Hezbollah nu va preda armamentul din dotare Guvernului libanez, multumindu-se sa nu-l expuna public, potrivit unui nou compromis la care au ajuns premierul libanez, Fouad Siniora, si liderul gruparii siite, Hassan Nasrallah. Anterior, Nasrallah declarase ca nu este momentul propice pentru dezarmarea gherilelor Hezbollah, sustinind ca aceasta problema ar trebuie discutata In cursul unor sedinte de Guvern secrete, pentru ca informatiile sa nu fie folosite de israelieni.
Franta cere Israelului sa ridice blocada
Ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a cerut Israelului sa ridice blocada impusa Libanului dupa Inceputul ofensivei Impotriva Hezbollah. "Acest lucru e important pentru reconstructie si reluarea activitatii economice", a spus el, la Incheierea unei Intrevederi avute la Beirut cu liderul majoritatii parlamentare libaneze antisiriene, Saad Hariri.
Colaborare SUA-Israel In domeniul apararii antiracheta
Directorul Agentiei americane pentru aparare antiracheta a declarat ca Statele Unite au Inceput o colaborare cu Israelul, In vederea gasirii unor modalitati de contracarare a atacurilor cu rachete cu raza scurta de actiune. Agentia americana coordoneaza construirea scutului antiracheta, In valoare de miliarde de dolari, provenit din initiativa de aparare strategica Razboiul Stelelor, lansata In 1983 de presedintele Ronald Reagan. Pina In prezent, Agentia pentru aparare antiracheta americana nu a fost Insa implicata In proiecte de aparare a Israelului In fata atacurilor cu rachete lansate de Hezbollah din Liban.
Si soldatii Israelului sint rupti in fund?
Armata israeliana se confrunta cu un val de critici din partea militarilor care se Intorc din Liban, In special a rezervistilor, privind lipsa de armament, hrana si apa, situatie justificata de liderii militari prin bugetul redus alocat operatiunii. "Au fost unitati militare la care nu am putut ajunge, dar acest lucru s-a Intimplat din cauza dificultatilor de pe cimpul de lupta", a spus comandantul departamentului de logistica al armatei israeliene, generalul maior Avi Mizrahi. "Nu cred ca este nevoie de schimbari radicale, dar daca am avea mai multi bani, cu siguranta am face mai multe provizii de razboi", a subliniat el.
Cu toate acestea, Israelul este pregatit sa Isi mentina citeva luni trupele In sudul Libanului daca fortele internationale de mentinere a pacii nu vor fi desfasurate In totalitate In aceasta perioada, a declarat seful Statului Major al armatei israeliene, generalul Dan Halutz.
Mossadul, pus la zid
Serviciul israelian de spionaj - Mossad - nu a evaluat corect amenintarea pe care miscarea Hezbollah o reprezenta In sudul Libanului, deoarece majoritatea specialistilor israelieni considerau ca organizatia siita se transforma Intr-un grup politic. Potrivit unor oficiali de la Washington, Mossadul avea informatii despre armamentul detinut de Hezbollah, inclusiv despre rachetele lansate spre Israel. Insa agentii israelieni nu cunosteau multe lucruri despre capacitatea militara sau informativa a Hezbollah, miscare care dispune de mai multe structuri - partid politic, organizatie de caritate, militii combative si teroristi islamisti.