Judecătorul Marius Tudose este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar pentru funcţia de vicepreşedinte a fost ales procurorul Bogdan Gabor.
Marius Badea Tudose, reprezentantul magistraţilor de la judecătorii în Consiliul Superior al Magistraturii, a fost ales cu majoritate de voturi, fiind preferat de mai mulţi membri ai CSM decât contracandidatul Alexandru Şerban.
Procurorul Bogdan Gabor este noul vicepreşedinte al CSM, el fiind singurul candidat pentru această funcţie. Bogdan Gabor a candidat şi în 2014 pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, atunci fiind ales contracandidatul său, Gheorghe Muscalu.
Şedinţa a fost prezidată de preşedintele Klaus Iohannis, care a participat doar la prezentarea raportului de activitate al CSM.
Ce vrea noul preşedinte al CSM
Judecătorul Marius Tudose îşi propune, conform proiectului de management, continuarea procesului demarat în 2011, de raţionalizare a instanţelor şi parchetelor prin "redesenarea hărţii administrative judiciare", pentru a creşte eficienţa şi calitatea actului de justiţie.
"Este necesară consolidarea atitudinii pro-active a CSM şi a instituţiilor sistemului judiciar român în dialogul cu instituţiile europene, prin prezentarea progreselor reale, semnificative, raportate la cele patru benchmark-uri. Componenta de cooperare trebuie să se afirme ca proritară, lăsând în plan secund aspectele de verificare", conform proiectului managerial al judecătorului.
Echipă tânără
Marius Tudose (42 ani) este membru în CSM din 2011. El a intrat în magistratură în 1995 şi a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 şi Judecătoria Sectorului 3. În cadrul acestei ultime instanţe a ocupat funcţia de vicepreşedinte, între 1 octombrie 2000 şi 1 noiembrie 2001, şi pe cea de preşedinte, din 1 noiembrie 2001 până în 6 ianuarie 2011.
Bogdan Gabor (39 de ani) şi-a început cariera de magistrat în 1999, în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Între 2003 şi 2006, Gabor a deţinut funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, ulterior devenind prim-procuror adjunct al acestei instanţe. Din 2007 pana în 2010, Gabor a fost procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj. Apoi, până în 2012, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, iar din ianuarie 2012 a devenit membru al CSM.
Potrivit articolului 133 din Constituţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
Klaus Iohannis le cere magistraţilor să nu se lase intimidaţi
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, marţi, magistraţilor, în dicursul susţinut în cadrul şedinţei CSM, să nu se lase intimidaţi şi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor, pentru că nu există altă şansă a acestei ţări decât un stat de drept consolidat şi cu o justiţie independentă. Iohannis a declarat că instituţiile nu trebuie identificate cu imaginea liderului de la un moment dat, acestea neaparţinând conducătorilor.
„Este obligaţia mea constituţională să asigur justiţiei cadrul normativ de funcţionare, să apăr independenţa sistemului judiciar. Un magistrat este atât de independent cât alege el să fie.
Justiţia este una dintre cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Nu vă lăsaţi intimidaţi, nu vă lăsaţi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor, pentru că nu există altă şansă a acestei ţări decât un stat de drept consolidat şi cu o justiţie independentă. Indiferent de natura şi dificultatea obstacolelor, magistraţii oneşti vor avea în mine un partener loial în depăşirea oricăror piedici.
Vreau să fiţi alături de mine, aşa cum eu voi fi partenerul dumneavoastră instituţional. Să îmi fiţi alături şi să ne opunem împreună, din toate puterile, oricăror tentative de distorsionare a realităţilor şi interacţiunilor specifice unui stat de drept, a unei lumi normale. Şi nu mă aveţi alături doar pe mine, ci şi milioanele de cetăţeni care au venit la vot, în noiembrie anul trecut", a declarat preşedintele Iohannis.
Politicienii care atacă independenţa justiţiei să demisioneze
Judecătorul Horaţius Dumbravă a spus marţi, în cadrul şedinţei plenului CSM, că politicienii şi persoanele publice ar trebui să fie obligaţi să demisioneze dacă atacă independenţa justiţiei, el cerând sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis pentru asigurarea "instrumentelor necesare" în acest scop.
"Simplele comunicate de presă ale CSM nu ajută. Ele, sigur, pot fi sancţiuni morale, (...) dar, şi am mai spus acest lucru de mai multe ori, este nevoie să avem un sistem de sancţionare concret, de la sancţiuni contravenţionale la chiar interzicerea acelor politicieni sau înalţi demnitari publici care atacă independenţa justiţiei", a susţinut Dumbravă.