Mergi la conţinutul principal

Nivelul de opiu din semințele de mac, reglementat strict pe teritoriul UE

* Comisia Europeană a adoptat, în data de 3 decembrie 2021, un Regulament prin care se stabilesc, pentru prima dată, nivelurile maxime de opiu în semințele de mac și produsele de panificație care conțin semințe de mac * produsele alimentare introduse pe piață înainte de aplicarea Regulamentului pot fi comercializate până la data limită de consum

 

Agenții economici care folosesc semințele de mac, fie întregi sau măcinate, - introduse pe piață pentru consumatorul final - fie în fabricarea produselor de panificație, începând cu banalii covrigi cu mac, sunt direct vizați de noile reglementări ale Comisiei Europene (CE), adoptate la începutul lunii decembrie 2021, la Bruxelles. Cu acest prilej, Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons a emis o nouă alertă, pe care a dat-o publicității recent. 

"Comisia Europeană a adoptat, în data de 3 decembrie 2021, un Regulament prin care se stabilesc, pentru prima dată, nivelurile maxime de opiu în semințele de mac destinate consumatorului final și în produsele de panificație care conțin semințe de mac și/sau produse derivate din acestea. Decizia s-a bazat pe opinia științifică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care stabilește o doză  acută de referință (DAR) pentru alcaloizii de opiu (morfină și codeină) de 10 µg morfină/kg greutate corporală", precizează InfoCons.

EFSA justifică necesitatea stabilirii unor niveluri maxime pentru aceste tipuri de alcaloizi prin faptul că, atunci când se consumă porții mari sau mai multe alimente care conțin semințe de mac neprelucrate, este posibil ca DAR să fie depășită, iar consecințele pot fi imprevizibile: e vorba, totuși, de substanțe halucinogene, fie ele și în cantități reduse.

Bunele practici pentru prevenirea și reducerea conținutului de alcaloizi de opiu, stabilite în Recomandarea Comisiei Europene, ramân în vigoare, însă operatorii economici din industria de profil vor trebui să aplice și noile cerințe legislative privind nivelurile maxime admise din semințele de mac.

Regulamentul Comisiei Europene se aplică de la 1 iulie 2022, iar produsele alimentare introduse pe piață înainte de aplicarea prezentului Regulament pot fi comercializate până la data limită de consum, astfel încât operatorii economici să aibă timpul necesar pentru implementarea noilor prevederi legislative.

Pentru produsele alimentare, nivelurile maxime (mg/km) sunt: 20 (semințe de mac întregi sau măcinate, introduse pe piață pentru consumatorul final), respectiv 1,5 (produse de panificație care conțin semințe de mac și/sau produse derivate din acestea. Redăm mai jos textul noului Regulament emis de CE:

"Regulamentul (UE) 2021/2142 al Comisiei din 3 decembrie 2021 de

modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime de alcaloizi din opiu din anumite produse alimentare (...)

(2) Semințele de mac sunt obținute din macul opiaceu (Papaver somniferum L.). Planta de mac opiaceu conține alcaloizi din opiu precum morfina și codeina. Semințele de mac nu conțin alcaloizi din opiu sau conțin numai niveluri foarte scăzute, dar pot fi contaminate cu alcaloizi ca urmare a daunelor cauzate de insecte sau prin contaminarea externă a semințelor în timpul recoltării, atunci când particulele de praf din pai (inclusiv peretele capsulei) se lipesc de semințe.
(3) În 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ("autoritatea") a adoptat o actualizare a avizului științific privind alcaloizii din opiu proveniți din semințele de mac (3). Autoritatea a confirmat doza acută de referință (DAR) de 10 µg de morfină/kg de greutate corporală (Gc) și a concluzionat că concentrația de codeină din eșantioanele de semințe de mac trebuie luată în considerare prin convertirea codeinei în echivalenți de morfină, utilizând un factor de 0,2. Prin urmare, DAR este o DAR de grup pentru morfină și codeină, exprimată în echivalenți de morfină. Estimările expunerii indică faptul că este probabil ca DAR de grup să fie depășită, în special atunci când se consumă porții mari sau dacă se consumă alimente care conțin semințe de mac neprelucrate.
(4) Prin urmare, trebuie stabilite niveluri maxime pentru morfină și codeină, exprimată în echivalenți de morfină, pentru semințele de mac introduse pe piață pentru consumatorul final și pentru produsele de panificație care conțin semințe de mac sau produse derivate din acestea. Aceste niveluri trebuie să fie stabilite ținând seama de faptul că prelucrarea alimentelor poate reduce conținutul de alcaloizi din semințele de mac crude cu 25-100% în produsul final.
Întrucât este adecvat ca producătorul de produse de panificație să dețină informații detaliate, inclusiv conținutul echivalent de morfină, cu privire la semințele de mac utilizate ca ingrediente în produsele de panificație, furnizorul de semințe de mac trebuie să furnizeze aceste informații
producătorului de produse de panificație.
(5) Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 trebuie să fie modificat în consecință.
(6) Pentru a permite operatorilor economici să se pregătească pentru noile norme introduse prin prezentul regulament, este adecvat să se prevadă un termen rezonabil până la aplicarea nivelurilor maxime. De asemenea, este adecvat să se prevadă o perioadă de tranziție pentru produsele alimentare introduse legal pe piață înainte de data aplicării prezentului Regulament.
(7) Măsurile prevăzute în prezentul Regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale. (...)

Se aplică de la 1 iulie 2022. Prezentul Regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 3 decembrie 2021. Președintele CE Ursula Von Der Leyen.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro