• cinci dintre ei participă la două olimpiade • trei dintre cei nouă membri ai lotului judeţean merg la această disciplină pentru a patra oară
S-a definitivat şi lotul elevilor care vor participa la Olimpiada Naţională de Geografie. Anul acesta, Brăila participă cu un grup numeros, nouă elevi reuşind să se califice mai departe în urma etapei judeţene desfăşurate pe 9 martie la Liceul de Arte “Hariclea Darclee”. Sunt nouă elevi excepţionali, unii dintre ei fiind la a patra participare consecutivă la această etapă. Mai mult, cinci elevi din acest lot au reuşit performanţa de a se califica la două olimpiade naţionale. În cele ce urmează, vă invităm să-i cunoaşteţi pe cei care vor reprezenta judeţul nostru la Olimpiada Naţională de Geografie.
Cel mai tânăr membru al lotului este Rareş Georgian Mihalcea, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”, care studiază la clasă cu prof. Cristina Bichescu. El s-a calificat şi la olimpiada naţională de fizică şi va face naveta între Târgu Mureş şi Târgovişte pentru a putea participa la ambele concursuri. Rareş participă la olimpiade încă din clasa a VI-a şi a adunat premii la competiţiile de fizică.
La clasa a IX-a, Brăila va fi reprezentată de trei eleve: Maria Iordache, Andra Munteanu şi Teodora Andreea Trifan. Maria este elevă a Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” şi este îndrumată de prof. Mariana Coman. Calificată şi la olimpiada naţională de astronomie, adolescenta ne-a spus că geografia era o pasiune mai veche şi studiind această materie a descoperit lucruri care îi sunt folositoare la astronomie. Palmaresul Mariei este unul impresionant pentru o elevă de clasa a IX-a: o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, o medalie de argint şi una de aur la naţionalele de astronomie, plus încă o medalie de bronz la fizică. Andra pare să aibă tot două mari pasiuni - limba română şi geografia, ea fiind calificată la ambele discipline. Elevă a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, adolescenta este coordonată de prof. Gabriel Pascu şi a obţinut şi anul trecut locul I la etapa judeţeană a olimpiadei de geografie, însă a fost nevoită să renunţe pentru a concura la română. Anul acesta calendarul îi permite să participe la ambele competiţii. Teodora este şi ea elevă a Colegiului “Murgoci”, fiind îndrumată de prof. Simona Novac, aceasta fiind cea de-a doua naţională consecutivă. Adolescenta ne-a spus că “relaţia” ei cu geografia a fost “dragoste la prima vedere”, iar “cupidonii” poveştii au fost profesorii pe care i-a întâlnit şi care i-au transmis pasiunea pentru această disciplină.
La clasa a X-a s-au calificat doi elevi de la Colegiul “Murgoci”, ambii coordonaţi de prof. Gabriel Pascu: Flavius Rotaru şi Claudiu Mogodeanu. Flavius a mai participat la această olimpiadă şi în clasa a VIII-a, iar în gimnaziu a fost prezent la “mica olimpiadă de geografie”, aşa cum mai este cunoscut Concursul Naţional “Terra”. Este pasionat de această materie încă din clasa a V-a şi sub atenta îndrumare a dascălilor care au ştiu să îi “alimenteze” atracţia pentru geografie a continuat să persevereze în acest domeniu. Claudiu s-a calificat şi la naţionala de fizică şi, cu părere de rău, a ales să participe la aceasta din urmă, diferenţa dintre cele două olimpiade fiind de o zi. Simte că are mai multe şanse de a obţine un rezultat bun la fizică, deşi geografia îl fascinează de mic. Acesta este în cărţi şi pentru naţionala de matematică.
Tot doi elevi s-au calificat şi la clasa a XI-a: Alexandru Constantin şi Alexandru Chivu. Pentru ambii a devenit o tradiţie să participe la această olimpiadă, ei fiind o prezenţă constantă la etapa naţională încă din clasa a VIII-a. Alexandru Constantin învaţă la Colegiul “Mugroci” şi este coordonat de prof. Gabriel Pascu. Pe lângă geografie, anul acesta el a reuşit să se califice la alte două olimpiade: Ştiinţele Pământului (la care a participat în februarie) şi Biologie. La geografie, Alexandru a câştigat un premiu III şi o menţiune. A ales să concureze şi la biologie deoarece vrea să urmeze Medicina. Alexandru Chivu este elev al Colegiului “Băcescu”, îndrumat de prof. Mariana Coman, iar anul trecut a câştigat locul I la naţională, cu cea mai mare medie, reuşind să se califice şi la Balcaniada de Geografie unde a obţinut medalia de argint. De asemenea, el mai are în palmares două menţiuni la această disciplină, la care se adaugă participările din gimnaziu la “olimpiada mică de geografie”. Anul acesta vrea să ridice ştacheta şi să se califice la internaţională. Tânărul este preşedinte al Consiliului Elevilor de la “Bălcescu” şi este voluntar la Forumul Tinerilor Brăila şi Crucea Roşie.
Lotul judeţean de geografie este încheiat de Sabina Susanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiului “Bălcescu”, coordonată de prof. Mariana Cîineanu. Ea participă pentru al patrulea an la rând, câştigând în fiecare an premiul special. Fiind la ultima participare la această olimpiadă, Sabina ne-a spus că vrea să profite din plin. La facultate va studia tot acest domeniu, însă în Anglia, ea primind deja şi oferte de la mai multe universităţi. Ea este şi reprezentant al elevilor în Consiliul de Administraţie de la “Bălcescu”.
Interesant de precizat că Sabina, Alexandru Chivu şi Alexandru Constantin vor primi din partea organizatorilor olimpiadei “Premiul pentru Consecvenţă”, distincţie ce ce acordă elevilor care au participat de patru sau cinci ori la etapa naţională.
Olimpiada Naţională de Geografie se va desfăşura la Târgu-Mureş, în perioada 29 aprilie-5 mai.
Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes!