Regizorul Victor-Ioan Frunză a luat patru piese scurte de teatru ale lui Cehov, le-a “aşezat” în patru forme clasice şi le-a prezentat publicului brăilean în recenta premieră de la Teatrul “Maria Filotti” sub titlul “Bărbaţi, femei şi viaţa dintre ei”. Ni le-a oferit ca pe 4 esenţe, fiecare cu parfumul ei. Pe care să le savurăm noi, spectatorii, după gustul nostru.
Ce e de observat imediat la recenta punere în scenă, e faptul că Victor-Ioan Frunză se întoarce la teatrul de factură clasică. Adică acel teatru care a cam dispărut în ultima vreme de pe scenele româneşti. Este un pariu în care Frunză mizează totul pe clasic şi pe Cehov şi câstigă.
Un teatru cu decoruri frumoase, alcătuite din fotolii din piele, măsuţe cu lumânări şi candelabre. Un teatru cu minunate costume de epocă şi cu tablouri care trimit, cred, la pictorul Marc Chagall. Un adevărat răsfăţ pentru ochiul spectatorului.
Un teatru în care pianul nu e folosit doar ca decor, ci pentru a cânta live (la pian, Adriana Burcă). Excelentă ideea de a acompania jocul actorilor cu muzica de pian, acel instrument atât de prezent în casele familiilor de nobili ale Rusiei din vremea lui Cehov.
Un teatru în (dulcele) stil clasic, dar care ne oferă spre meditaţie 4 teme de o neverosimilă actualitate: soarta actorului de provincie, relaţia cu năbădai dintre o văduvă şi un burlac cam misogin, viaţa agitată dintr-o instituţie bancară (un fel de minister al zilelor noastre) şi punerea la cale a unei căsătorii.
Un teatru care scoate la rampă trei mari actori: Alin Florea, Corina Moise şi Valentin Terente. Alin Florea face un adevărat tur de forţă, fiind prezent în rol principal în toate cele patru piese. Corina Moise străluceşte pur şi simplu în trei din cele patru piese. Iar Valentin Terente, prezent şi el în toate cele 4 piese, deşi în roluri secundare, completează perfect nuanţele din care se compune fiecare scenă.
Și o remarcă specială pentru Corina Moise, mai nou sosită în trupa brăileană. A jucat, în ultima vreme, în “Îndoiala”, în “Jocul de-a vacanţa” şi acum în “Bărbaţi, femei şi viaţa dintre ei”. De fiecare dată, Corina Moise face roluri memorabile. Adică roluri în care prestaţia ei este atât de convingătoare încât e greu de uitat. E, poate, cea mai bună dovadă că avem în faţă o mare actriţă.
Nu cred că va exista un singur spectator care să nu găsească, în măcar una din cele 4 piese, situaţii de viaţă cu care s-a întâlnit personal. După cum nu cred că va exista un singur spectator care să nu plece încântat de la ultimul spectacol al teatrului brăilean.