Mergi la conţinutul principal

Noi promisiuni pentru antreprenorii afectaţi de Covid: Vin banii pentru schemele 1 şi 2

• ministrul economiei, Virgil Daniel Popescu, a anunţat într-o intervenţie televizată că, până la finele lunii, vor fi distribuiţi banii aferenţi Schemelor 1 şi 2 Covid • reacţia acestuia a venit după ce preşedintele Camerei de Comerţ Brăila, Ştefan Fusea, s-a plâns de întârzierile în plata acestor forme de sprijin financiar

 

Intervenţia publică a preşedintelui Camerei de Comerţ Brăila, Ştefan Fusea, în mass-media centrală, care s-a plâns de faptul că nici până acum, în noiembrie, nu au fost distribuiţi banii promişi de Guvern pentru schemele 1 şi 2 de sprijin acordat antreprenorilor afectaţi de măsurile de combatere a răspândirii virusului SARS COV-2, l-a determinat de ministrul economiei Virgil Daniel Popescu să iasă public cu noi promisiuni că vor veni banii. “După ce am atras public atenţia asupra faptului că sunt întârzieri mari în plata schemelor Covid 1 şi 2, oficialul a avut o intervenţie telefonică la un post de televiziune, dumnealui fiind acasă, în izolare la domiciliu, ocazie cu care a anunţat că banii pentru aceste forme de sprijin financiar vor veni până la finele lunii. Vestea este îmbucurătoare pentru antreprenorii care şi-au făcut nişte planuri privind plăţile în propriile firme bazându-se şi pe aceşti bani, socotelile fiindu-le pur şi simplu date peste cap de întârzierile la plată”, ne-a declarat, în cursul zilei de ieri, preşedintele CCIA Brăila, Ştefan Fusea. Asta, după ce cu doar o zi înainte, sursa citată a avut replici dure pe acest subiect fierbinte. “Nu au venit banii pe schemele 1 şi 2 Covid. Schema 3 de investiţii zace nelansată! Am citit că se lansează un nou program de ajutor de până la 20% din pierderea din cifra de afaceri pentru HoReCa. Suntem sătui. Să nu mai lanseze niciun program, să ne dea banii pe programele pe care le-au lansat! (...) Măsura 3, cea pe capital de investiţii - ni se promite de 3 luni că se lansează. Eu garantez că nu va fi operaţională până în martie anul viitor. Dacă se lansează, va avea un termen de depunere, un termen de analiză, un termen de răspuns, un termen de cheltuire a banilor, deci tot anul viitor”, a comentat Fusea.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a anunţat, duminică seară, o măsură de ajutor de stat prin care companiilor din domeniul HoReCa să li se compenseze până la 20% din pierderea din cifra de afaceri din cauza crizei, prin comparaţie cu afacerile din 2019. Asta după ce în vara acestui an au fost lansate alte două forme de sprijin financiar. Prima linie de finanţare presupunea micro­granturi de 2.000 de euro pentru microîntreprinderi. Guvernul s-a aşteptat la 50.000 de aplicaţii, însă au fost mai puţin de jumătate.

La a doua linie de finanţare, cu un buget de 350 mil. euro, interesul a fost uriaş: în primele 6 minute banii au fost epuizaţi. Guvernul a mai promis suplimentarea cu 500 milioane euro pentru această schemă de sprijin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro