• recent, Guvernul a adus modificări privind ajutorul de încălzire de la stat • noutățile vizează atât perioada de utilizare a primei tranșe de 700 de lei, datoriile la furnizorii de energie termică sau electrică, care pot fi și de anul trecut, cât și lista surselor și a materialelor de încălzire, care s-a extins • la Brăila s-au decontat până acum 23.000 de carduri, în valoare de peste 6,3 milioane de lei
Modificări importante privind cardurile de energie! Prima tranșă a sprijinului, în valoare de 700 de lei, va putea fi cheltuită până la data de 27 decembrie 2023, și nu până la 30 iunie așa cum au anunțat inițial autoritățile centrale. Cu alte cuvinte, se prelungește perioada de utilizare a primei tranșe de sprijin, cel mai probabil pentru a se evita cozile la ghișee la oficiile poștale. În plus, facturile la furnizorii de energie vor putea cuprinde, mai nou, și datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023, conform noului act normativ de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.166/2022, aprobat zilele acestea. Noile reglementări, spun guvernanții, vizează eficientizarea utilizării sprijinului, pentru a se asigura acces și tratament egal tuturor potențialilor beneficiari eligibili.
Tot ca noutate, MIPE anunță și completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, vor fi compensate costurile pentru energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor, pe lângă formele de energie compensate în acest moment, precum energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Totodată, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023. De asemenea, mai trebuie reținut că plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu vor putea include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin. Dar asta nu e tot! O altă prevedere nou introdusă vizează anularea cardului și sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil.
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), de la începutul programului și până acum, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile cu ajutorul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 de milioane de lei. Dintre acestea, peste 6,3 milioane de lei au fost decontate la nivelul Brăilei, cu ajutorul a aproximativ 23.000 de carduri utilizate pentru compensarea costurilor la energie electrică, energie termică sau alte surse ori materiale de încălzire.