Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nota de plata pentru un accident de munca: 2,5 miliarde de lei

Parchetul Braila a definitivat ancheta penala declansata in cazul unui grav accident de munca petrecut in urma cu patru ani la SC "Promex" SA, eveniment in urma caruia un muncitor a ramas fara piciorul sting, iar seful lui direct a fost deferit justitiei, sub acuzatia de vatamare corporala grava din culpa. Oamenii legii considera ca vinovat de producerea accidentului este maistrul Gheorghe G., 54 de ani, in prezent pensionar - tata a sase copii -, care a comandat o macara pod rulant in conditiile in care nu era autorizat sa faca acest lucru. Invinuitul a executat o manevra in urma careia cirligul macaralei s-a desprins, iar containerul agatat in macara s-a balansat inspre victima Ion C., strivindu-i acesteia piciorul. Muncitorul a suferit mai multe internari in spital, fiindu-i necesare intre 180 si 200 de zile de ingrijiri medicale. Diagnosticat cu "infirmitate fizica permanenta", Ion C. solicita in prezent daune civile de 250.000 de lei RON.
Accidentul s-a petrecut in ziua de 29 mai 2002, in Atelierul TSP - Sectia Turnatorie a SC "Promex" SA Braila. Potrivit dosarului penal, Ion C., turnator-formator, primise drept sarcina de serviciu din partea lui Gheorghe G. sa faca curat la locul de munca, mai precis sa evacueze nisipul ars rezultat din procesul tehnologic (turnarea pieselor). In acest scop, muncitorul - care era autorizat si ca legator de sarcina - trebuia sa agate cirligul unei macarale pod rulant de un container (lada) plin cu nisip, apoi sa rastoarne continutul intr-un camion. Intrucit in acel moment macaragiul se afla intr-un alt atelier, deservind alta macara de 3,5 tone forta, maistrul Gheorghe G. s-a hotarit sa-i tina locul, desi nu era autorizat sa faca acest lucru.

Manevra gresita

Primul container a fost descarcat fara incidente. La al doilea, insa, au aparut probleme. Dupa ce containerul a fost asezat in bena camionului, muncitorul a desfacut legatura pentru ca urma sa realizeze o alta, necesara pentru rasturnarea continutului. Desi Ion C. se afla la mai putin de un metru distanta de container, in bena camionului, spun anchetatorii, maistrul Gheorghe G. a executat comanda de ridicare a greutatii. In acest context, containerul s-a desprins din cirlig si s-a balansat amenintator inspre muncitor, strivindu-i acestuia piciorul sting intre greutate si oblonul camionului.
Primul care a constatat ce se intimpla a fost soferul camionului, Nicolae N., care l-a auzit pe Ion C. tipind, prabusit in interiorul benei. Victima a fost transportata la spital, unde a fost diagnosticata cu fractura de tibie si peroneu. Din pacate, insa, au aparut complicatii (suprainfectie in focarul de fractura), muncitorul fiind internat de mai multe ori in spital. Chiar si asa, medicii n-au mai reusit sa-l puna pe picioare, Ion C. fiind in prezent invalid (cu infirmitate fizica permanenta). Audiat pe parcursul urmaririi penale, maistrul Gheorghe G. a declarat ca accidentul nu s-a produs din vina sa, ci a muncitorului, care n-ar fi legat bine sarcina. Anchetatorii sint de cu totul alta parere, mai ales ca, potrivit legii, maistrul nu avea ce cauta la comanda macaralei. Cazul se afla pe rolul instantei de judecata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii