Mergi la conţinutul principal

Norma de hrană, dublare cu amânare

* alocația de hrană din spitale se va dubla abia de la 1 iulie a.c. * astfel, cuantumul va ajunge de la 11 de lei la 22 de lei/zi * măsura e bună, dar ar fi trebuit să se aplice imediat, consideră președintele Camerei de Comerț Brăila, Ștefan Fusea * acesta spune că, de ani buni, nivelul acestei alocații este insuficient și atrage atenția că nici acum, după dublarea alocației de hrană din spitale, nu există o coerență a măsurilor compensatorii aprobate de Guvern, făcând referire la tichetele de masă care se majorează și ele de la 20,17 lei la 30 de lei

 

Alocația de hrană pentru bolnavii din spitale se va dubla, începând cu 1 iulie. Cuantumul acesteia va ajunge la 22 de lei, față de 11 lei/zi cât este în prezent, pentru asigurarea a trei mese pe zi, respectiv mic dejun, prânz și cină. Măsura este una ”bună”, este de părere președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila, doar că se aplică prea târziu, după cum atrage atenția acesta. Contactat telefonic și întrebat cum vede această majorare după șirul lung de scumpiri și dacă este suficientă pentru asigurarea hranei din spitale, Ștefan Fusea a salutat decizia luată la nivel central, dar a precizat că e loc de mai bine. ”Măsura este bună, e salutară! Este pusă în aplicare cam târziu și, doi, va fi și ea insuficientă. Considerăm cu toții că o masă pentru pacienții internați în spital trebuie să aibă alocată minim 35-40 de lei/zi pentru ca pacienții să fie mulțumiți. Toată lumea să fie mulțumită, ținând cont că valoarea unui tichet de masă pentru o singură masă la prânz este stabilită, tot de Guvern la 30 de lei. Unde este echilibrul?!”, a atras atenția președintele CCIA Brăila, Ștefan Fusea. Omul de afaceri face referire, mai exact, la majorarea valorii tichetelor de masă, care se are în vedere de la 1 iunie, când va crește de la 20,17 lei cât este în prezent, la 30 de lei, măsura fiind gândită, la rândul ei, ca o compensație a creșterii de prețuri la alimente. Cu aceste bonuri de masă pot fi achiziționate doar produse alimentare sau mese calde. ”Ca să fie și mai clar, trebuie menționat faptul că valoarea unui tichet de masă pentru o singură masă a crescut de la 20 de lei în prezent - când pentru 3 mese pe zi la spital se alocă doar 11 lei - la 30 de lei. Deci este încă dezechilibrat acest sistem de finanțare pentru asigurarea hranei pacienților. Punctul de vedere al tuturor este că nici cei 22 de lei pe zi nu vor fi îndeajuns de la 1 iulie, pentru că ei nu fac altceva decât să acopere inflația survenită între timp. Pentru că, în afară de inflația la alimente, toate firmele, inclusiv și spitalele, se confruntă și cu creșterile spectaculoase de prețuri la utilități! Deci, pregătirea hranei are costuri colaterale și mai mari chiar, la gaze, energie, combustibil care asigură transportul, inclusiv cu salariile personalului”, a mai semnalat președintele CCIA Brăila. În aceste condiții, mai spune Fusea, majorarea alocației din spitale trebuia aplicată imediat pentru ca impactul acestor scumpiri să fie atenuat cumva până atunci. ”Problema este însă că, în loc să fie transpusă în practică imediat, ea a fost amânată și va intra în vigoare la 1 iulie. Deci avem încă două luni și jumătate, din luna aprilie, în care toată lumea se confruntă cu aceeași problemă. Trebuie să se asigure hrana de 11 lei, iar de aici vine și o nemulțumire a pacienților internați. Dar care trebuie să înțeleagă că acești 11 lei sunt alocați pentru 3 mese (...) Această valoare era complet neacoperitoare pentru a asigura o masă unui pacient de foarte mulți ani! Acum, odată cu această criză, care a intervenit din două motive, una este criza energetică, scumpirea energiei electrice, a gazelor și a combustibililor, cuplată cu această criză generată de situația din Ucraina, am observat cu toții că și prețul alimentelor, precum și la multe alte produse, a crescut spectaculos! Deci, avem o creștere, în medie, între 30 și 60% la alimente. Dar cel mai important este că această creștere se manifestă cel mai mult la alimentele de bază, adică la ulei, la pâine, la produsele de panificație, la carne, la legume, fructe. Alimentele care se folosesc preponderent și în asigurarea alimentației pacienților din spital. Nu se mai putea continua în această situație și foarte mulți care furnizau fie alimente pentru spitalele care își fac hrană în sistem propriu, fie firmele care asigurau servicii de asigurare a hranei în sistem catering, nu mai puteau asigura hrana pacienților internați! ”, a mai declarat președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila, Ștefan Fusea, pentru  cotidianul ”Obiectiv”.

 

Ce prevede noua reglementare

Conform proiectului de lege, alocația de hrană reprezintă suma unitară pentru servirea mesei de către asiguratul spitalizat. Practic este o sumă calculată în funcție de hrana necesară fiecărei categorii de bolnavi recomandată de Colegiul Dieteticienilor din România, repartizată pe durata unei zile în mic dejun, prânz și masa de seară. Pacientul primește aceste mese în funcție de regim, pe tot parcursul spitalizării, de la data internării efective.

Documentul privind majorarea alocației de hrană din spitale stabilește că valoarea acesteia va fi indexată anual cu rata inflației, dar nu va fi mai mică de 22 lei/zi de spitalizare. 

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006, republicată a fost adoptat luna trecută de Camera Deputaților și a fost publicat și în Monitorul Oficial.

Amintim că, în primăvara anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea nivelului alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice, prin modificări și completări la HG nr.429/2008. Conform actului normativ, începând cu luna mai 2021, alocația de hrană pentru pacienții din unitățile sanitare se actualizează cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018 - 2020, de 109,72%. De asemenea, a fost reglementată modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat. La Brăila, în acest moment, nivelul alocației de hrană stabilit pentru consumurile colective este de 11 lei/ pe zi de pacient, adică fix atât cât decontează CNAS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro