Noi prevederi legislative pentru persoanele cu handicap | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noi prevederi legislative pentru persoanele cu handicap

Drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap, dar si ale autoritatilor si institutiilor care raspund de aceasta categorie sint prevazute acum in Legea nr. 448/decembrie 2006. Noul act normativ vine cu noutati in domeniu si pune accent pe incluziunea sociala a persoanelor defavorizate. Astfel, adultul cu handicap grav sau accentuat care nu dispune de spatiu de locuit, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri, dar pina la nivelul salariului mediu pe economie, poate beneficia de ingrijirea si protectia unui asistent personal profesionist.
Ingrijirea de catre persoane calificate se face pe baza deciziei comisiilor de evaluare a persoanelor adulte cu handicap judetene. Contractul de munca al asistentului se incheie de catre directiile generale judetene de asistenta sociala si protectia copilului sau de catre furnizorii de servicii sociale privati, acreditati in conditiile legii. Asistentul maternal care ingrijeste copilul cu handicap grav sau accentuat pina la virsta majoratului poate opta sa devina asistent personal profesionist. Salariul de baza se stabileste potrivit dispozitiilor legale referitoare la salarizarea asistentului social cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decit cele cu paturi. Asistentul personal profesionist beneficiaza de spor de vechime, dar si de un spor de 15% calculat la salariul de baza pentru suprasolicitare neuropsihica si conditii deosebite in care isi desfasoara activitatea. In cazul in care ingrijeste cel putin doi adulti cu handicap grav sau accentuat, asistentul beneficiaza de inca un spor de 15%. Acesta beneficiaza de consiliere si sprijin din partea specialistilor de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) ori a furnizorilor de servicii. Conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului personal profesionist vor fi reglementate prin hotarire de Guvern, la propunerea Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.
Asistentul trebuie sa participe anual la instruirile organizate de angajator, sa realizeze integral planul individual de servicii al persoanei cu handicap, sa o trateze cu respect, buna-credinta si intelegere, sa comunice DGASPC in termen de 48 de ore de la constatare, orice modificare intervenita in starea fizica, psihica si sociala a adultului cu handicap.
Potrivit noului act normativ, adultul cu handicap grav beneficiaza de o indemnizatie lunara, indiferent de venituri, de 179 lei, iar cel cu handicap accentuat , de 147 lei. De asemenea, adultii cu handicap grav au dreptul la un buget personal complementar lunar in cuantum de 80 lei, cei cu handicap accentuat, de 60 lei, iar cei cu handicap mediu, de 30 lei. Persoanele aflate in ingrijirea asistentilor personali profesionisti nu beneficiaza de aceste prevederi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro