Fortele de politie au folosit marti gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestantii care incercau sa impiedice descarcarea camioanelor de gunoi in gropile de la periferia orasului Neapole.
Premierul italian Romano Prodi a preluat controlul asupra situatiei dupa ce pe strazile orasului s-au adunat circa 110.000 de tone de gunoi, iar colectarea acestuia a incetat in preajma Craciunului, cind toate gropile au fost declarate pline.
In timpul unor confruntari sporadice, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatarii care au incendiat un autobuz.
In urma unei intilniri cu ministrii, Prodi va anunta probabil un set de masuri de urgenta, inclusiv extinderea rolului armatei in cadrul operatiunilor de curatare.
"Numai armata dispune de personal si mijloace necesare pentru a prelua aceasta situatie de urgenta", a declarat Prodi, citat de La Repubblica.
Camora, versiunea napolitana a mafiei siciliene, este foarte adinc implicata in transportul si gestionarea deseurilor.
Pe linga coruptia si ineficienta politica, aceasta arata ca autoritatile nu au reusit sa controleze problema care a fost constientizata drept una urgenta in urma cu 14 ani.
Ministrul Mediului, Alfonso Pecoraro Scanio, presedintele Partidului Ecologist, a confirmat ca Guvernul intentioneaza sa redeschida o groapa de gunoi mai veche, dar numai pentru o perioada limitata.
Zona este napadita de vegetatie si buruieni, iar localnicii considera ca aceasta este sursa de poluare, reprosindu-le politicienilor care nu si-au onorat promisiuile de a curata zona si chiar de a crea aici un teren de golf.
Daca in timpul zilei protestele au fost pasnice, la acestea participind chiar femei si copii, in timpul noptii, situatia s-a agravat, mai multi reporteri fiind atacati de catre tineri.
Deversarile si arderile ilegale sint considerate sursa otravirii aerului, apei si solului pe zone intinse din jurul Muntelui Veziviu, iar construirea unui incinerator care urma sa fie deschis in 2007 nu a fost finalizata.
Militarii au curatat luni o parte din gramezile de gunoaie din jurul scolilor si probabil vor fi mobilizati pentru a stringe si restul, in timp ce Guvernul incearca sa identifice solutii de stocare pe teritoriul tarii.
Gunoaiele s-au acumulat in cantitati enorme pe strazile orasului italian dupa ce companiile de salubrizare au refuzat sa le mai stringa, motivind ca toate gropile de depozitare din oras sint pline.
Autoritatile au propus redeschiderea unei vechi gropi de gunoi de la periferia orasului drept solutie temporara, dar locuitorii furiosi ai suburbiei Pianura au blocat accesul spre groapa utilizind garduri din fier, rasturnind containerele si imprastiind gunoiul.
Miile de protestatari pareau sa fi invins luni seara dupa ce fortele de ordine s-au retras, iar un purtator de cuvint al premierului Romano Prodi a declarat ca Guvernul de la Roma va anunta o solutie "radicala" in urmatoarele 24 de ore.
Politistii au revenit insa in cursul noptii si au fost implicati in ciocniri cu cele citeva sute de protestatari care se aflau in continuare in strada. Protestatarii, in majoritate tineri, au aruncat cu diferite obiecte in fortele de ordine. Potrivit martorilor oculari, mai multi manifestanti au fost transportati cu ambulanta.