Noduri marinărești, pe înțelesul tuturor, la Biblioteca Județeană | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Noduri marinărești, pe înțelesul tuturor, la Biblioteca Județeană

• instituția de cultură brăileană a inițiat un Atelier destinat în primul rând elevilor, susținut de fostul marinar militar Costel Mândroiu, pasionat de nodurile marinărești, cu o activitate în domeniu recunoscută la nivel național

 

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” a inițiat, în ultimii ani, zeci și zeci de acțiuni menite să fie nu doar atractive dar și utile tinerilor, elevilor sau persoanelor în vârstă, pentru deprinderea unor abilități sau cunoașterea unor domenii dintre cele diferite: robotică, programarea calculatorului, descoperirea de talente și sprijinirea/promovarea acestora etc. De asemenea, se promovează participarea în sistem de voluntariat la activități ce țin de istoria, cultura și tradițiile Brăilei; înscrierea la diverse ateliere cu caracter tehnico-aplicativ, menite să completeze cunoștințele din școli sau să capete diverse noțiuni necesare vieții cotidiene sau într-o viitoare carieră profesională.

Un exemplu aparte în astfel de demersuri îl constituie Atelierul de noduri marinărești. Catalogat nu doar ca divertisment, ci foarte interesant și util. Ne-am convins de acest lucru, recent, la deschiderea celor câtorva ore de “teorie și practică” din cadrul amintitului atelier, unde au participat două clase de  elevi  (a IX-a C și E) pregătiți în profesia de mecanici auto la Liceul Tehnologic “Panait Istrati”. Aceștia au fost însoțiți de profesoara Adriana Mircea. Liceenilor le-a fost prezentată biblioteca  (organizare, facilități etc) de către Valentina Chiriac, după care a urmat întroducerea în teoria și practica realizării de noduri marinărești. Elevii au fost din primul moment interesați de ceea ce li s-a expus de către Costel Mândroiu, fost marinar la marina militară din Brăila, care este hotărât ca, prin astfel de prezentări, să le atragă atenția elevilor asupra carierei onorabile de marinar.  Astfel, li s-au prezentat cursanților componentele unei nave, mijloacele ei de salvare și legare la țărm, meseriile de pe punte; frumusețea dar și întâmplările – uneori la limită - ce pot surveni în largul mărilor și oceanelor. Și cum, prin bărbăție, curaj și pregătire temeinică, poți naviga în lume sub stihiile vremii, peripețiilor sau conflictelor armate, pentru a ajunge apoi cu bine la țărm. Lucru valabil și pentru cine are în posesie un iaht sau o barcă de pescuit. A urmat apoi partea practică: realizarea de către elevi a unei brățări marinărești și primirea la sfârșit a câte unui breloc cu șnurul înnodat.

 

Fascinanta lume a brelocurilor marinărești

Pentru marinărie, brelocurile marinărești sunt o adevărată enciclopedie: peste 200 ca număr, cu denumiri, tipodimensiuni și destinații diferite, speciale. Nodurile marinărești trebuie să fie foarte rezistente și ușor de desfăcut, iar în afara utilizării în marinărie ele pot căpăta și alte folosințe: ca brelocuri, ceasuri, elemente decorative sau la ținutele de gală, la uniformele militare, sau Paire (elemente ornamentale în marina comercială) etc. De asemenea, pentru legarea sifleeleor (fluierelor) marinărești, și acestea având diferite înțelesuri și coduri recunoscute internațional. Așa cum, în timp de pace, război, naufragii - marinarii din toată lumea se înțeleg între ei prin sunete, semnale luminoase cu diferite semnificații în disciplina și situațiile apărute pe o navă militară sau civilă, utilizând fanioane, alfabetul Morse, portavocea, sunetul unui clopot ș.a.m.d.

 

Cine este Costel Mândroiu

În primul rând, un pasionat și adevărat artist în confecționarea de noduri marinărești, recunoscut și apreciat în marina română pentru această îndeletnicire de care s-a simțit atras din anul 2010, când a cumpărat de la anticariat un “Alfabet marinăresc”. Astfel, mai răsfoind și binecunoscuta revistă “Tehnium” și stăpânind exigențele unei discipline aparte, matelotajul, a participat la “n” concursuri, expoziții, pe plan local și național, cu panopliile sale pline de noduri marinărești. Admirate de public de Zilele Marinei, în muzee, activități cultural - artistice și istorice etc. Iar talentul și simțul său artistic, inventivitatea în extinderea numărului și modelelor de noduri marinărești, i-au fost răsplătite din plin: Emblema de Onoare a Forțelor navale, Trofeul “Tomis”, acordat în 2017 de către Muzeul Marinei Militare din Constanța; locul I la o expoziție de la Muzeul Militar “ Regele Ferdinand”; o prezentare la un post central de televiziune; diverse plachete și diplome primite în ultimii 10 ani. Iar după cum ne-a declarat Costel Mândroiu, anul acesta va merge la Alba Iulia, unde are loc un concurs european de  modelism și noduri marinărești. Îi dorim mult succes!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro