Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila deţine aparatură capabilă să depisteze în timp real eventualele creşteri ale nivelului de radiaţii, în cazul în care norul radioactiv provenit de la centrala din Fukushima ar ajunge până în zona noastră. Din fericire, specialiştii continuau, ieri, să dea asigurări că România va fi ferită de probleme, deoarece, chiar dacă va fi purtat de curenţii atmosferici până aici, fluxul de aer radioactiv va fi dispersat până la un nivel la care nu va mai reprezenta niciun pericol.
La Brăila, staţia de monitorizare a dozei gama este montată chiar în faţa sediului APM, de pe B-dul Independenţei. Aceasta conţine două dozimetre care funcţionează simultan şi transmit date în timp real, atât către serverul APM Brăila, cât şi spre cel al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti. "Dacă se depistează depăşiri ale valorilor normale, vor fi anunţaţi imediat factorii de decizie, respectiv Prefectura şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă", ne-a declarat Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila. Acesta a precizat că valorile înregistrate la radiaţiile gama sunt foarte mici, menţinându-se în limitele fondului natural. Astfel, vineri după-amiază, staţia indica valori cuprinse între 0,04 şi 0,08 microsievert/oră, în condiţiile în care limita maximă admisă este de 0,250 microsivert pe oră. Aşa stând lucrurile, nu avem de ce să ne facem griji, chiar şi dacă va începe să plouă, aşa cum anunţă prognozele meteorologice pentru zilele de duminică şi luni.
Aceleaşi valori s-au menţinut şi pe parcursul sfârşitului de săptămână, astfel că precipitaţiile căzute la Brăila nu au fost periculoase în niciun fel.