La Liceul "Cerna" toti profesorii au facut greva de avertisment, dar din cele 52 de cadre didactice sapte au spus ca nu vor face greva generala. Unii dintre ei si-au motivat decizia spunind ca elevii nu au nici o vina si nu trebuie sa piarda aceste ore, mai ales ca cei de clasa a XII-a au si cite opt ore pe saptamina la o disciplina si ar fi foarte dificila recuperarea ulterioara. "La noi elevul a fost mereu in prim plan, dar si noi trebuie sa fim in fata lor asa cum se cuvine, trebuie sa fim motivati. Cred ca este o chestiune de demnitate si legalitate. Exista o lege si trebuie respectata. Cei care au semnat pentru greva au vrut un strop de demnitate, de respect. Inainte nu aveam foarte multi bani, dar eram respectati peste tot. Acum, de 20 de ani, nu am mai vazut asa ceva. Eu sint umilita de salariul pe care-l am. Cum sa nu ma simt umilita cind un elev imi spune sa-l las in pace cu scoala pentru ca el cheltuie intr-o zi cit cistig eu intr-o luna? Te simti un imbecil in fata lor. Poate ca este un strigat al nostru, sa se stie ca existam. Daca nu vorbim acum vom fi vinovati de ceea ce ni se va intimpla. Sintem oameni cu educatie si nu cred ca putem fi manipulati usor. Noi nu punem mina pe bite, dar nici domnul Trandafir nu mai putem fi la infinit", a spus liderul sindical de la "Cerna", profesoara Aurica Toma.
In greva de avertisment au fost si angajatii de la Grupul Scolar "C. D. Nenitescu", unde din 64 de salariati 14 au spus ca nu vor merge mai departe cu greva generala. Unii dintre ei apartin personalului nedidactic, pentru care greva nu va aduce mai nimic, iar altii apartin personalului didactic sau didactic auxiliar care au recunoscut faptul ca au rate de platit si doua saptamini de greva i-ar putea aduce in situatii disperate. "Noi credem ca daca nu obtinem acum nu mai obtinem niciodata. Sa se aplice legea. Presedintele a spus ca sint bani si are experti care au facut calcule. S-ar putea sa aiba dreptate si primul ministru, dar socotelile au fost facute si de sindicalistii nostri. Sint bani, chiar daca se spune ca se vor lua de la investitii, ceea ce eu nu cred. Daca nu se mai fac alegeri acum pentru ca intra in greva si functionarii publici, nici o problema. Oricum acest guvern va pica. Alegerile vor putea fi organizate de urmatorul guvern, nu este nici o problema", a spus liderul sindical de la "Nenitescu", profesorul de educatie fizica Ionel Balaban.
"Pregatirea personala in invatamint niciodata nu se termina"
Aceeasi situatie a fost si la Scoala "Al. I. Cuza". Aici toate cadrele didactice sint hotarite sa mearga pina in pinzele albe cu greva pentru a obtine aplicarea legii de marire a salariilor cu aproximativ 50%. Invatatoarea Florinela Neagu a spus ca multor colegi le este greu sa traiasca din salariul de cadru didactic si acest lucru nu i se pare corect. "Eu mai am un sot, mai are un salariu, dar avem colege singure sau care au sotul tot in invatamint si le este foarte greu. Este posibil sa fim si o masa de manevra, dar ne asumam acest risc pentru ca situatiile unor colege sint foarte dificile. Si cu sporurile acelea, a fost urita afirmatia prim-ministrului. Pentru gradatiile de merit, salariul de merit se munceste foarte mult. Taxele de inscriere la concursuri le platim tot din buzunar. Trebuie sa protestam acum pentru ca nu cred ca daca trec alegerile vom mai primi ceva. Pe mine ma derajneaza faptul ca sint alti bugetari, din Ministerul de Interne, de la Justitie, care au salarii frumoase, in timp ce noi avem salarii foarte mici". O alta invatatoare de la aceasta scoala, Florica Ungureanu, a evidentiat faptul ca in scoli se munceste mult, mai mult decit norma didactica si ca ar trebui la salarizare sa se tina cont de acest lucru. "Noi nu coborim nici in pauza. Eu nu parasesc clasa pentru ca sint copiii mici si trebuie supravegheati permanent. Pauza a doua e pauza de masa, toata lumea trebuie supravegheata. Cind aveam clasa a IV-a terminam orele la ora 13.00 si mai stateam inca doua ore la scoala sa pregatesc ce trebuia. Am avut fata in invatamint, dar dupa doi ani a plecat, nu a rezistat pentru ca nu era niciodata sigura ca este foarte pregatita, tot timpul corecta si scria. Pregatirea personala in invatamint niciodata nu se termina". Greva de avertisment s-a facut si la Scoala Waldorf. Toti cei opt profesori care aveau ore au purtat insemnul cu greva de avertisment si au supravegheat elevii in clase. Ora de educatie fizica se desfasura in curtea scolii. Elevii se jucau cu mingea sub supravegherea cadrului didactic. Profesorul a spus ca indiferent de greva de avertisment siguranta elevilor este mai importanta si trebuie sa-i supravegheze. Liderul sindical al scolii, educatoarea Rodica Bocaniciu, a spus ca isi da seama ca profesorii ar putea fi o masa de manevra in lupta politica, dar ca isi asuma acest risc si cer respectarea legii.
Inspectoratul Scolar a solicitat ieri directorilor de scoli o situatie cu angajatii care au fost in greva si care nu au fost in greva de avertisment, insa o situatie centralizata va fi disponibila astazi. Inspectorul reponsabil cu managementul scolar, prof. Adrian Simion a precizat insa ca din cite a putut observa, cel putin la licee, majoritatea covirsitoare a profesorilor au facut greva de avertisment.