Mergi la conţinutul principal

Noi focare de pestă porcină la Brăila!

• numai în luna septembrie, pesta porcină africană a afectat 8 gospodării din judeţul Brăila şi o exploataţie comercială • există totuşi şi o veste bună, dacă îi putem spune aşa, aceea că, potrivit DSV Brăila dinamica evoluţiei pestei porcine africane este în scădere, comparativ cu lunile trecute chiar şi aşa, subiectul pestei porcine africane a fost dezbătut zilele acestea şi de ministrul Agriculturii Petre Daea, aflat într-o vizită de lucru la Brăila evaziv în privinţa subvenţiilor acordate pentru fermele care au fost lovite a doua oară de pesta porcină, ministrul a precizat totuşi că în prezent se discută cu cei din Vietnam în vederea unei colaborări în domeniul cercetării pentru a stopa virusul PPA

 

Pesta porcină africană (PPA) face noi pagube în judeţul Brăila. Ce-i drept, mai puţine faţă de lunile trecute, şi în luna septembrie, în judeţ au fost confirmate noi focare. Opt în gospodăriile populaţiei şi unul într-o exploataţie comercială. Există totuşi şi o veste bună, dacă îi putem spune aşa. Aceea că, potrivit DSVSA Brăila, dinamica evoluţiei pestei porcine africane este în scădere, comparativ cu lunile trecute, ceea ce înseamnă că medicii veterinari vor avea mai mult timp la dispoziţie să se ocupe de noile dosare de despăgubire.Dinamica evoluţiei pestei porcine africane este în scădere, comparativ cu lunile precedente, fapt datorat intensificării măsurilor de control şi supraveghere instituite de autorităţile în drept”, au transmis reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila. În ceea ce priveşte plata despăgubirilor, pentru dosarele finalizate, sumele acordate cu titlu de despăgubire au fost integral achitate, mai spune DSVSA Brăila, urmând ca pentru cele aflate în lucru să fie solicitată alocarea sumele necesare despăgubirii, chiar dacă vorbim despre aceeaşi crescători de animale care au mai trecut prin asta. În altă ordine de idei, DSVSA Brăila ne asigură că pot fi despăgubiţi, din nou, crescătorii de animale dacă după stingerea focarului de PPA, şi-au repopulat gospodăriile şi fermele cu animale, iar virusul a reapărut. Există însă o condiţie. Pentru gospodăriile populaţiei, criteriul de eligibilitate pentru despăgubire este dovada respectării cerinţelor de achiziţie a animalelor cu forme legale, iar pentru exploataţiile comerciale criteriul este respectarea normelor de biosecuritate, a declarat medicul veterinar din cadrul DSVSA Brăila, Dragoş Frigioiu. Printre localităţile afectate recent de pestă porcină se află şi localităţile Baldovineşti, Jirlău şi Şuţeşti, luna trecută aici fiind asomate preventiv peste 1.600 de exemplare. La jumătatea lunii august, în judeţul Brăila au fost confirmate alte 5 focare de pestă porcină africană în localităţile Traianu, Romanu şi în satul Batogu din comuna Cireşu, aici fiind eutanasiate în scop preventiv peste 1.000 de animale.

 

Daea, evaziv când vine vorba de subvenţiile pentru cei loviţi a doua oară de PPA

 

Ministrul Agriculturii Petre Daea a vorbit, joi, 26 septembrie, la Brăila, despre pesta porcină africană, însă a evitat să se pronunţe exact dacă fermele unde a izbucnit un nou focar vor mai primi subvenţie de la stat sau nu. Mai exact, după ce a vizitat Târgul de Agricultură din Brăila, Daea a susţinut o conferinţă de presă la sediul PSD, alături de senatorul Ion Rotaru (preşedintele PSD Brăila), fostul primar Aurel Simionescu şi deputaţii Nicu Niţă şi Florin Mircea. Întrebat dacă statul are de gând să mai acorde ajutor financiar pentru fermele unde pesta porcină a reapărut, deşi focarul a fost iniţial distrus, acesta a evitat să dea un răspuns concret şi a precizat doar că “nu ne putem juca” cu această boală şi că toţi factorii decidenţi, dar şi deţinătorii de animale trebuie să respecte cu stricteţe normele sanitar-veterinare, dând de înţeles că nu se vor mai da bani în asfel de cazuri.

“Nu, nu! Aici trebuie să fim foarte serioşi! Aici autorităţile sanitar veterinare, care au în dispozitiv o asemenea preocupare - şi ei sunt responsabili pentru gestionarea măsurilor sanitar-veterinare care trebuie luate şi care trebuie urmărite -, trebuie să fie intransigente. Intransigenţa trebuie să fie cuvântul de ordine. Aici nu ne putem juca! Nu ne putem juca cu o asemenea boală! Trebuie să respectăm întocmai condiţiile impuse de specialişti, de medicii veterinari, pentru a putea face progrese în domeniu. Pentru că este o procedură ce trebuie respectată cu stricteţe!”, a declarat Daea.

Întrebat dacă cu alte cuvinte nu se vor mai aloca banii, ministrul a continuat: “Nu, cu alte cuvinte nu trebuie să reapară! Noi trebuie să luăm măsurile, indiferent unde ne aflăm! Că ne aflăm în gospodăria populaţiei, că ne aflăm la o unitate economică cu efective mari, trebuie să luăm măsurile necesare în aşa fel încât ea să nu mai apară. Adică să respectăm normele sanitar-veterinare, să facem dezinfecţia respectivă, să aşteptăm să se parcurgă timpul acela de repopulare. Într-un cuvânt, să facem ceea ce medicul veterinar spune. Nu ne putem juca aici! Indiferent că e fermă mare sau mică. Aici nu ne jucăm, pentru că este vorba despre banii statului şi este vorba despre asigurarea hranei pentru populaţie. Trebuie să respectăm condiţiile pe care le avem în planul de contingenţă care este pus la dispoziţia fiecărei ţări şi este la îndemâna autorităţilor. Într-un cuvânt, nu trebuie să facem improvizaţii. În procesul acesta de asanare trebuie să fie foarte, foarte atenţi. Foarte, foarte exigenţi”!

 

Daea susţine că se caută soluţii pentru stoparea extinderii bolii

Ministrul Agriculturii a profitat de moment pentru a preciza că a avut discuţii cu decidenţii de la nivelul Uniunii Europene în privinţa identificării unor soluţii pentru a evita ca pesta porcină africană să se mai extindă. Daea a adăugat că i s-a adresat în scris ministrului Vietnamului pentru o posibilă colaborare în domeniul cercetării în vederea stopării acestei boli.

“Au fost şi din nefericire mai sunt cazuri. Nu scăpăm uşor de această molimă care a cuprins România şi a cuprins întreaga lume. (...) Cei responsabili de la nivelul Comisiei Europene, toţi suntem preocupaţi de găsirea în domeniul cercetării a unui vaccin care să pună stavilă înaintării acestui virus extraordinar, care a cuprins Asia, s-a dus şi la sârbi. Este o situaţie extrem de grea, cu care se confruntă întreaga lume şi pentru care facem fiecare dintre noi eforturi. Am avut inclusiv o comunicare cu ministrul din Vietnam, rugându-l, dacă există începuturi în cercetare. Am observat că presa a pus în mişcare o asemenea informaţie, că în Vietnam sunt cercetări avansate. I-am rugat şi aştept răspuns să vedem dacă noi putem să intrăm în cuplajul acesta al cercetării, cu specialiştii noştri, pentru a ne aduna forţele în aşa fel încât să putem găsi un antidot la acest nenorocit de virus”, a conchis ministrul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro