Mergi la conţinutul principal

Nicu Niţă susţine sancţiunile usturătoare pentru tăierile ilegale de pădure

• deputatul PSD Nicu Niţă a participat la controversata dezbatere în Comisia de Agricultură pe tema anulării Ordonanţei de Urgenţă 51/2016, care a introdus sancţiuni mari pentru tăierile ilegale de pădure şi transportul lemnului • cu toate că apreciază că unele dintre supărările părţilor implicate sunt îndreptăţite, Niţă a afirmat că nu este de acord cu îmblânzirea sancţiunilor • acesta a punctat că a propus să nu se mai taie păduri timp de cel puţin 3 ani şi lemnul care este tăiat să fie procesat doar în România, însă fără prea mare succes • potrivit deputatului, discuţiile pe această temă vor fi reluate pe 1 martie în Comisia de Agricultură

 

Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor a demarat, recent, dezbateri pe tema anulării Ordonanţei de Urgenţă 51/2016, care a introdus sancţiuni drastice pentru tăierile de pădure şi transportul lemnului, inclusiv confiscarea materialului lemnos şi a maşinilor, dar şi amenzi pentru personalul silvic. Parlamentarul PSD Brăila, Nicu Niţă, membru în cadrul acestei Comisii a ţinut să puncteze că subiectul este unul extrem de sensibil şi că deocamdată nu s-a luat niciun fel de decizie, însă foarte mulţi dintre pădurari s-au plâns că amenzile sunt mult prea mari.

“Noi nu am respins  ordonanţa. A fost pusă în dezbatere. Au venit foarte mulţi pădurari, mai ales cei din zonele unde sunt păduri mari, a venit directorul Ocolului Silvic de la Bucureşti şi de la Garda Forestieră. Noi i-am lăsat să îşi verse oful. Dumnealor nu sunt de acord cu amenzile foarte mari pentru pădurari. Chiar am la mine ordonanţa şi sunt amenzi pentru pădurari de 150 - 200 de milioane  lei vechi, în funcţie de abateri. Chiar şi câţiva membri din Comisia de Agricultură un coleg din Sibiu, unul din Harghita au sărit în apărarea acestor pădurari pentru că sunt amenzile foarte mari. Ei au susţinut că au un contract de muncă, astfel încât pot fi penalizaţi cu 5%, 10%, chiar şi desfacerea contractului de muncă, să fie trimişi în instanţă, dar să nu mai fie acest cuantum de amenzi. Miercuri vom discuta din nou”, a declarat Niţă.

Parlamentarul a apreciat că unele dintre supărările pădurarilor sunt credibile şi ar putea fi luate în seamă pe viitor. Acesta a precizat că printre exemplele celor nemulţumiţi de OUG51 se numără şi confiscarea bicicletelor şi a maşinilor chiar dacă lemnele găsite în plus faţă de cantitatea legal transportată nu se ridică la cantităţi uriaşe.

“Este o chestie cu care şi eu sunt de acord. Dacă de exemplu, i-a prins pe o bicicletă cu două - trei lemne de foc, li se confiscă bicicleta şi li se dă amendă. Ei au mai ridicat o problemă şi bănuiesc că au şi dreptate. Nu mai vor să li se dea voie poliţiştilor să amendeze  fără să fie de faţă şi un pădurar al Ocolului Silvic, care să îşi pună amprenta şi girul pe aceste procese verbale şi să specifice câţi metri cubi sunt cu exactitate. Au fost discuţii foarte aprinse”, a mai adăugat sursa citată, cu precizarea că pe 1 martie dezbaterile vor fi reluate la Comisie.

 

«Eu n-aş da voie să se mai taie lemnele 4 - 5 ani de acum încolo»

 Întrebat dacă ar fi de acord cu anularea ordonanţei, Niţă a dat de înţeles că încă nu a fost convins de necesitatea unei astfel de măsuri. Deputatul a precizat că a venit cu două propuneri în timpul discuţiilor, însă nu i-au fost acceptate.

“Din punctul meu de vedere, eu n-aş da voie să se mai taie lemnele 4 - 5 ani de acum încolo! Tot ce se taie să fie strictul necesar. Tot ce se taie pentru cherestea să fie făcută producţie în ţară pentru mobilă şi ce mai trebuie. Nu mi se pare normal să dăm peste hotare atâtea lemne. În loc să facem noi ca să creăm locuri de muncă, noi o ducem afară. Şi am mai ridicat şi problema aşa: eu, dacă merg pe şoselele patriei şi greşesc, sunt sancţionat, nu? Aşa şi pădurarii. Dacă eu mă ştiu un pădurar curat, poţi să îmi pui în cuantumul de amendă şi 1 miliard că nu mă deranjează. Deci  am propus să nu se mai taie lemnele cel puţin 3 ani şi tot ce se taie pentru strictul necesar să fie procesat în ţară, să nu mai plece lemnul brut, dar nu au fost agreate. Au comentat cei de la Ocolul Silvic. S-au plâns că nimeni nu mai vine să se angajeze  şi că le pleacă foarte mulţi pădurari. Şi le-am spus că vreau să văd şi eu un pădurar care a plecat şi se duce ca muncitor pe undeva”, a declarat Niţă.

Parlamentarul a explicat că dacă totuşi se decide că trebuie aduse modificări la acest capitol, ordonanţa 51 ar trebui anulată şi se va lucra la un nou proiect de lege.

Trebuie precizat că, OUG 51/2016 a aparţinut Guvernului Dacian Cioloş şi a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 14 septembrie. Potrivit HotNews.ro, după adoptarea acesteia, tăierile ilegale au fost reduse cu peste 50%, iar preţul lemnului s-a dublat, semn că s-a diminuat cantitatea de lemn introdus ilegal pe piaţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro