Noi comasări de şcoli în municipiu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noi comasări de şcoli în municipiu

• este vorba despre Şcoala Gimnazială “Mihail Kogălniceanu” care va fuziona prin absorbţie cu Şcoala Gimnazială “Al. Puşkin” începând cu anul şcolar viitor • decizia a fost luată deoarece Şcoala “Mihail Kogălniceanu” îşi va pierde personalitatea juridică pentru că funcţionează cu un efectiv sub 300 de elevi • conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean dă asigurări că această schimbare nu îi va afecta pe elevi şi profesori, aceştia urmând să lucreze tot în clădirea de pe strada Costache Negruzzi

 

Se anunţă noi comasări de şcoli! Începând cu anul şcolar 2019-2020, Şcoala Gimnazială “Mihail Kogălniceanu” va fuziona prin absorbţie cu Şcoala Gimnazială “Al. Puşkin”. Decizia a fost luată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, iar schimbarea se va produce deoarece Şcoala “M. Kogălniceanu” îşi va pierde personalitatea juridică, în prezent unitatea de învăţământ funcţionând cu un efectiv sub 300 de elevi.

“Începând cu luna octombrie, prin metodologia privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, am început construirea planului de şcolarizare pentru 2019-2020. Şi am constat că la Şcoala «M. Kogălniceanu» este această problemă. Da, este o şcoală care funcţionează de 120 de ani, o şcoală cu tradiţie, dar în ultimii şase ani numărul de elevi a scăzut cu o treime. În prezent, unitatea de învăţământ are 274 de elevi şi nu mai pot funcţiona pentru anul şcolar viitor cu mai puţin de 300 de elevi. Şi nu vor avea anul viitor acest număr. Noi am căutat cele mai bune soluţii să nu afectăm elevii şi cadrele didactice, să nu bulversăm situaţia. Nu-mi doresc şi nu am de ce să îmi doresc să închidem, să permutăm şcoli, să le transformăm. Sub nicio formă! Dar suntem contemporani cu o scădere drastică a numărului de elevi şi trebuie să înţelegem că şi cheltuielile sau partea financiară este importantă pentru şcoală. Din punct de vedere al metodologiei, întotdeauna şcoala care are sub efectiv este absorbită de o altă şcoală cu efective peste sau cel puţin de 300 de elevi. Şi când am luat această decizie ne-am raportat şi la factorul geografic”, ne-a declarat prof. Cătălin Canciu, inspectorul şcolar general.

Şeful ISJ Brăila a subliniat faptul că mutarea va fi una doar pe hârtie, în sensul în care elevii, profesorii şi toţi ceilalţi angajaţi ai Şcolii “M. Kogălniceanu” vor rămâne în clădirea situată pe strada Costache Negruzii nr. 102. De asemenea, nu se pune problema nici de pierderea vreunui loc de muncă, cu excepţia postului de directorul al unităţii, câştigat prin concurs de prof. Dorin Chiru, şi a postului de secretar al şcolii. Însă Canciu spune că deja s-a gândit la soluţii şi în aceste cazuri.

“Ce este foarte important de ştiut este că această absorbţie nu o să afecteze, cel puţin pentru anul şcolar următor, elevii, clasele, formaţiunile de studiu şi nici cadrele didactice. Nu se desfiinţează clase, nu sunt copiii mutaţi, îşi pierde doar ştampila, personalitatea juridică. Mutarea se face doar pe hârtie. Pentru copiii de la Şcoala «“M. Kogălniceanu» nu se schimbă nimic, nu pleacă nimeni fizic. Chiar dacă domnul profesor îşi pierde calitatea de director al şcolii, i-am promis că până în 18 august 2019, când voi fi eu inspector şcolar, dacă până atunci se vor face aceste delegări, îl voi numi ca director adjunct, cu atribuţii de coordonare a acestei şcoli. Dumnealui a câştigat postul prin concurs, dar în contractul de management scrie foarte clar că în cazul unei reorganizări contractul de management se poate încheia. Aceasta era singura soluţie! Am făcut simularea acum, am discutat cu cei doi directori de la “M. Kogălniceanu” şi “Al. Puşkin” şi cu colegii mei care au atribuţii legate de reţeaua şcolară şi personalul didactic şi nedidactic şi am ajuns la decizia că va fi desfiinţat un post de secretar de la «M. Kogălniceanu», dar noi suntem obligaţi să îi asigurăm loc de muncă şi avem deja două posibilităţi”, a adăugat inspectorul şcolar general.

Directorul Şcolii Gimnaziale “Mihai Kogălniceanu”, prof. Dorin Chiru, a declarat redactorilor “Obiectiv” că este nemulţumit de această schimbare, însă nu are ce face pentru că, legal, o şcoală nu poate avea personalitate juridică dacă nu are minim 300 de elevi. Nici părinţii nu par a fi încântaţi de această schimbare şi au programat pentru ieri, 10 decembrie, o şedinţă extraordinară la sediul şcolii, întâlnire la care au fost invitaţi să participe inspectorul şcolar general, primarul Marian Dragomir şi preşedintele sindicatului brăilean.

“Părinţii nu sunt încântaţi. Eu le-am explicat celor pe care am reuşit să îi întâlnesc până acum că noi rămânem efectiv pe loc, copiii rămân aici, profesorii, clasele tot aşa vor fi, cel puţin pentru anul şcolar următor. Eu nu am ce să fac. Nu sunt de acord, dar e vorba de Legea Educaţiei Naţionale, unde se stipulează clar că sub 300 de elevi o şcoală îşi pierde statutul juridic, şi trebuie să mă supun legii. E o problemă scăderea populaţiei, nu contestă nimeni că nu avem şi noi un gram de vină şi poate nu am ştiut să ne facem cunoscuţi, dar de unde să luăm copiii? A scăzut natalitatea şi au plecat foarte mulţi în străinătate. Toţi se confruntă cu această problemă numai că ne-a venit nouă rândul acum. Semnalul era că de ceva ani ne pierdem copiii. Eu am încercat să le explic părinţilor însă cred că trebuie să îi convingă şi cineva cu o autoritate mai mare decât a mea. Mă bucur totuşi că mare parte din angajaţi vor rămâne tot aici, cel puţin anul şcolar următor, că îmi făceam probleme pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic”, ne-a declarat prof. Dorin Chiru, directorul Şcolii “M. Kogălniceanu”.

 

Alte două comasări la Însurăţei şi Tichileşti

Fuziunea prin absorbţie a Şcolii “M. Kogălniceanu” cu Şcoala “Al. Puşkin” nu este singura schimbare anunţată pentru anul şcolar viitor, într-o situaţie asemănătoare fiind şi Şcoala Gimnazială din Însurăţei şi Şcoala Specială Tichileşti.

“La Însurăţei este liceul care are clase de la primar la liceu şi este Şcoala Gimnazială Însurăţei. Şcoala nu stă foarte bine şi pentru că cea care reorganizează este Primăria, am fost la domnul primar, am discutat cu acesta şi am convenit că cea mai bună variantă este ca liceul să rămână doar cu clasele IX-XII şi clasele de primar şi gimnaziu le vom muta la şcoala. Domnul primar ne-a propus trei variante şi aceasta e cea mai bună. Şi mai avem Şcoala Specială Tichileşti pe care o vom lipi la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brăila”, ne-a explicat prof. Cătălin Canciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro