Mergi la conţinutul principal

Noile stații de sortare, depozitare și transfer a deșeurilor, inaugurate în curând

* Consiliul Județean a făcut, joi, o prezentare a investițiilor din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, care va fi funcțional începând din ianuarie, anul viitor

 

 

 

Cu câțiva ani întârziere față de termenul prevăzut în proiectul inițial, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Brăila va începe să funcționeze din luna ianuarie a anului viitor. S-a stabilit operatorul de salubritate care va deservi înreg județul Brăila - firma RER - și au fost finalizate, în sfârșit, și stațiile de sortare, depozitare și transfer, de la Vădeni, Ianca, respectiv Însurăței. Joi, 22 septembrie, Consiliul Județean Brăila a făcut o prezentare la fața locului, invitând presa locală să viziteze stațiile de la Vădeni și Însurăței.

“Investiţiile de aici erau stringente în managementul integrat al deşeurilor. Ele încheie fericit cercul preocupărilor pentru un mediu curat şi sănătatea oamenilor, prin mai buna administrare a localităţilor şi fiecărei locuinţe etc. Fiindcă, nu este suficient să ai doar drumuri asfaltate, parcuri, apă, canalizare şi energie electrică - dacă nu ştii sau nu vrei să fii şi un bun gospodar. Pentru a proteja viaţa, natura şi mediul ambiant”, ne-a precizat Ionel Epureanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Brăila.

Primul popas de documentare a fost făcut la Staţia de sortare  şi cea de Tratare mecano- biologică a deşeurilor vegetale reziduale, construită pe raza comunei Vădeni, la câțiva kilometri distanță de municipiu, lângă DN 23 Brăila - Focșani. Impozantă prin arhitectura sa modernă, construită numai din metal şi beton, staţia de sortare a fracţiilor diferite (hârtie, carton, peturi, sticlă, metale feroase, lemn, plastic) colectate de la populaţie şi agenţi economici are un grad mare de automatizare, cu utilaje din Germania: instalaţii de aerisire-climatizare, benzi transportoare, un concasor pentru sticlă, containere de mare capacitate, presă pentru baloţi din carton, hârtie şi PET-uri. În incinta obiectivului de la Vădeni, există şi un bazin exterior pentru stingerea incendiilor, iar containerele de mare capacitate, autovehiculele de mare tonaj, buldozere etc servesc proceselor tehnologice.  Staţia de compostare are  o hală de pre-tratare a deşeurilor biodegradabile, care sunt tocate şi cernute, iar metalele sunt îndepărtate cu ajutorul unor magneţi. Urmează apoi depozitarea în șase celule de mare capacitate a compostului  (ce poate fi folosit ca îngrăşământ sau, după deshidratare, drept combustibil), iar încă două celule sunt destinate deşeurilor vegetale reziduale. 

Alte detalii am obţinut de la ing. Gheorghe  Popa (manager de proiect) şi din partea ing. Carmen Buia, consilier judeţean pe probleme de mediu şi delegat pentru Braicata, deţinătorul staţiei. “Staţia dispune de o clădire administrativă cu toate dotările sociale necesare, iar în hale vor munci circa 50 de persoane. Este interzisă primirea în staţie a unor deşeuri precum: anvelope, mobilier, textile, televizoare, electrocasnice etc. De precizat că staţia are o capacitate de stocaj de 30.000 de tone deşeuri şi prelucrează 26.000 tone pe an, iar pe zi 80 de tone. Deşeurile primite provin de la 150.000 persoane care locuiesc în Brăila, Vădeni, Siliştea şi Măxineni. Locuitorilor  de aici li se vor acorda gratuit câte un container de 1,1 mc şi un compostor. S-au efectuat probele la rece, pentru ca la sfârşitul anului acesta /începutul lui 2023, să aibe loc darea în funcţiune a investiţiei”. Consiliul Judeţean intenționează, motivat de reducerea consumului de energie electrică,  să monteze panouri fotovoltaice. Trebuie avut în vedere, însă, că vânturile puternice de aici, praful şi zăpezile impun şi realizarea unei perdele de protecţie, precum şi de pereţi demontabili la hala care dispune doar de acoperiş.

 

Stația de transfer de la Însurăței va deservi 11 localități, cu 46.000 locuitori

 

Lângă Însurăţei, pe drumul spre Zăvoaia, este finalizată o altă investiţie: Staţia de Transfer Însurăţei. După cum ne-a declarat ing. Steluţa Zainea, directorul ADI-ECO Dunărea , “Staţia are ca beneficiari cetăţeni din 10 localităţi rurale şi oraşul Însurăţei. Este vorba de 46.000 locuitori, din care 6.000 în mediul urban. Capacitatea de transfer a staţiei este de 5.000 tone/an, este automată, iar deşeurile ajunse aici din localităţile arondate sunt aduse cu vehicule de transport de mare capacitate, pentru a expediate către Staţia de Sortare şi Depozitul conform de la Ianca”.  Despre staţia  şi depozitul de la Ianca reamintim că aceasta a fost proiectată pentru un număr foarte mare de localităţi, cu 113.000 locuitori, din sudul, vestul şi sud-vestul judeţului. Ea are o capacitate de 12.500 tone/an, din care 5.000 tone /an la sortare.

Vom reveni şi cu alte detalii despre preocupările Consiliului Judeţean pentru o depozitare, sortare, valorificare a deşeurilor în pas cu tot ce este modern în lume; pentru eficienţă, economie şi un mediu curat. Până atunci, succesul investiţiilor prezentate este primordial hotărât de atitudinea oamenilor şi a Unităților Administrativ Teritoriale arondate, a agenţilor economici etc. Fiind absolut necesară o schimbare de atitudine, adică una civilizată şi responsabilă, inclusiv în utilizarea dotărilor primite.Totul, pentru un mediu curat, o viaţă mai bună şi sănătatea locuitorilor acestui judeţ.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro