Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Noi nu vrem sa ne dam gainile!"

Nu vor sa-si dea gainile din curte. Satenii din localitatile apropiate focarelor de gripa aviara din judetul Braila nu sint deloc incintati de ideea ca, daca li se vor imbolnavi si lor orataniile, va trebui sa le predea, ca sa fie incinerate. Ei se intreaba cu ce drept vin autoritatile sa le ia pasarile sanatoase din curte, in numele unui pericol pe care l-ar reprezenta una sau doua pasari moarte, in alta gospodarie. Pentru ca stiu ca inspectorii sanitari vin insotiti de jandarmi sau politisti, satenii se gindesc, cu naduf, ca nu vor avea incotro si vor da pasarile. De cind cu aparitia cazurilor de gripa aviara, in judet, satenii nu mai discuta altceva, decit despre aceasta boala. Ca sint pe ulita sau la circiuma, unde se aduna doi, trei sateni, subiectul la ordinea zilei este arderea pasarilor din comunele din apropiere. Unii dintre tarani se intreaba cum ar proceda, daca li s-ar intimpla si lor asa ceva, si se gindesc cum ar putea evita predarea si arderea pasarilor proprii, in cazul in care acestea sint sanatoase. "Daca s-o auzi de gripa aviara, la noi in localitate, eu n-as vrea sa-i las in curte, dar daca vine cu bodiguarzi, vine cu arme, vine cu tot, sa ne mobilizeze, ce-o sa facem, sa ne ia la puscarie, sa ne dea amenzi? Eu cu ce sa platesc amenda, ca n-am cu ce sa supravietuiesc. Si daca imi ia pasarile din curte, o sa fie si mai rau, chiar ramin sarac lipit pamintului. Eu ma intreb cu ce drept imi intra ei in casa, si-mi iau pasarile bune, zdravene, sanatoase. Sa mi le arda de vii, cum am vazut la televizor? Pai, daca eu vad ca gaina mea e sanatoasa, e vesela, cinta pe gard, de ce s-o dau sa mi-o omoare? Eu cu ce ramin in curte, daca-mi omoara pasarile?!", ne-a declarat un satean. "Pai cum s-o las, daca eu m-am chinuit cu ele? Deci eu m-am chinuit cu ele, am pus si eu la clocitoare acolo, sa scot si eu niste puisori, ca sa am. Si veniti dumneavoastra, ca a venit gripa aviara si sa va dau pasarile. Fugi, domnule, de-aici! De ce sa vi le dau, eu ce maninc, de acum inainte, ca vin sarbatorile?", s-a aratat revoltat un alt satean. "Decit sa le dau, mai bine le tai, le bag in frigider si le maninc mai incolo. Nu mi-e teama sa maninc gaini, daca se zice ca sint bolnave. Oricum eu am mincat si de-alea bolnave si n-am avut nimic", ne-a declarat un alt barbat.
Autoritatile ii avertizeaza pe cetateni ca masurile impuse in cazul aparitiei gripei aviare nu sint negociabile si trebuie respectate de toata lumea. Mai mult, in cazul celor care nu isi predau pasarile de bunavoie, se vor aplica amenzi de milioane de lei. "Daca s-au constatat cazuri de reticenta a cetatenilor fata de masurile impuse de autoritatile locale, acestea nu sint motivate, deoarece sanatatea populatiei este mult prea importanta, pentru ca noi sa admitem ca cineva sa nu respecte masurile impuse de noi. Intr-adevar, in aceasta perioada se impun masuri drastice, in privinta asigurarii supravegherii atente a pasarilor, care trebuie tinute in spatii inchise pentru prevenirea raspindirii gripei aviare, pe de o parte, dar in primul rind, in ceea ce-i priveste pe oameni. Noi avem in vedere, in primul rind, prevenirea aparitiei bolii, pentru prevenirea imbolnavirii oamenilor. Orice reticenta va fi combatuta prin sanctiuni care nu sint deloc mici, ci de ordinul a milioane de lei", ne-a declarat Aurica Avram , subprefectul Brailei.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii