"Noi vrem apa!" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Noi vrem apa!"

Locuitorii cartierului Chercea au trecut, vara aceasta, prin clipe grele. Strazi intregi, sute de gospodarii si locuinte au fost inundate, citeva familii chiar au ramas fara adapost. Au trecut aproape doua luni de cind furia apelor a facut prapad in Chercea. In zonele grav afectate unii sinistrati aproape au terminat lucrarile de reabilitare a locuintelor, unii inca muncesc de zor, altii insa asteapta si acum ajutoare. In general, in Chercea, viata si-a reluat cursul, multe din stricaciunile produse de inundatii au fost reparate, altele insa ingreuneaza si acum viata locuitorilor. In timpul campaniei noastre de ajutorare, "Deschide-ti inima!", oamenii ne-au sesizat o multitudine de probleme cu care se confrunta, insa pentru doua dintre ele chiar ne-au cerut in mod expres ajutorul, mai precis problema canalizarii si a apei potabile.
La sfirsitul lunii august, a fost depusa la redactia noastra o scrisoare deschisa prin care 48 de familii (38 de pe str. Cantonului - este vorba de intreaga strada - si 10 de pe str. Ion Creanga, intre numerele 31 si 48) solicita conducerilor Primariei Municipiului Braila si RA "APA" sprijin urgent pentru extinderea retelelor de canalizare si apa potabila. Oamenii ne-au explicat ca pentru apa potabila, de ani de zile incearca sa rezolve problema, inca dinainte de '89 si, tocmai cind obtinusera promisiuni ferme, a venit Revolutia si totul a picat. Din '90 incoace in fiecare campanie electorala candidatii au promis ca le vor aduce apa potabila pe strada, dar concret, nimic. Intre timp, pentru ca inundatiile in Chercea fac zile fripte locuitorilor de aproape 10 ani, printr-o finantare europeana, a inceput constructia retelei de canalizare, dar in acest proiect nu au fost cuprinse nici str. Cantonului si nici portiunea de capat a strazii Ion Creanga unde locuiesc semnatarii acestei scrisori.

"Pentru noi nu au fost niciodata bani"

"Noi, pentru reteaua de apa luptam de foarte multi ani, pentru noi niciodata insa nu au fost bani. Ne-am facut toti fintiini in curte sau o fintina la doua, trei case, dar de cind cu inundatiile, nu mai pot fi folosite. Pinza freatica s-a ridicat si apa nu mai este buna de baut. La spalat rufe, vase, irigat gradinile am folosit-o pina in aceasta vara. De la inundatiile din iulie insa, nimic nu mai putem face cu ea, nici macar la spalat vase sau o fructa nu o mai folosim. Caram acum apa de la sute de metri distanta, cu carute, cu carucioare, cu masini, care cum se descurca si, va dati seama, cateodata, se sta si cite un sfert de ora la coada. Cu ce sintem mai prejos noi decit ceilalti locuitori din Chercea care au si apa potabila, si canalizare? La fel platim si noi, si ei, impozite si taxe. Votul nostru nu e la fel de bun? In campanie, dl Cibu ne-a promis ca ne rezolva aceste doua probleme, dar cind a venit la inundatii tot pe noi ne-a criticat. Va rugam din suflet faceti cunoscuta problema noastra, poate, cine stie, Primaria isi va aminti si de noi. In ultima instanta, daca nu se poate, sintem dispusi sa suportam noi cheltuielile, daca nu sint sume exorbitante, dar peste trei ani, cind vor avea nevoie din nou de votul nostru, sa fie siguri ca nu il vor mai primi", se precizeaza in scrisoarea deschisa.

"Avem interesul de a extinde reteaua pentru ca, in acest mod, cistigam clienti noi"

Plingerile semnatarilor scrisorii deschise au fost prezentate conducerii Primariei municipiului Braila, precum si Regiei Autonome "Apa", unitate care administreaza reteaua de apa si cea de canalizare din municipiu. Din discutiile purtate cu directorul general al acestei regii, Mihail Chirita, a rezultat ca solutii exista pentru rezolvarea problemelor chercenilor insa acestea tin mai mult de autoritatea locala, precum si de organizarea comunitatii din acest cartier. Contactat de reporterii "Obiectiv", viceprimarul Daniela Vasioiu a explicat ca, pentru asigurarea apei potabile pentru locuitorii de pe strada Ion Creanga, consilierii locali municipali au aprobat recent un studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investitii "Extinderea retelei de apa pe strada Ion Creanga". De altfel, din preambulul memoriului tehnic al acestui proiect, reiese ca Primaria municipiului a constientizat pericolul imbolnavirii populatiei din zona prin consumarea unei ape infestate cu germeni si coli fecali, drept pentru care a propus executarea acestei lucrari. "Proiectul, care vizeaza executarea unei retele de distributie a apei potabile pe intreaga lungime a strazii, de circa 540 m, este cuprins in lista program a obiectivelor de investitii pe anul in curs, si are asigurata finantarea din bugetul local. Potrivit Hotaririi de Consiliu Local Municipal, valoarea totala estimata a investitiei este de circa 1,63 miliarde lei, din care cea mai mare parte este alocata finantarii lucrarilor de constructii plus montaj - 1,26 miliarde lei. Durata de realizare a acestui proiect este de circa doua luni, proiectantul recomandind executia lucrarilor in perioada de toamna, mai precis in intervalul octombrie - noiembrie, cind nivelul precipitatiilor este mai redus, iar nivelul apelor freatice este sub un metru fata de cota terenului", a spus viceprimarul municipiului, Daniela Vasioiu.

Cantonului, tot nu intra in carti

In ceea ce priveste asigurarea apei potabile pentru locuitorii de pe strada Cantonului, Chirita a spus ca se pot gasi si aici solutii si s-a declarat dispus ca unitatea pe care o reprezinta sa acorde sprijin logistic, tehnic, ba chiar sa execute gratuit o parte din lucrari cu titlu de ajutor umanitar, in conditiile in care locuitorii din zona asigura fondurile necesare realizarii unui astfel de proiect, pentru ca din fondurile Primariei, aceasta strada nu este deocamdata luata in calcul. "Regia are ca obiect de activitate administrarea retelei de apa si canalizare, partea de investitii revenind proprietarului, Consiliul Local Municipal, iar din cite stim noi Cantonului nu se afla pe lista. Daca oamenii din zona respectiva pot contribui cu sumele necesare pentru achizitionarea materialelor, asa cum inteleg ca s-au declarat dispusi, regia le va veni in ajutor. Concret, le putem pune la dispozitie un expert in proiectari care sa faca un proiect cu solutii tehnice si un deviz estimativ al lucrarilor. Acesta va face o serie de propuneri privind calitatea materialelor ce ar trebui folosite in realizarea lucrarii si pentru a nu avea probleme in reteaua zonala dupa citiva ani din cauza carentelor de calitate, recomandam respectarea solutiilor propuse de specialist. Asadar sa vina cu o adresa scrisa catre regie, noi le vom face lucrarile de specialitate fara bani, cum ar fi racordarile, de exemplu, cu titlu de ajutor umanitar. Avem interesul de a extinde reteaua pentru ca in acest mod cistigam clienti noi", ne-a declarat sursa citata.

Ion Creanga, singura strada canalizata, dar fara retea de apa potabila

In ceea ce priveste reteaua de canalizare, directorul regiei a explicat ca solutionarea revendicarilor pe aceasta tema a semnatarilor scrisorii tine strict de autoritatea locala. "Pe strada Ion Creanga exista retea de canalizare insa nefinalizata. Lucrarea s-a efectuat pe un proiect vechi finantat de Primarie, iar acesta nu a fost finalizat. Mai mult, la ultimele inundatii, reteaua nu a functionat la parametri normali din cauza ca a fost infundata cu gunoi menajer. Asta a fost una dintre cauzele care au condus la inundarea unor zone. Ca sa nu mai spun ca oamenii au astupat santurile de scurgere din fata portilor si si-au facut gradini, iar acum cind executam lucrari la reteaua de canalizare sint proprietari de case care sar la bataie ca sa nu le strice gradinile. Cel mai recent caz a fost inregistrat marti, 6 septembrie, pe strada Hasdeu, cind proprietarul casei cu numarul 29 pe aceasta strada a sarit cu toporul la muncitorii care fac lucrari la reteaua de canalizare", a spus Chirita. Intrebat de ce nu au fost incluse si strazile Cantonului si Ion Creanga integral in proiectul ISPA legat de canalizarea cartierului Chercea, directorul RA "Apa" a explicat ca decizia nu a apartinut unor factori locali, aceasta fiind luata la Bruxelles, de o comisie in urma unor studii de specialitate executate in zonele vizate de acest proiect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro