Noi negocieri cu gălăţenii pentru dezvoltarea zonei metropolitane Brăila-Galaţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noi negocieri cu gălăţenii pentru dezvoltarea zonei metropolitane Brăila-Galaţi

• asta au anunţat PSD-iştii brăileni, în cadrul unei conferinţe de presă, plecând de la ideea că se vor încerca discuţii şi pe linie de partid, nu doar administrativă • preşedintele interimar al social-democraţilor brăileni, Ion Rotaru, vrea să trateze subiectul cu Dan Nica, omologul său gălăţean, cu precizarea că la discuţie trebuie să participe primarii şi preşedinţii de CJ • edilul-şef Marian Dragomir a precizat că din punctul său de vedere, cel mai bun plan pentru dezvoltarea zonei ar fi realizarea unui parc industrial între cele două oraşe, idee propusă şi de liberalii brăileni

 

PSD-iştii brăileni vor să reia discuţiile cu gălăţenii pentru dezvoltarea zonei dintre cele două oraşe. Preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, a precizat că încearcă să stabilească o întâlnire cu şeful partidului de la Galaţi, europarlamentarul Dan Nica, pentru a trata acest subiect. Acesta a făcut precizarea că şi-ar dori ca la discuţii să participe, de asemenea, primarii celor două municipii şi şefii de judeţe.

“Aş vrea să subliniez ideea pe care o susţinem cu toţii, aceea de a realiza această asociere care este benefică pentru ambele localităţi Brăila - Galaţi, care poate să îngroape, să spunem aşa, «securea războiului». Pe de altă parte, poate să genereze absorbţia de fonduri, posibilitatea de dezvoltare a acestei zone. Deci susţinem în continuare şi milităm pentru a realiza această asociere. Am avut mai multe discuţii cu domnul preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Galaţi, domnul Nica. Dumnealui a fost mai mult plecat în această perioadă, a avut nişte activităţi mai intense pe zona de responsabilitate pe care o are ca europarlamentar. A rămas să ne mai auzim în perioada următoare, să vedem când reuşim să ne vedem faţă în faţă pentru a stabili care sunt până la urmă obiectivele majore pe care dorim să le realizăm. De la ce plecăm şi unde vrem să ajungem şi cum trebuie să procedăm. Nu am concretizat nimic. Au fost doar nişte discuţii. Urmează să reluăm întâlnirile faţă în faţă în perioada următoare, în funcţie de program. (...) Intenţia noastră este de a realiza cât mai repede această întâlnire, pe care să o facem cu invitarea preşedinţilor de Consilii Judeţene şi a primarilor, pentru a avea un numitor comun, plecând de la obiectivele pe care vrem să le realizăm. Să vedem ce îşi doreşte Galaţiul, ce ne dorim noi. Dând la o parte micile disensiuni care mai apar”, a declarat Rotaru.

Acesta a ţinut să puncteze că discuţiile despre stabilirea sediului asociaţiei “Dunărea de Jos” şi alte probleme din trecut, reprezintă doar chestiuni de detaliu care pot fi rezolvate uşor.

 

Dragomir vrea parc industrial între Brăila şi Galaţi

Prezent la conferinţa de presă a partidului, primarul Marian Dragomir a profitat de ocazie pentru a preciza că, din punctul său de vedere, realizarea unui parc industrial în zona dintre cele două oraşe reprezintă cea mai bună opţiune pentru dezvoltare. Contrar spuselor lui Rotaru, acesta a mai adăugat că nu va fi niciodată de acord ca sediul viitoarei asociaţii să fie stabilit într-unul dintre oraşe, ci doar în zona de mijloc, aşa cum ar fi normal.

“Noi am căzut de acord pe tot ceea ce înseamnă statutul asociaţiei. Singura problemă în momentul de faţă este cea legată de sediu. Eu recunosc că nu am fost şi nu pot să fiu de acord ca sediul să fie într-unul dintre oraşe. Am propus ca sediul să fie la mijloc şi susţin în continuare această propunere. Referitor la viziunea pentru dezvoltare ulterioară, eu nu văd acolo o zonă socială, sau una în care administraţiile să cheltuiască bani la infinit. Din punctul meu de vedere, trebuie să fie o zonă care să dezvolte atragerea investiţiilor între Brăila şi Galaţi. Putem să plecăm de la ideea unui parc industrial necesar celor două administraţii, care să ofere facilităţi investitorilor care doresc să vină şi să beneficieze de forţa de muncă din cele două zone, pentru că acolo trebuie să lucreze atât brăileni cât şi gălăţeni, care să se întoarcă în oraşele lor cu banii pe care îi câştigă din acest teren dintre Brăila şi Galaţi”, a declarat Dragomir.

Trebuie subliniat că ideea realizării unui parc industrial între Brăila şi Galaţi a fost promovată şi este susţinută şi de liberalii brăileni.

La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a dorit să puncteze că în cadrul negocierilor pe tema asocierii, gălăţenii au fost de acord ca la conducerea viitoarei entităţi să fie în primă fază brăileni, urmând ca aceasta să se schimbe la doi ani, prin rotaţie, ceea ce din punctul său de vedere, reprezintă un semn că şi vecinii noştri îşi doresc asocierea.

 

Simionescu, sceptic în ceea ce îi priveşte pe gălăţeni şi asocierea

Ceva mai reţinut privind viitorul asocierii administraţiei brăilene cu cea din Galaţi s-a arătat fostul primar Aurel Simionescu, care a precizat că există interese şi orgolii ale unor persoane, dincolo de dorinţele administraţiei actuale sau a partidelor. Prim-vicepreşedintele PSD Brăila, a afirmat că întotdeauna lucrurile s-au împotmolit în zona Galaţiului, chiar dacă la nivel declarativ întotdeauna s-a subliniat dorinţa de asociere.

“Noi când am discutat această asociere - inclusiv cu Tulcea -, am mers pe patru proiecte mari care erau de interes comun şi făceau obiectul unor forme de reglementare, inclusiv pe lege: podul, drumul expres, Delta Dunării şi drumul Brăila - Buzău. Între timp, podul a căpătat o anumită turnură, inclusiv drumul expres, pentru că vor fi nişte legături din acestea rutiere - chiar dacă nu în forma în care am zis-o noi -, va exista un astfel de demers. Deci a rămas Delta Dunării care face obiectul Programului de Investiţii Teritoriale Integrate. Acel miliard de euro care va fi investit în zonă, din care face parte şi podul. Şi drumul Galaţi - Brăila - Buzău, sau eventual Drajna, dar drumul de Buzău este deja aprobat.  Acum a apărut oportunitatea spitalului regional. Că ne place, că nu ne place, că spune în stânga sau mai în dreapta, va fi între Brăila şi Galaţi. Deci noi avem nişte obiective care sunt clare, lămurite, în spaţiul acesta. Alături, mai este proiectul privind parcul industrial. Există, de asemenea, proiectul unui campus universitar, a unui stadion în zonă. O zonă verde. Deci idei de proiecte de interes comun, au existat şi vor exista. Ceea ce am spus eu dintotdeauna, ca unul care a participat la multe semnări de protocoale din 1996 încoace, este că de câte ori trecem Siretul, uităm ce am semnat. Şi mă refer în primul rând la prietenii noştri din Galaţi. O spun cu toată responsabilitatea”, a conchis Simionescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro