Legea asigurării obligatorii a locuinţelor a fost recent modificată, noutatea adusă de legiuitor fiind aceea că devine imposibilă încheierea unei asigurări facultative în lipsa unei poliţe obligatorii în regim PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). Mai precis, în varianta îmbunătăţită se prevede că asiguratorii "nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie". Proprietarii pot să-şi încheie asigurări obligatorii fie cu PAID, fie prin mijlocirea societăţilor de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă.
Practic, prin introducerea modificărilor, societăţile în branşă vor fi nevoite să se asigure că proprietarul unei locuinţe, care vine să-şi facă o asigurare facultativă, are şi una obligatorie.
Creată la sfârşitul anului 2009 de către 13 companii de asigurări, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) emite poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), care acoperă doar riscurile de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren şi costă anual 10 euro sau 20 de euro (în funcţie de materialul de construcţie al locuinţei). Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an, pentru locuinţele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliţei, contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.
Potrivit informaţiilor disponibile pe pagina web a PAID România, în judeţul nostru sunt încheiate la acest moment 23.702 poliţe de tip PAD, reprezentând un grad de cuprindere în asigurare de 17,24%. De asemenea, PAID a plătit daune asiguraţilor brăileni în cuantum de 107.617 lei, cel mai probabil ca urmare a solicitărilor înregistrate după cutremurul de anul trecut, din 22 noiembrie.