Nouă deţinuţi s-au înscris în clasa I | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nouă deţinuţi s-au înscris în clasa I

Deţinuţii brăileni se pregătesc de începerea şcolii. Astăzi, la Penitenciarul Brăila şi la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti au loc festivităţi de deschidere a anului şcolar 2010-2011. Numărul deţinuţilor care şi-au manifestat dorinţa de a urma cursuri şcolare este destul de mare, unii cu aspiraţii mai înalte solicitând chiar înscrierea la cursuri universitare.

Astfel, la Penitenciarul Brăila au fost înscrişi în programul de şcolarizare 114 deţinuţi, 17 la învăţământ primar, 40 la gimnazial şi 57 la cel liceal. De asemenea, pentru învăţământul universitar s-au înscris alte 3 persoane private de libertate. Nouă persoane private de libertate vor păşi pentru prima dată pragul şcolii, fiind înscrise în clasa I. Penitenciarul Brăila colaborează pe linia şcolarizării persoanelor private de libertate cu două unităţi de învăţământ, respectiv cu Şcoala Generală nr.5 "Nikos Kazantzakis" Brăila, pentru ciclul primar şi gimnazial, şi cu Colegiul Naţional "C.D. Neniţescu" Brăila, pentru ciclul liceal.

Pe lângă faptul că învaţă lucruri noi, deţinuţii care merg la şcoală beneficiază şi de o reducere a pedepsei. "Conform legii, şcolarizarea persoanelor private de libertate este obligatorie, iar fiecare deţinut care promovează un an şcolar beneficiază de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsă, zile care se acordă numai în cazul absolvirii anului şcolar. Prin modificările aduse la Legea nr. 275/2006, persoanele private de libertate nu mai primesc sume de bani pentru şcolarizare", a precizat subcomisar Simona Cioară, purtător de cuvânt al Penitenciarului Brăila.

De la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti s-au înscris la cursurile şcolare 122 de persoane private de libertate, 31 în ciclul primar şi 59 în cel gimnazial, 21 la arte şi meserii şi 11 la liceu tehnologic ciclul inferior. De instruirea şcolară a deţinuţilor, la Şcoala de Arte şi Meserii din cadrul unităţii de detenţie, se vor ocupa 13 cadre didactice, angajate ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, 6 titulare şi 7 profesori suplinitori calificaţi. Instruirea şcolară se va desfăşura în 11 săli de curs, iar curricula şcolară va fi cea stabilită la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, fiind aceeaşi ca şi pentru învăţământul de masă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro