Mergi la conţinutul principal
Aventurile unui brăilean în Africa plină de primejdii

Norocel în Nigeria

• director tehnic la o companie internațională (prestator servicii platforme petroliere), fost navigator, brăileanul Iulian-Norocel Ilie răspunde de siguranța a zece nave în Nigeria, țara cu cea mai mare populație din Africa • Iulian a învins de mai multe ori malaria și a fost blocat opt luni în Liberia, din pricina epidemiei de EBOLA • în Nigeria, trăiește în orașul Onne, într-o reședință înconjurată cu gard de sârmă ghimpată și posturi de pază • brăileanul înfruntă pericole despre care alții doar au auzit: teroriști jihadiști Boko Haram, păianjeni veninoși, malarie, SIDA, febră tifoidă și stafilococi • în Nigeria, sunt doar două clase sociale: cei extrem de bogați și cei extrem de săraci, iar „polul sărăciei” este în Delta Nigerului • „N-aș putea să renunț la viața pe care o duc acum. N-aș putea să mă trezesc dimineața și să merg liniștit la serviciu”, ne-a mărturisit Iulian

 

Departe de familie, dar cu credință în Dumnezeu, brăileanul Iulian-Norocel Ilie înfruntă cu curaj primejdiile Africii de Vest. Viața brăileanului din Lacu Dulce - ce răspunde de siguranța celor zece nave ale companiei olandeze la care lucrează - pe continentul negru este o continuă aventură, pentru că al doilea continent ca mărime de pe Terra nu este nicidecum un paradis. Măcinat de boli despre care unii abia dacă au auzit, Africa este tărâmul contradicțiilor și al provocărilor, al vieții și al morții deopotrivă. Păianjeni veninoși, malarie, febră tifoidă, EBOLA, SIDA - sunt doar câteva dintre pericolele pe care le-a înfruntat Iulian Ilie. În ziua în care i s-a născut fiul (2005), a fost nevoit să plece din țară. A fost infectat de mai multe ori cu malarie, a fost mușcat de un păianjen veninos, de i se umflase îngrozitor capul și a înfruntat amenințările teroriștilor jihadiști Boko Haram. I-a condus pe ultimul drum pe colegi și prieteni, dar s-a ridicat de fiecare dată și a mers mai departe. „N-aș putea să renunț la viața pe care o duc acum. N-aș putea să mă trezesc dimineața și să merg liniștit la serviciu. În plus, mi-am făcut prieteni peste tot pe unde am umblat”, ne-a mărturisit Iulian Ilie, brăileanul îndrăgostit de tărâmul fascinant al Africii, dar care nu și-a uitat niciodată rădăcinile.

După cum am menționat în numărul din 22 februarie 2023 al cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei”, Iulian a investit circa 200.000 de euro în Patiseria NOROCEL, deschisă pe Strada Deltei nr. 13 (cartier Lacu Dulce) în primăvara anul 2021, chiar de ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Soții Ilie au înregistrat marca NOROCEL la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și pregătesc aici, la patiserie, elevi de la Liceele „Ion Ghica” și „Edmond Nicolau” din Brăila, care au profil patiserie.  

 

Aventuri în nouă țări ale Africii

Fost navigator, absolvent al Liceului de Marină Brăila și al Universității Maritime Constanța, Iulian-Norocel Ilie își desfășoară activitatea, din anul 2019, în Nigeria, țara cu cea mai mare populație și cu cea mai puternică economie din Africa (în anul 2014, PIB-ul Nigeriei a fost de peste 500 de miliarde de dolari, devansând Africa de Sud), dar și cu peste 500 de grupuri etnice. Aici, trăiesc laolaltă creștini și musulmani (mai mult de jumătate din populație), însă țara trece prin cea mai dificilă perioadă din istoria sa, după cum ne-a relatat Iulian. Președintele țării este musulman, iar contracandidații săi sunt doi musulmani și un creștin. Deși au avut loc alegeri pe 24 februarie, rezultatele nu sunt încă date publicității. „De o lună de zile, nu mai există lichidități în Nigeria. Pe 10 februarie, s-a anunțat că se va schimba moneda națională, „naira”, iar bancnotele vechi nu mai pot fi folosite. Corupția a explodat. Dacă nu iese președinte candidatul creștin Peter Obi, va fi cu siguranță război civil, pentru că este foarte multă corupție, iar inflația a crescut foarte mult”, ne-a spus brăileanul care poartă de grijă afacerilor companiei olandeze SMIT INTERNATIONAL în Nigeria, în calitate de director tehnic și responsabil cu securitatea.

Înainte de Nigeria, Iulian Ilie a activat în mai multe țări ale Africii: Camerun, Gabon, Sierra Leone, Coasta de Fildeș, Liberia, Namibia, Guinea Ecuatorială și Senegal.  

 

Cea mai mare țară din Africa

Fost protectorat britanic, independentă din anul 1960, Nigeria este țara cu cea mai mare populație a continentului african (peste 200 de milioane de locuitori) și a șaptea cea mai populată țară din lume. Este o republică constituțională federativă ce constă din 36 de state și Teritoriul Capitalei Federale Abuja. Pe teritoriul țării locuiesc peste 500 de grupuri etnice, cele mai numeroase fiind Hausa, Igbo și Yoruba. Din punct de vedere religios, aproximativ jumătate dintre locuitorii Nigeriei sunt creștini care trăiesc mai ales în sudul și centrul țării și musulmani concentrați în regiunile nordice și de sud-vest. O mică parte a populației aderă la religii native, cum ar fi cele ale popoarelor Igbo și Yoruba. În anul 2014, economia Nigeriei a fost cea mai mare din Africa, având un PIB de peste 500 miliarde de dolari, depășind Africa de Sud și devenind a 21-a cea mai mare economie a lumii. Dispunând de resurse de petrol importante, Nigeria rămâne, totuși, o țară relativ săracă, fapt cauzat în principal de corupție. Cu toate că au loc scrutine electorale cu vot universal, democrația nu este încă instaurată pe deplin, potrivit observatorilor internaționali.

 

„Polul bogăției este în Banana Island”

Din spusele brăileanului rezident în Africa de Vest, în Nigeria sunt doar două clase sociale: cei extrem de bogați și cei extrem de săraci. Clasa de mijloc, aproape inexistentă, este reprezentată de străinii care fac afaceri aici. Toate marile corporații petroliere mondiale au reprezentanțe în Nigeria, pentru că rezervele de petrol ale țării sunt uriașe, fie că vorbim de SHELL, CHEVRON, TOTAL sau EXON MOBIL. „Polul sărăciei este în Delta Nigerului, iar „polul bogăției” în Banana Island („Insula Bananei”), unde costul unei singure proprietăți pleacă de la o sumă cu șase cifre. În dolari”, ne-a spus Iulian Ilie.

În afară de afacerile cu petrol, în Nigeria prosperă afacerile cu îngrășăminte chimice, care au explodat după invazia rusă în Ucraina. Iulian își desfășoară activitatea în orașul Onne, lângă Port Harcourt, reședința statului Rivers, din Delta Nigerului. Este cea mai periculoasă zonă din Nigeria, locul unde activează organizația teroristă jihadistă Boko Haram. Potrivit brăileanului de la SMIT, organizația are un trecut extrem de violent. Printre altele, teroriștii islamiști au răpit 300 de fete de la o școală din nord-vestul Nigeriei, despre care nu s-a mai auzit nimic, dar și călătorii unui tren, în anul 2022.

„În Nigeria, omul nu reprezintă nimic, raportat la nivelul de violență de aici. Insurgenții sunt oameni cruzi, „spălați pe creier”, care-i numesc pe străini „oybo” și-i privesc doar ca pe o posibilitate de a face bani. Răpirile sunt la ordinea zilei. Din câte știu, nu mai este niciun brăilean în Nigeria. Altfel sunt oamenii în Gabon, spre exemplu, unde am petrecut 3 ani în junglă și unde am primit titlul de „șef de trib onorific” al comunității Mayonami. Aici, în Africa, te confrunți cu pericole permanente, de la malarie și până la SIDA, febră tifoidă, salmonella. În 2014, am fost blocat 8 luni în Liberia, din cauza epidemiei de EBOLA. Am avut de mai multe ori malarie, iar în 2021 am fost înțepat în frunte de o insectă, cel mai probabil păianjen”, ne-a povestit brăileanul.

Nigeria este și „țara tuturor posibilităților”. Poți întâlni aici reclame stradale despre schimbarea numelui sau îți poți schimba data nașterii, după bunul plac, contra unei sume de bani.   

Iulian reușește să-și câștige simpatia colegilor, fie ei negri sau occidentali, iar aceștia îi pregătesc surprize. Nu de puține ori, brăileanul și-a aniversat ziua de naștere pe meleaguri africane. Vine dimineața la birou și pleacă seara târziu. Este locul unde occidentalii dorm cu pistolul sub pernă. Îi place să se fotografieze cu colegii pe navele companiei la care lucrează și să meargă cu ei la pescuit, ca să-și mai amintească de Dunăre. Paza obiectivelor este asigurată de firme de securitate autohtone, care colaborează impecabil cu Iulian Ilie. Africanii recrutați sunt oameni de încredere, toți unul și unul, înarmați până-n dinți, devotați guvernului și dispuși să-și apere cu orice preț prietenul român.

Au fost înregistrate tentative de răpiri și de asasinat, iar zona este cunoscută pentru practicile wodoo sau spiritism. Cu toate acestea, Iulian nu se teme, pentru că nu toți nigerienii sunt violenți și răi. Creștinii merg duminica la biserică și se roagă Lui Dumnezeu, la fel musulmanii care se roagă în moscheile din toată Nigeria. 

 

Boko Haram - cea mai temută organizație teroristă din Nigeria

Boko Haram (în limba hausa, „învățătura occidentală e un păcat”), organizație devenită, în 2015, Provincia Sudanului de Vest, este o grupare islamistă din nordul Nigeriei, cu caracter terorist, vestită pentru cruzimea membrilor ei și care militează pentru introducerea legii Șaria în întreaga țară și interzicerea culturii occidentale. S-a născut ca o dizidență din gruparea extremistă Ansaru, apropiată de filialele Al Qaeda din Maghreb. Poartă strânse legături cu gruparea Taliban, localnicii numindu-i „talibani” pe membrii Boko Haram. Același tip de relații îl menține și cu gruparea Ash-Shabab, din Somalia. Numele organizației evocă lupta contra influenței culturii occidentale: „Boko”,cuvânt în limba hausa (însemnând „fals” sau „mincinos”, legat de unii de englezescul „books” - „cărți”) aplicat învățământului modern, neislamic, și „haram” adică „păcat” sau „sacrilegiu”.

Potrivit Amnesty International, cel mai mare masacru comis de această grupare este cel de la Baga, din anul 2015, când au căzut victime peste 2.000 de persoane (creștini). În iulie 2009, organizația a lansat atacuri asupra unor biserici creștine și a unor stații de poliție din statul Bauchi, din nordul Nigeriei. În mai 2014, organizația a fost trecută de Consiliul de Securitate ONU pe lista organizațiilor teroriste ale lumii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro