* Centrul Brăilei a fremătat de viață, de Ziua Internațională a Muzeelor * circa 16.000 de brăileni au trecut, sâmbătă, pragul secțiilor Muzeului Brăilei "Carol I", precizează managerul instituției, conf. dr. Costin Croitoru * sute de tineri îmbrăcați în costume de epocă, ansambluri populare, coruri, rapsozi și trubaduri, elevi ai Liceului de Arte "Hariclea Darclee" și ai Școlii de Arte "Vaspasian Lungu" i-au încântat pe brăileni * etniile Brăilei - ruși lipoveni, greci, romi - au dănțuit ca-n vremurile bune, iar muzeografii au expus tot ceea ce au ei mai bun în depozitele bine protejate ale instituției
Timp de opt ore, de Ziua Internațională a Muzeelor, Centrul Brăilei a fremătat de viață, iar străzile au răsunat de cântece și strigăte de veselie rostite în română, în greacă, în ebraică, în rusă și-n armeană. Zeci, ba chiar sute de tineri îmbrăcați în costume de epocă, ansambluri populare românești, grupuri vocale și dansatori provenind din toate etniile Brăilei, virtuozi ai pianului și vioarei, interpreți de muzică folk, rapsozi și trubaduri au făcut un spectacol de zile mari sâmbătă seară. Nu e de mirare că mii de brăileni au trecut pragul tuturor secțiilor Muzeului Brăilei "Carol I", instituție care, anul trecut, a sărbătorit nu mai puțin de 140 de ani de existență.
"Explozie de lumină și culoare la Brăila, de Ziua Internațională a Muzeelor. Alt eveniment, alt record. De data aceasta, au fost alături de noi puțin peste 16.000 de vizitatori. Mulțumim tuturor celor care ne-au fost aproape și au contribuit la această seară magică!", afirma, entuziasmat, managerul Muzeului Brăilei "Carol I", conf. dr. Costin Croitoru, la finele evenimentului cultural care a transformat orașul de la Dunăre într-un ținut de basm cu prinți, prințese, dansatori și muzică pentru toate gusturile.
Astfel, sâmbătă, 14 mai, de la ora 16.00, brăilenii de toate vârstele au fost invitați să participe la evenimentul devenit tradiție, intitulat "Noaptea Muzeelor". Accesul a fost liber atât la sediul central al Muzeului Brăilei "Carol I", cât și în celelalte locații, fie că a fost vorba de Secția Etnografie, Secția Artă (Centrul Cultural Nicăpetre), Științele Naturii, Casa Memorială Perpessicius, Casa Memorială "Fănuș Neagu" sau Casa Memorială "Panait Istrati". Brăilenii au fost întâmpinați de muzeografii și custozii Muzeului care le-au prezentat exponatele și care au interacționat cu cei mici. Printre vizitatori s-au numărat președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, vicepreședinții CJ, prefectul Iulian Timofei și mulți alți oaspeți de seamă.
Au fost prezentate ultimele apariții editoriale, de către dr. Viorel Coman și colegii săi, scriitorii Valentin Popa și Marian Găureanu, iar dr. Costin Croitoru și colegii de la Secția Arheologie - dr. Stănică Pandrea și Viorel Stoian - au prezentat ultimele descoperiri arheologice de la Brăila, cu accent pe campania desfășurată la Siliștea-popină. Brăilenii au vizitat expoziția "O cronologie a Războiului Rece, 1945-1989", precum și exponatele Secțiilor Etnografie, Istorie și Arheologie. În fața sediului Muzeului, au evoluat karateka îndrumați de sensei Floricica Pricob, antrenor emerit, 7 dan, dar și dansatorii romi și ruși lipoveni. Oaspeții au ascultat muzică românească, turcească, bulgărească și grecească cu Corul mixt "Trison" și au putut juca șah cu copiii de la "Micul Prinț".
Ansamblul "Pandora" al Asociației Filo-Elene "Elefteria" a încântat publicul la Secția Etnografie a Muzeului, transformând evenimentul, potrivit reprezentanților asociației, într-o adevărată "petrecere grecească". Că tot veni vorba de grecii brăileni, tot sâmbătă, a evoluat Ansamblul "Parnassos" al Comunității Elene Brăila. Mai amintim aici dansuri latino-americane, cu Școala City Dance Brăila, dar și evoluția impecabilă a Ansamblului "Garofița" - Lanurile, a Corului "Nectar" - Viziru, a Ansamblului Folcloric "Hora Măxinenilor", a ansamblurilor folclorice de la Unirea și a Grupului "Chiralina". Iar dacă am omis pe vreunul dintre rapsozi și artiști, ne fie cu iertare.
Într-un cuvânt, s-a adunat sâmbătă seară, la Muzeu, tot ceea ce are mai bun Brăila, fie că vorbim de copiii talentați de la canto sau balet, fie că vorbim de virtuozii instrumentelor muzicale de la Arte, de artiștii populari sau de membrii Cvartetului "Pro Musica". Copii și părinți, tineri și vârstnici, ascultau vrăjiți acordurile line ale instrumentelor. Nu au lipsit din program nici talentații cântăreți de muzică folk.
Și pentru că am tot vorbit de diversitate, tot la Muzeu, sâmbătă seară, te puteai delecta la standul de Lavandă Bio Brăila (Lăcrămioara Simona Mardare-Țiripa), standul de produse apicole "Honey Loriana" (Loredana Iorga), standul de costume populare (Geanina Matei) și standul handmade Școala de macrame - "Enjoy progress" a Gabrielei Burcuș. Nu au lipsit dulciurile și marțipanul.
O noapte feerică, de basm, așa poate fi caracterizată Noaptea Muzeelor-2022, de la Brăila.