Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Noile probleme ale invatamintului - recuperarea orelor si plata acestora

Senatorul PSD Aurel Simionescu este ingrijorat de modul in care va fi rezolvata criza din invatamint legata de recuperarea orelor pierdute cu ocazia grevei si, implicit, de plata acestora. Simionescu a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca deja in acest moment recuperarea orelor se face in mod haotic, si ca la nivel national trebuie sa se reglementeze un sistem care sa fie aplicat in toate scolile: "Deja avem o forma de haos, deoarece unii recupereaza jumatate de ora dimineata si una seara, altii duminica, simbata. In invatamint acum nu se stie cum si cind se recupereaza, in contextul in care nu se poate aplica acelasi cadru peste tot, pentru ca scolile lucreaza in doua, trei schimburi. Asa ca trebuie sa se stabileasca clar un plan de recuperare, in functie de specificul scolilor, care sa fie aplicat eficient. Bine macar ca la Braila se recupereaza, insa sper sa nu fie o aglomerare prea mare asupra copiilor". Acesta a mai adaugat ca legata de recuperarea orelor este plata salariilor profesorilor pe luna aceasta, care s-a transformat deja intr-o situatie dificila si greu de gestionat: "Pe linga haosul cu recuperatul orelor va fi o situatie dificila cea legata de salariile cadrelor, pentru acest final de an. Pe de o parte, angajamentul lor de a recupera ar trebui sa ne conduca la o solutie logica, in care ei primesc salariile si in contul lor vor recupera orele, numai ca, din punct de vedere financiar, al Curtii de Conturi, lucrurile nu sint asa, pentru ca fiecare a scris "greva" in condica si orele respective nu pot aparea ca fiind platite. Vom cere azi guvernului sa reglementeze acest lucru, sa nu lasam inspectoratul scolar sau conducerea scolilor sa stabileasca ei cum platesc si ce fac, ca iese altceva". Senatorul Simionescu a explicat ca singura solutie in acest caz ar fi, din punct de vedere financiar, o reglementare fie printr-o ordonanta, fie printr-o hotarire de guvern, in care sa se specifice clar cum se va face plata: "Logica ar cere ca ei sa fie platiti si sa se recupereze dupa, ca sintem si la finalul anului, si daca ar fi sa se dea banii in luna ianuarie, ar insemna sa se intre in alt an financiar. Totusi, Guvernul trebuie sa analizeze bine situatia si sa ia o decizie, deoarece situatia e complicata".
Aurel Simionescu a tinut sa mai adauge ca, pina la urma, din punctul sau de vedere, aceste 3 saptamini de greva nu au adus cadrelor didactice decit o crestere infima a salariilor, daca este luata in calcul si inflatia pe anul urmator: "Daca nu se vor mai intimpla alte nebunii, inflatia pe anul viitor va fi tot in jur de 9%. Speram sa nu fie o inflatie cu 2 cifre. Daca profesorilor li se va da 5% pina in septembrie, inseamna ca pina in septembrie nu vor cistiga nimic, deoarece suma care le va reveni la salariu va fi absorbita de inflatie. Daca e sa cistige ceva, adica 2%, diferenta dintre 9 si 11%, va fi pe finalul anului, si va fi o crestere nesemnificativa, adica la 7 milioane de lei, vreo 140.000 de lei. Faceti si dvs. socoteala ce poti face anul viitor, pe finalul lui, cu 140.000 de lei. Deci, dupa 3 saptamini de greva, in care toata lumea a fost incrincenata si pusa in dificultate, acesta e cistigul pe care actuala guvernare l-a dat pentru invatamint".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii