Noile planuri de şcolarizare prefigurează disponibilizările | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noile planuri de şcolarizare prefigurează disponibilizările

* Din sistem vor dispărea mai mulţi directori şi contabili * inspectorul general Viorel Botea spune că aşa cum a fost gândit planul de şcolarizare, disponibilizările vor fi suportabile

Directorii unităţilor de învăţământ pregătesc în aceste zile surprizele pentru anul şcolar viitor prin fundamentarea noului plan de şcolarizare şi a noii reţele şcolare.
La grădiniţă grupa va fi de 20 de copii, la învăţământul primar de 25 de elevi, iar la gimnaziu, liceu şi învăţământ profesional 30, la început de ciclu. Dacă pe parcursul anilor de şcoală dintr-un ciclu numărul de elevi va scădea sub limita admisă de lege, grupa sau clasa se va desfiinţa, se va comasa cu alte clase sau grupe de grădiniţă. Dacă în şcoală nu mai există clase de acelaşi nivel, comasările se vor face cu clase de la alte şcoli din apropiere. Ministerul recomandă ca aceste comasări să se facă la nivelul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică sau chiar la nivelul unităţii teritorial-administrative.
De la anul se va micşora şi numărul de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, adică va scădea numărul de directori şi implicit, sumele plătite pentru aceste funcţii şi cele pentru suplinitorii care predau la clasă în locul directorilor. Unităţile de învăţământ trebuie să aibă un efectiv de minim 100 preşcolari pentru grădiniţe sau 200 elevi pentru şcoli şi vor fi formate din mai multe structuri - unităţi de învăţământ. Numai instituţia cu personalitate juridică are director şi propria activitate financiar-contabilă, adică vor mai dispărea din sistem şi contabili. Activitatea managerială curentă a structurii şcolare este asigurată de un cadru didactic coordonator, desemnat de directorul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică. În instrucţiunile trimise şcolilor ministerul precizează clar că nu pot funcţiona două unităţi de învăţământ în aceeaşi clădire cu două administraţii distincte pentru că se majorează costurile de şcolarizare. De asemenea, se mai recomandă organizarea unităţilor de învăţământ pe verticală, cu o conducere unică şi un număr mare de preşcolari şi elevi, cuprinzând mai multe niveluri de pregătire - preşcolar, primar, gimnazial etc., şi nu pe orizontală - adică mai multe grădiniţe sau mai multe şcoli primare.
În mod exceptional, Ministerul Educaţiei poate aviza funcţionarea unor unităţi cu personalitate juridică având efective mai mici de 100 preşcolari sau 200 elevi la solicitarea autorităţilor administratiei publice locale, însoţită însă obligatoriu de o notă de fundamentare care argumentează oportunitatea funcţionării unităţii, iar consiliile locale trebuie să garanteze, în scris, existenţa capacităţii financiare pentru susţinerea finanţării unităţilor de învăţământ.
Învăţământul obligatoriu este de 10 clase, dar frecventarea obligatorie la forma de zi încetează la vârsta de 18 ani.

"Noi vrem să prevenim restrângerile de activitate"

Ministerul mai recomandă inspectoratelor să realizeze şi un studiu de specialitate care va urmări: analiza cuprinderii absolvenţilor de clasa a VIII-a pentru continuarea studiilor prin ciclul inferior al liceului, analiza opţiunilor elevilor de clasa a VIII-a, a absolvenţilor şcolilor de arte şi meserii, promoţia 2010, a absolvenţilor anului de completare, pentru clasa a XII-a învăţământ liceal de zi/seral (ciclul superior) prin ruta progresivă. Tot în acest studiu se vor identifica şi calificările profesionale pentru care se va organiza şcolarizarea prin unitatea de învăţământ, pe baza tendinţelor de dezvoltare socială, economică şi a prognozei ocupării forţei de muncă, identificarea centrelor zonale din mediul rural care pot organiza clase de învăţământ profesional şi învăţământ liceal-filiera tehnologică, precum şi învăţământ postliceal.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Brăila a precizat că a previzionat solicitările ministerului întrucât a ţinut în permanenţă legătura cu acesta, iar şcolile lucrează de aproape o săptămână la noile planuri de şcolarizare. "Noi vrem să prevenim restrângerile de activitate şi am discutat cu directorii, iar acolo unde sunt probleme cu pierderea unei clase vom discuta să vedem ce putem face. Noi vrem ca în timp util să transmitem planul de şcolarizare care este corelat cu disponibilizările. De aceea suntem foarte atenţi. Am solicitat directorilor ca în această perioadă să nu plece în concediu, pentru că sunt probleme importante de rezolvat, iar directorul trebuie să aibă viziunea dezvoltării şcolii. Nu vreau să creez disfuncţionalităţi pentru că un director nu-şi face treaba. Deja am început şi controale în şcoli pe tema planului de şcolarizare şi a disponibilizărilor, pentru că Inspectoratul vrea să facă suportabilă situaţia privind disponibilizările", a spus inspectorul şcolar general Viorel Botea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro