Mergi la conţinutul principal
Muzică, dansuri, expoziții, colocvii și filme documentare

Noaptea Muzeelor - opt ore de relaxare și voie bună

* sâmbătă, de la ora 16.00, brăilenii sunt așteptați în toate secțiile Muzeului Brăilei "Carol I" * oaspeții sunt întâmpinați de personaje de epocă, puse în scenă de voluntarii de la Forumul Tinerilor Brăila * manifestările includ vizitarea expozițiilor, recitaluri, muzică, prezentări de carte și programe artistice care se vor încheia la ora 24.00

 

Weekend de poveste la Brăila, organizat "ca la carte" de Muzeul Brăilei "Carol I" în colaborare cu Primăria Municipiului și Consiliul Județean. Asta după ce, anul trecut, în opt ore, aproape 10.000 de brăileni de toate vârstele au trecut pragul muzeului brăilean. Alții au participat la parada costumelor de epocă de pe Regala, iar alții au vizitat Teatrul "Maria Filotti", Secția de Artă a Muzeului și pe cea de Științele Naturii, din Parcul Monument. Spicuim din bogatul program al manifestărilor prilejuite de "Noaptea Muzeelor" - Ediția a XVIII-a. 

Potrivit comunicatului trimis de Muzeul Brăilei "Carol I", la sediul central al instituției, din Piața Traian nr. 3, se vor derula mai multe activități între orele 16.00-24.00, iar vizitatorii vor fi întâmpinați de personaje de epocă, cu ajutorul voluntarilor de la Forumul Tinerilor. Vor putea fi vizitate expozițiile permanente de arheologie și istorie de la parter și etaj, precum și cele de artă plastică, memoriale și artă decorativă, inclusiv obiecte care i-au aparținut filantropului Nedelcu P. Chercea. Vor putea fi vizionate filme documentare despre artiștii din perioada interbelică - inclusiv Josephine Baker, Lucienne Boyer și Maria Tănase, realizate de Ghena Pricop. Concomitent, sub genericul "Cărți între cărți", iubitorii de lectură se vor întâlni cu autori și editori ai unor volume apărute în Editura "Istros". Ghizi le vor fi dr. Viorel Mortu și dr. Valentin Popa.

La ora 16.00, va fi vernisată expoziția "O cronologie a Războiului Rece, 1945-1989", prezentată de Cătălina Mârza și dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei, urmată de un recital de pian și vioară susținut de elevi ai Școlii Populare de Arte. Va evolua, de asemenea, Corul "Orfeus" al Liceului de Arte "Hariclea Darclee", coordonat de prof. Maricica Lupu, urmat de un recital de muzică tradițională românească.

Tot la sediul central sunt programate, de la ora 17.15, următoarele manifestări: "Istoricul cercetărilor de la Siliștea - Popină" (conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei); "Situl de la Siliștea. O analiză istorico-geografică" (dr. Stănică Pandrea, șef Secția Arheologie); "Descoperirile din campania 2021" (Viorel Stoian, muzeograf). Recitalul elevilor de la "Vaspasian Lungu" (Cafe concert) urmat de o demonstrație cu căști VR (18.00) vine să întregească tabloul manifestărilor. Tot la sediul central, sunt programate recitaluri de muzică tradițională, muzică cultă poezie și balet (elevii Liceului de Arte) și "Tradiții populare din spațiul extracarpatic" (costume, cântece și jocuri populare) prezentate de Teodora Puia, primarul comunei Unirea; recital susținut de Cvartetul "Pro Musica"; dansuri tradiționale cu Ansamblul Folcloric "Hora Măxinenilor"; recital susținut de Corul "Nectar", coordonat de Virgil Burcuș; dansuri populare cu Ansamblul Folcloric "Garofița", Lanurile. La ora 22.45, este programat recitalul Corului "Armonia", iar la ora 23.15 karaoke-cântece cu tematică istorică (coordonator Viorica Preda).

Tot la sediul central (curtea interioară) vor fi standuri cu lavandă, produse apicole, costume populare create de Geanina Matei, precum și produse handmade (macrame). Aici, va evolua Ans. "Valurile Dunării", condus de prof. Marius Anghelescu. În fața sediului Muzeului (ora 16.00), este programată o demonstrație de karate.

La sediul Centrului Diversității Culturale, din Piața Traian 3, vor putea fi vizitate expozițiile grupate sub genericul "Rădăcini elene" - pictură și tapiserie, precum și  expoziție de icoane, carte veche și păpuși de colecție. Vor mai fi expuse obiecte de ceramică realizate de elevii de la Arte, coordonați de prof. Lucian Constantin, cărți poștale și fotografii de epocă și cărți apărute în Editura "Istros". Tot aici, sunt programate manifestări organizate în parteneriat cu etniile din Brăila (romi, turci, bulgari, ruși lipoveni, evrei, armeni și greci), atelier de decorațiuni în marțipan, atelier de noduri marinărești, șah, recitaluri. Dansurile grecești și dansurile latino americane (Școala City Dance Brăila) sunt așteptate cu sufletul la gură în Noaptea Muzeelor (Piața Traian 3).

Manifestări deosebit de interesante sunt programate la Galeriile de Artă "Gh. Naum", Secția Artă a Muzeului și Centrul Cultural Nicăpetre (Str. Belvedere nr. 1), unde va putea fi urmărit și un recital al grupului folk "Generații". Casa Memorială "Panait Istrati" (Grădina Publică), Casa Memorială "Perpessicius" (Str. Cetății nr. 70), Casa Memorială "Fănuș Neagu" (Grădiștea), Secția Etnografie (Str. Polonă 14) și Secția Științele Naturii (Parcul Monument) pregătesc, de asemenea, nenumărate surprize în Noaptea Muzeelor, putând fi vizitate până la ora 24.00.

Programul complet al manifestărilor de sâmbătă, 14 mai, poate fi consultat pe site-ul Muzeului Brăilei "Carol I".    

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro