Mergi la conţinutul principal

"Nimeni nu este nebun sa renunte la un serviciu de care este multumit"

Parlamentarii braileni au criticat in cor faptul ca prevederile regulamentului privind sistemul centralizat de termoficare, recent aprobat in CLM, conduc la o situatie in care debransarea devine o piatra de incercare a nervilor si bugetelor brailenilor care doresc sa-si monteze centrale termice in propriile apartamente. Reamintim ca la directiva Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, prin CLM a trecut un regulament potrivit caruia avizul de debransare se obtine in conditii infinit mai greu de indeplinit decit pina acum. Concret, pe linga aprobarile de la asociatia de proprietari si de la vecini, solicitantul debransarii trebuie sa obtina o autorizatie de constructie, precum si o documentatie tehnica laborioasa. Toate aceste conditii inseamna timp pierdut si cheltuirea unor sume exorbitante, situatie in care multi doritori s-ar lasa pagubasi inca de la initierea procedurilor.
In acest context, toti parlamentarii locali au fost de acord ca debransarea nu ar trebui sa-i afecteze pe consumatorii care ramin arondati termoficarii centralizate, dar nu au venit cu o solutie concreta in acest sens. Au convenit insa ca in forma actuala hotarirea CLM aduce in mod evident atingeri drepturilor individului.

Mihai Tudose, deputat PSD: "Este clar ca prin debransarea a 99 de apartamente intr-un bloc de 100 de familii se creeaza probleme in alimentarea cu energie termica a apartamentului ramas arondat sistemului centralizat. Chiar daca nu apare in mod explicit o interdictie a debransarii, prin birocratia impusa si sumele de care proprietarul care doreste debransarea ar trebui sa dispuna, se induce ideea de client captiv al sistemului, idee cu care nu pot sa fiu de acord. Nimeni nu este nebun sa renunte la un serviciu de care este multumit. Asadar, adevarul este undeva la mijloc, pentru ca daca oferta sistemului ar fi imbunatatita in mod logic nu si-ar mai dori nimeni debransarea. Eu am centrala murala si am ales aceasta varianta pentru ca eram nemultumit de "serviciile" oferite".
Horia Vasioiu, deputat PD: "Conducerea pe care o avem la Primarie, si ma refer aici punctual la domnul Cibu, nu si-a uitat vechile apucaturi comuniste si incearca acum sa le impaminteneasca si in sistemul de termoficare. De ce nu s-a analizat exemplul localitatii Baia Mare unde aproape 90% dintre apartamente sint incalzite cu centrale termice individuale sau centrale de bloc? Nu inteleg de ce ar trebui sa se tina in functiune un sistem administrat de o societate in subordinea CLM care, datorita faptului ca nu a fost construit sa incalzeasca municipiul si pentru ca nu s-au facut investitii importante la momentul oportun, a condus la situatia in care consumatorii doresc sa se debranseze. S-a ajuns in situatia asta poate si din cauza ca in conducerea societatii in Consiliul de Administratie si AGA au fost promovate anumite persoane asazis liberale".
Gabriel Sandu, deputat PLD: "Mi se pare o mare porcarie ca exista o lege prin care sa-mi spuna mie, consumator, cum si cu cine sa colaborez in incalzirea propriei locuinte. (...) Nu poate nimeni sa ma oblige si sa ma forteze sa aleg un anumit furnizor. De ce ar fi nevoie de accesarea unor credite pentru investitii in "CET" pentru reabilitarea unor instalatii care trebuia de multa vreme inchise. Problema este ca modalitatea prin care se incearca obligarea este subversiva intrucit nu se face direct ci prin cresterea birocratiei si impunerea de taxe, iar PNL exceleaza la capitolul asta".
Aurel Simionescu, senator PSD: "Se ajunge la incalcarea dreptului persoanei de a opta pentru ceva in interesul sau. Iar daca optiunea este ingradita prin conditii restrictive sau greu de indeplinit, notiunea devine utopica. Am sesizat in momentul in care am vazut proiectul de regulament la consilierii nostri municipali aspectul legat de debransare punctind ca este o restrictionare a dreptului fiecaruia de a alege si am sugerat sa se incerce alte variante. Dupa parerea mea este o forma de mentinere fortata a unui sistem centralizat care are o serie de probleme, si s-a sarit calul din dorinta ca oamenii sa nu se mai debranseze".
Dan Sabau, senator PLD: "Se ingradeste un drept al fiecaruia de a alege si mi se pare o nebunie acest regulament deoarece vine sa complice o decizie care s-a elaborat in favoarea cetateanului fie acesta bransat sau debransat. Mi se pare anormal sa birocratizezi si sa cresti costurile doar ca cei care doresc debransarea sa nu o mai poata face".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu