* AJOFM Brăila anunță că organizează cursuri pentru meseriile de îngrijitor spații verzi și lucrător-instalator pentru construcții * programele de formare profesională sunt adresate șomerilor cu minim 4 sau 8 clase
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila anunță că în perioada următoare organizează programe de formare profesională gratuite pentru șomerii înregistrați în evidența instituției. Este vorba despre cursuri pentru îngrijitor spații verzi, unde șomerii trebuie să aibă minim 4 clase, și pentru lucrător-instalator pentru construcții, unde se cer minim 8 clase pentru a participa.
Toate costurile pentru organizarea programelor de formare profesională vor fi suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv pentru efectuarea analizelor medicale specifice fiecărei meserii. Șomerii care vor efectua naveta pe perioada cursului vor beneficia de decontarea abonamentelor/biletelor de transport.
AJOFM Brăila precizează că prin șomer se înțelege persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare; starea de sănătate și capacitățile fizice și psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci; nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare (500 lei); este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.
“Șomerii neînregistrați care doresc să se înregistreze în evidența agenției în vederea obținerii unui loc de muncă și pentru a participa la măsurile active oferite, respectiv informare, consiliere, medierea muncii, formare profesională, ș.a.m.d., se vor prezenta la sediul AJOFM Brăila, din strada Sergent Tătaru, nr. 2, corp B, etaj 3 (în curtea Liceului Teoretic “Mihail Sebastian”), cu următoarele documente: actul de identitate; actele de studii și de calificare; carnetul de muncă sau alte acte care atestă, potrivit legii, existența unor raporturi de muncă ori de serviciu, în cazul persoanelor provenite din muncă; declarație pe propria răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații, că persoana nu are restricții medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricții medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă, conform model”, transmite instituția printr-un comunicat de presă.
Persoanele interesate pot afla mai multe informații la sediul AJOFM Brăila din B-dul Dorobanților nr. 603-605, la Centrul de Formare Profesională al agenției din Str. Sergent Tătaru, nr. 2, corp B, etaj 3 (în curtea Liceului Teoretic “Mihail Sebastian”) sau la telefon 0239/613.034.