai multe concursuri de fizică, chimie şi matematică, iar în timpul liber face şah şi înot. Adolescentul şi-a făcut planuri şi pentru vara aceasta: vrea să participe la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori.
Tot în clasa a VIII-a este şi următorul membru al lotului. Răzvan George Chirilă, învaţă la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” şi va participa pentru prima dată la această disciplină, însă ştie foarte bine ce înseamnă o astfel de competiţie, anul trecut el concurând la fizică. Răzvan îşi doreşte să meargă şi la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori, iar la liceu vrea să urmeze profilul matematică-informatică.
Tot la a doua naţională se află şi Matei Ovidiu Tudose, elev în clasa a VIII-a la Colegiul “Bălcescu”, acum doi ani el concurând la fizică. Matei ne-a spus că a ales astronomia pentru că este o disciplină complexă, în care trebuie să stăpâneşti cunoştinţe din mai multe domenii, şi merge la naţională cu speranţa unei medalii. În timpul liber, adolescentul face baschet la Cuza Sport.
Singura fată din lotul de juniori este Roxana Ionela Grozea, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul “Murgoci”. Anul trecut, ea a participat la două naţionale: fizică şi lingvistică, iar anul acesta a fost prezentă la mai multe concursuri de matematică şi fizică. Roxana speră să facă o figură frumoasă şi să obţină un rezultat cât mai bun.
La seniori, lotul judeţean este format din trei elevi. Prima calificată este Maria Iordache, elevă în clasa a IX-a la Colegiul “Bălcescu”, cea care a câştigat anul trecut olimpiada de astronomie (premiul I şi medalie de aur). Ea s-a calificat şi în lotul restrâns al României şi a participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka, unde a obţinut un argint. Prima ei naţională de astronomie a fost în clasa a VII-a, când şi-a adjudecat o medalie de argint şi s-a calificat şi în lotul lărgit. Deşi anul acesta concurenţa va fi mai mare, Maria speră să urce din nou pe podium. De precizat că adolescenta s-a calificat şi la olimpiada de geografie.
Urmează Irina Papuc, elevă în clasa a IX-a la Colegiul “Bălcescu”. Şi ea se poate lăuda cu premii obţinute la olimpiadele de fizică şi astronomie (medalie de argint şi calificare în lotul lărgit pentru internaţională). Pentru ea, olimpiada este o modalitate de a-şi testa cunoştinţele şi anul acesta speră să se numere, din nou, printre câştigători. Irina a avut şi ocazia să participe într-un proiect Erasmus, în Creta.
Lotul de seniori este încheiat de Mircea Popa, elev în clasa a X-a la Colegiul “Bălcescu”. Acesta participă pentru a doua oară la astronomie, având deja o menţiune câştigată la juniori. Mircea ne-a spus că încearcă să înveţe cât mai multe lucruri în materie de astronomie, atât de la profesori, cât şi de la colegii lui de la Cercul de la Palatul Copiilor.
Precizăm că cei nouă olimpici s-au pregătit cu profesoarele Liliana Iacob şi Nicoleta Becheanu, dar şi cu Marius Ignat, elev în clasa a XII-a la Colegiul “Bălcescu”, şi Radu Andrei, fost elev al Colegiului “Bălcescu”, în prezent student la Harvard.
Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la etapa naţională!