Brăilenii interesaţi să încheie contracte de concesiune cu municipalitatea ar trebui să fie mult mai atenţi de acum înainte în legătură cu respectarea promisiunilor pe care le fac. În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, a fost adoptat un nou regulament privind modul de concesionare a bunurilor ce aparţin proprietăţii private a municipiului, la propunerea viceprimarului liberal Alexandru Dănăilă. Potrivit PNL-istului, regulamentul îşi propune să elimine dezvoltarea haotică din punct de vedere urbanistic şi să impună măsuri coercitive clare în ceea ce priveşte amenajarea suprafeţelor de teren ce fac obiectul concesionărilor. "Vom putea să urmărim mult mai bine contractele de concesiune şi respectarea clauzelor acestora, dintre care cea mai importantă este finalizarea construcţiei pentru care s-a solicitat terenul respectiv, într-o perioadă de maximum 24 de luni. Neîndeplinirea obligaţiilor contractuale va avea ca prim efect stabilirea unor despăgubiri ce vor fi plătite de concesionar, iar cei care solicită terenuri spre concesionare vor trebui să-şi definească foarte clar intenţiile, în concordanţă cu strategia de dezvoltare a municipalităţii. În ceea ce ne priveşte, avem în vedere o dezvoltare armonioasă a municipiului Brăila, prin care să permitem construcţia de obiective clare, generatoare de activităţi economice, care să constituie venituri la bugetul local, precum şi o creştere a calităţii vieţii. Doar cu reguli clare, ce nu lasă loc de interpretare, putem elimina vulnerabilităţile la care municipiul Brăila a fost expus în trecut", a declarat Dănăilă.
Regulamentul de concesionare stabileşte concret etapele ce vor fi urmate în cazul tuturor procedurilor, care sunt documentele necesare în vederea derulării acestora, termenele de rezolvare a fiecărui caz în parte, precum şi responsabilităţile ce revin ambelor părţi. Dănăilă susţine că documentul creează un mecanism unitar de folosinţă a acestor terenuri, depăşind zona de risc în ceea ce priveşte posibilitatea ca terenurile municipiului Brăila să ajungă pe mâna unor persoane care nu au intenţii reale de a participa la dezvoltarea municipiului.
Urmează regulamentul pentru închirieri de bunuri ale municipalităţii
Pentru o transparenţă totală privind regimul concesionărilor, regulamentul privind concesionările are la bază un model cadru, prestabilit, de contract şi caiet de sarcini. Potrivit viceprimarului, securitatea crescută, ca rezultat al aprobării acestui regulament, este generată, în primul rând, de procedurile prin care s-a eliminat posibilitatea ca, după mai multe rânduri de licitaţii neadjudecate, concesionarea să poată fi făcută chiar în condiţiile în care exista un singur solicitant. În ceea ce priveşte contractele de concesiune încheiate, acestea vor constitui totodată şi titlu executoriu, ceea ce înseamnă că procedurile în instanţă vor fi mult simplificate sau, în unele cazuri, complet eliminate. Principalul rezultat al acestui nou mod de abordare va fi acela că municipalitatea va dispune mult mai eficient de proprietăţile sale. Forma completă a Regulamentului de concesionare iniţiat de Dănăilă, poate fi consultat online la adresa: www.primariabraila.ro.
De precizat că în prezent, viceprimarul lucrează la un model similar de regulament privind regimul închirierilor de bunuri aflate în proprietatea privată a municipalităţii, document ce va fi supus cât de curând atenţiei consilierilor locali.