"Industria de apărare se află în criză de mai mult timp, nu este o noutate, dar noi trebuie să găsim soluţii pentru a transforma această criză într-o oportunitate. Soluţia este ca statele membre să coopereze. Trebuie să discutăm despre interoperabilitate în domeniul securităţii europene, pentru că deşi avem capacitatea de a răspunde la ameninţări, este necesar să ne coordonăm sistemele de apărare", a arătat eurodeputatul liberal în prima dezbatere ce a avut loc în cadrul SEDE, pe marginea raportului Lisek referitor la impactul crizei financiare în sectorul apărării din statele membre UE, potrivit unui comunicat al delegaţiei liberale în PE.
Norica Nicolai a mai propus şi instaurarea unui cod de conduită în domeniul achiziţiilor publice din sectorul de apărare, subliniind importanţa transparenţei în această privinţă. "Sunt convinsă că sunt ţări care nu vor dori să se ralieze acestui proiect, pentru că, deşi nu se spune în raport, trebuie să admitem şi să atragem atenţia că există multă corupţie în acest domeniu".
Ameninţările cibernetice reprezintă, de asemenea, un domeniu în care statele membre au nevoie de un program de achiziţii, iar eurodeputatul liberal a atras atenţia asupra necesităţii unei strategii comune europene pe acest domeniu, pentru adoptarea unor reacţii comune la acest gen de ameninţări.
Un alt punct atins de către Norica Nicolai a fost necesitatea menţinerii în cadrul industriei de apărare a locurilor de muncă din interiorul UE, în contextul crizei financiare ce ameninţă stabilitatea angajaţilor acestei ramuri. "Putem promova capacitatea de modernizare a industriei de apărare,, de a avea proiecte competitive, evitând în acelaşi timp duplicarea şi suprapunerile. Avem nevoie de o discuţie reală la nivelul statelor UE în privinţa compensaţiilor financiare în cadrul industriei de armament", a conchis Nicolai.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.