Noi cu cine votăm? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Alegeri locale și europarlamentare în 9 iunie

Noi cu cine votăm?

• pe 8 mai Biroul Electoral Județean (BEJ), respectiv, Biroul Electoral Municipal (BEM) au publicat listele cu candidaturile care au rămas definitive pentru Alegerile Locale din 9 iunie • de asemenea, încă din luna aprilie, Biroul Electoral Central (BEC) a publicat lista cu candidații la Parlamentul European, scrutin care se va desfășura în aceeași zi cu Localele în acest an • opt candidați se luptă pentru șefia Consiliului Județean Brăila, șapte pentru fotoliul de primar al Municipiului Brăila, opt partide propun echipe pentru CJ Brăila, nouă și un candidat independent au intrat în cursa pentru CLM Brăila • totodată 12 formațiuni politice/alianțe electorale și patru candidați independenți au rămas în cursa pentru Parlamentul European

 

Campania electorală a demarat în data de 10 mai și reprezentanții partidelor politice au început deja să se înghesuie și să își promoveze proiectele cu care vor să îi convingă pe alegători să le acorde voturile la Alegerile Locale, respectiv, Alegerile Europarlamentare ce se vor desfășura simultan, pe 9 iunie. Cu doar două zile înainte de startul campaniei, pe 8 mai, Biroul Electoral de Circuscripție Județeană Nr. 9 Brăila (BEJ) a publicat procesul-verbal pentru constatarea rămânerii definitive a candidaturilor la Alegerile Locale din 9 iunie pentru șefia și pentru componența Consiliului Județean. De asemenea, Biroul Electoral de Cricuscripție Nr. 1 Municipiul Brăila (BEM) a publicat candidaturile definitive pentru funcția de primar și pentru Consiliul Local Municipal. Totodată, în data de 29 aprilie și Biroul Electoral Central (BEC) a publicat lista candidaturilor rămase definitive pentru Alegerile Europarlamentare. Cu alte cuvinte, avem tabloul complet al celor care au reușit să strângă numărul suficient de semnături și care s-au înscris oficial în aceste două curse electorale importante pentru viitorul României în următorii patru ani. Pe scurt, opt candidați se luptă pentru conducerea Consiliului Județean Brăila și șapte pentru fotoliul de primar al Municipiului Brăila. De asemenea, opt partide propun echipe (mai mult sau mai puțin complete) pentru CJ Brăila, în timp ce pentru CLM Brăila sunt nouă propuneri de liste din partea partidelor și una din partea unui candidat independent. În ceea ce privește cursa pentru Parlamentul European, sunt 12 formațiuni politice/alianțe electorale înscrise și patru candidați independenți. Și interesant de precizat la acest capitol este faptul că, așa cum se știe, PSD și PNL au decis să se alieze doar pentru Alegerile Europarlamentare, iar lista pe care o propun este deschisă de un brăilean, actualul europarlamentar PSD Mihai Tudose. Iată așadar ce opțiuni vor avea brăilenii la vot în data de 9 iunie.

 

Cine vrea frâiele Consiliului Județean Brăila

Astfel, în ordinea publicării de către BEJ, candidaturile rămase definitive pentru președinția Consiliului Județean Brăila sunt următoarele: Francisk Iulian Chiriac din partea PSD (actual președinte al CJ Brăila și șef al organizației județene a social-democraților); Alexandru Popa din partea PNL (deputat și lider al liberalilor brăileni); Antoneta Ioniță din partea Alianței Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei (Dreapta Unită) - fost deputat de Brăila, medic; Marian Simion din partea AUR (pensionar MAI); Corneliu-Adrian Răureanu din partea SOS România (antreprenor, fost candidat în trecut din partea PRM); Gela Gavrilă din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) - antreprenor; Neculai Fătu din partea Partidului Socialist Român (PSR) și Valentin – Ionuț Andrei din partea Partidului Național Conservator Român (PNCR).

De asemenea, precizăm că listele tuturor partidelor celor menționați mai sus au fost acceptate, însă nu toate au numărul maxim de candidați. Mai exact, PSD a prezentat o listă completă cu 38 de candidați, deschisă de Francisk Iulian Chiriac, urmat pe locul doi de actualul vicepreședinte Ionuț-Ciprian Dobre și de Vasilică Priceputu. Lista social-democraților conține în mare parte actuali consilieri județeni în funcție, însă și câteva nume noi pe locuri eligibile. Și PNL Brăila a propus tot 38 de candidați. Aici lista este deschisă de Alexandru Popa, urmat pe 2 de Alexandru Bucălău și pe 3 de Mihaela- Cici Bolovan. PNL-iștii au mizat, de asmenea, pe o parte dintre actualii consilieri județeni, însă au venit și cu câteva nume noi, însă se pare că le-au mai dat o șansă și câtorva foști consilieri din mandatele trecute, precum Marian Sîrbu sau Ovidiu Nechita. La Dreapta Unită lista propune doar 36 de persoane și este deschisă de Liliana Niță, Ionel Adetu și abia pe locul 3 de Antoneta Ioniță. La AUR lista este completă și este deschisă de actualul consilier județean (ex-PMP) Viorel Botea și pe locul al doilea de Marian Simion. SOS România Brăila are doar 32 de candidați pe listă, în frunte cu Adrian Răureanu și Viorel-Cristian Mîndreanu. PUSL propune o listă de doar 11 candidați deschisă de Enrenst-Gheorghe Mocanu, Gela Gavrilă pe locul 2 și Elena Minciună pe 3. PSR are o listă de 17 candidați, deschisă de aspirantul la șefia județului, Neculai Fătu. PNCR a propus o listă cu doar 4 candidați, primul fiind chiar candidatul la șefia CJ, Valentin-Ionuț Andrei.

 

Municipiul Brăila, râvnit de mai multe partide

Tot în ordinea publicării de către BEM, pentru funcția de primar candidații care au fost acceptați sunt următorii: Cătălin Canciu din partea PNL (profesor și actual Inspector Școlar General); Marian-Viorel Dragomir din partea PSD (economist, jurist și primarul în funcție al Municipiului Brăila); Nicușor Ciocan din partea Dreapta Unită (inginer, manager de proiect și actual președinte al USR Brăila); Florin-Eugen Cîrligea din partea AUR (inginer mecanic, om de afaceri și actual președinte interimar al AUR Brăila); Gabriel-Monu Musceleanu din partea SOS România (inginer, fost consilier județean PPDD, fost președinte PRU Brăila); Marcel Gurgu din partea PSR (inginer) și Dorin Bucă din partea PNCR (inginer nave și manager de proiect).

În ceea ce privește listele de consilieri municipali, tot în ordinea publicării de BEM, PNL Brăila a prezentat și aici o listă completă de 29 de consilieri, deschisă de Canciu, urmat pe locul al doilea de Nicoleta Ivașcu (avocat) și de Ștefănuț Radu (cadru didactic universitar, jurist și inginer). Liberalii propun șase nume noi, urmate abia pe poziția 8 de actuali consilieri municipali. PSD Brăila are, de asemenea, o listă completă (29 de consilieri) deschisă de primarul Marian Dragomir, urmat de actualii viceprimari Ciocan Doinița, Alexandru Crican-Jantea și de Sorin-Eugen Boșneag pe 4. Lista este compusă din actuali consilieri municipali pe pozițiile eligibile. SOS România Brăila deschide lista de consilieri municipali cu prof. dr. Ionel Alexandru (profesor, pensionar, fost senator și actual președinte al organizației județene), urmat de Gabriel Musceleanu și de Elena Dascălu pe 3. Partidul senatoruluI Diana Șoșoacă a prezentat o listă completă pentru Municipiul Brăila. Dreapta Unită are, la rândul său, o listă cu 29 de propuneri, deschisă de Nicușor Ciocan (liderul USR), urmat pe doi de Coman Sarafolean (liderul PMP Brăila și actual consilier municipal). AUR Brăila s-a înscris tot cu o listă completă de candidați, în frunte cu Florin Cîrligea, urmat pe locul 2 de Elena-Daniela Rădulescu (economist, fost consilier municipal). Partidul România Puternică are o listă formată din doar patru candidați, deschisă de Dan Păun (inginer, administrator și fost președinte PUSL Brăila). PSR propune o listă formată din 15 candidați, deschisă de inginerii Neculai Fătu și Marcel Gurgu. Partidul Național Conservator Român propune o listă formată din cinci persoane, în frunte cu Cristian Techiu (administrator, manager, fost candidat la primărie la alegerile trecute). Partidul Umanist Social Liberal s-a înscris la CLM Brăila cu o listă cu zece propuneri, deschisă de Mirela-Laura Iusein.

Pentru poziția de consilier municipal candidează și un independent în acest an: Sorin Gălbinaș (tehnician veterinar, administrator de firmă, fost membru și consilier municipal PNL).

Menționăm că, în prezent, Consiliul Județean Brăila este format din 31 de consilieri județeni: 18 PSD (inclusiv președintele și cei doi vice), 10 consilieri PNL și 3 PMP (care au trecut în barca AUR). Consiliul Local Municipal Brăila este format din 27 de membri: 18 PSD (inclusiv cei doi viceprimari), 7 PNL și 2 PMP.

 

Opțiunile pentru Parlamentul European

Așa cum am precizat, la finele lunii aprilie și BEC a publicat lista candidaturilor rămase definitive pentru Alegerile Europarlamentare, care se vor desfășura tot în data de 9 iunie, simultan cu Alegerile Locale. Concret, au rămas definitive candidaturile depuse de: Alianţa Electorală PSD- PNL, unde lista este deschisă de actualul europarlamentar PSD Brăila Mihai Tudose, urmat de Rareș-Ioan Bogdan din partea PNL și de senatorul Gabriela Firea, pe 3, tot de la PSD. Lista Alianţei Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei este deschisă de Dan-Ilie Barna (deputat USR) de Vlad Vasile-Voiculescu și de Eugen Tomac (europarlamentar PMP). Totodată lista România Socialistă este deschisă de Lucia Stanciu. Alianţa AUR propune o listă unde pe locul 1 se află Vasile Tehereș-Cristian, urmat de Claudiu-Richard Târziu. Partidul S.O.S. România mizează pe senatorul Diana Iovanovici Șoșoacă și pe jurnalistul Vicențiu Luis Lazarus pe primele poziții. Partidul Alternativa Dreaptă o propune pe prima poziție pe Dorina-Adela Mîrza (specialist marketing). Partidul Umanist Social Liberal merge pe mâna lui Cristian Barbu (profesor universitar). Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) propune o listă cu Dacian-Julien Cioloș pe prima poziție (actual europarlamentar), urmat de Victoria-Ramona Strugariu și Dragoș-Nicolae Pîslaru (de asemenea europarlamentari). Lista Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) este deschisă de Iuliu Winkler (actual europarlamentar). Partidul România Mare își încearcă norocul cu Dorel-Constantin Onaca pe prima poziție (lector universitar). Partidul Patrioţilor îl propune pe Iulian Surgiu pe prima poziție (administrator), în timp ce Partidul Diaspora Unită merge pe mâna lui Florin Călinescu (fermier). Au rămas definitive și candidaturile independente ale Paulei-Marinela Pîrvănescu, Vlad-Dan Gheorghe, Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă şi Dumitru-Silvestru Şoşoacă.

Menționăm că în prezent România are 33 de europarlamentari: 8 de la PSD, 10 PNL, 2 PMP, 1 USR, 5 REPER, 1 Pro România, 1 AUR, 2 UDMR, 1 PNCR și 2 independenți.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro