Miine, de la ora 16.00, in foaierul Teatrului "Maria Filotti" are loc lansarea volumului "Nopti albe, zile negre", semnat de Marian Coman.
Autorul s-a nascut la Mangalia in 1977. Este absolvent al Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi. A lucrat la mai multe ziare din Braila si Galati, iar acum este redactor-sef adjunct la cotidianul "Obiectiv - Vocea Brailei". Aici realizeaza si un supliment literar saptaminal, "Literatura si artele imaginarului", pentru care a obtinut Premiul "RomCon" al Coventiei Nationale de SF, la sectiunea Mass-media in 2004. Scriitorul Michael Haulica aprecia ca sint putini cei care, in Romania, au reusit sa faca suplimente a caror viata sa se numere in ani. Ca scriitor, Marian Coman a cistigat numeroase premii, a publicat in antologiile Romania SF 2001 (ProLogos, 2001), Quasar 001 (Media Tech, 2001), Noesis (Societatea Culturala Noesis, 2002 - in format electronic), Liternet 2002, vol. 3 (Liternet, 2002 - in format electronic), Alte lumi, alte legende (Media Tech, 2002), "AtelierKult" (MilleniumPress, 2005).
"Marian Coman este un prozator care scrie (si) la ziar"
"Ma gindesc uneori ca sint o masina de tocat. O monstruoasa masina de tocat din care, ca niste viermi fara sfirsit, cuvintele se tirasc afara. Sint o masina de tocat, o moara silentioasa care macina amintiri, care zdrobeste lecturi, muzici si oameni, sint un mixer ciobit ce amesteca fragmente de mituri prafuite si idei prinse in zbor, sint o razatoare neuronala care asterne pe hirtie o pasta compacta in care inca se mai pot citi zimbetele prietenilor, rinjetele necunoscutilor, gemetele iubitelor, cafeaua de dimineata ori micul dejun luat la 12."
Michael Haulica spunea ca nimeni nu poate vorbi mai bine despre un scriitor decit el insusi, iar cuvintele de mai sus, extrase din volumul ce se va lansa, prind esenta lui Marian Coman scriitorul, cel care scrie despre prieteni, despre iubite, despre necunoscuti care au lasat urme adinci in memoria omului si ziaristului. "Pentru ca Marian Coman este un ziarist care scrie proza. Sau poate ar fi mai adevarat sa spun ca este un prozator care scrie (si) la ziar. Hai sa topesc cuvintele, asa cum face si el in cartea lui de debut, si sa zic asa: cu ochi de ziarist si mina de scriitor, Marian Coman ne incinta prin prozele sale. Pentru ca trebuie sa fii daruit ca sa observi viata de linga tine, sa vezi personajele in cei care, intimplator, uneori doar pentru citeva clipe, iti trec pe dinainte. Pentru ca trebuie ca o entitate absoluta si necunoscuta sa-ti picure in pix harul, pasta care transforma un dialog banal, auzit in tren sau la coada la bancomat ori in fata blocului, in literatura. "Nopti albe, zile negre" este o carte despre prietenie, in primul rind. Prietenia care trece dincolo de moarte, care pastreaza amintirea ca pe un fel de realitate virtuala in care Catalin, personajul-prieten, a schimbat o lume cu alta si traieste mai departe in cartea lui Marian Coman. Prietenii sint nemuritori, ca si cartile... "Nopti albe, zile negre" este o carte despre copilarie. O copilarie traita cu cheia agatata de git, visind la portocale care "se dau" - iar in cartea asta portocalele chiar se dau, cineva - un alt copil - arunca o lada de portocale de la balcon si copiii din curte se bat pe ele - bine scrisa, cumplita secventa! O copilarie traita la oras si la tara, in care obiceiurile si cultura populara oraseneasca invadeaza satul, dar si invers (remarcabila povestirea "Sevan', cu fait clab-urile ei, dar si cu personajele care traiesc pentru ca istoria lor e scrisa in "Divina tragedie", cartea lumii).
"Nopti albe, zile negre" este o carte despre dragoste, cu tot ce are ea bun si rau, cu iubite care exista chiar si dupa ce nu mai sint, dar care pot sa nu existe atunci cind sint, cu motto-uri ca acesta, "...tie, pentru ca stiu sigur ca ai existat..." de o infinita tristete, asa cum numai dragostea poate fi in bucuria ei", scrie Michael Haulica in prefata volumului "Nopti albe, zile negre".
Evenimentul, la care invitati speciali sint scriitorii Michael Haulica si Ona Frantz si editorii Bogdan Hrib si Mirelle Radoi, este organizat de editura "Tritonic", Teatrul "Maria Filotti", Casa de Cultura a Municipiului, Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brailei" si Radio "Kiss FM" Braila. Intrerea este libera.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.