Mergi la conţinutul principal
RAPORT DE PARLAMENTAR

Nicu Niţă, la raport

Activitatea parlamentară desfăşurată de mine în cei 4 ani  de mandat cuprinde 29 luări de cuvânt, din care declaraţii politice 10, declaraţii depuse în scris 21, iniţierea a 148 propuneri legislative din care 64 au devenit legi promulgate, 17 întrebări şi  interpelări şi am semnat şi votat 7 moţiuni.

 

Din anul 2016 şi până în prezent sunt membru în Comisia de agricultură, silvicultură, industrie şi servicii specifice. Dincolo de declaraţii, interpelări şi proiecte legislative, mi-am dorit să rămână în urmă ceva concret, schimbări care aduc un bine în vieţile oamenilor.

Printre legile promulgate, se numără Legea Muntelui, Legea 197/2018. Aşteptată de comunităţile montane, această lege vine să reglementeze modalităţile de protecţie şi dezvoltare durabilă şi incluzivă a zonei montane prin: punerea în valoare a resurselor naturale şi umane, creşterea nivelului de trai, stabilizarea populaţiei, menţinerea identităţii culturale, creşterea puterii economice la nivel local şi naţional, în condiţiile păstrării echilibrului ecologic şi protecţiei mediului natural. De asemenea, am fost iniţiator la :

 

• Proiectul de Lege pentru modificarea legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei  alimentare Lege 200/2018. Conform acestuia, se introduc măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, măsuri privind transferul alimentelor prin donare.

 • O altă propunere legislativă privind aprobarea programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol Legea 227/2018. Agricultorii primesc rapid şi simplu un sprijin financiar solid. Toţi cei afectaţi de secetă obţin despăgubiri de până la 70% din valoarea cheltuielilor pentru culturile compromise Legea a fost votata şi promulgată.

• Propunerea legislativă privind recunoaşterea muncii în condiţii speciale pentru lucrătorii din sectorul de construcţii nave, completându-se Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice,  prevede ca stagiul complet de cotizare pentru această categorie va fi de 25 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 50 de ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi. Reducerea vârstei de pensionare pentru navalişti ţine cont de condiţiile speciale zilnice în care aceştia îşi desfşoară activitatea. Condiţiile actuale nu permit menţinerea în piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să livreze o productivitate competitivă.

• Sunt iniţiator al Proiectului de Lege completarea art.66 din Legea îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004. Aceasta face referire la necesitatea asigurării apei gratuite pentru toţi producătorii agricoli care o solicită, din orice sursă, având în vedere condiţiile excepţionale de secetă din acest an, ce pot afecta producţia agricolă cu influenţă directă afectând asigurarea hranei populaţiei, în condiţiile date. Se doreşte:  asigurarea cu prioritate a preluării şi tranzitării apei pentru irigaţii, cu scutirea de la plata tarifelor de livrare a apei pentru irigaţii, stimularea practicării unei agriculturi în sistem irigat, asigurarea securităţii alimentare, prin obţinerea unor producţii sigure, în condiţiile restricţiilor impuse de coronavirus, reconsiderarea practicilor agricole prin utilizarea unei agrotehnici superioare bazată pe compensarea debitului de apă, având în vedere actualele condiţii pedo-climatice  de seceta severă la nivel pedologic, asigurarea apei gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020.

• Proiectul de Lege pentru modificarea art..1 alin(3) si (6) din ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor modern de plată Legea 191/2018;

• Proiectul de Lege privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie Lege 195/2018;

Proiect de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor Lege 154/2018;

• Propunere legislativă pentru modificarea art. 84 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011
Lege 71/2018;

PL-x nr. 79/2018 Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană;

• Proiect de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană Lege 330/2018;

 • Propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării”;

• Propunere legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Resurse Genetice pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău;

 

Munca unui parlamentar nu se opreşte doar la votul din Parlament. Am participat la numeroase evenimente din teritoriu, în alte judeţe şi în străinătate.

 În urma interpelării făcute către Ministerul Afacerilor Interne şi aprobării, s-a înfiinţat un sediu de Jandarmi Supraveghere şi Intervenţie în localitatea Movila Miresii. Am considerat că siguranţa şi ordinea publică a cetăţenilor sunt primordiale.

Principalele argumente care au dus la înfiinţarea unei structuri de jandarmi, în comuna Movila Miresii:

- necesitatea asigurării unui grad ridicat de siguranţă publică a cetăţenilor comunei Movila Miresii şi comunelor învecinate;

- interesul manifestat de autorităţile publice locale pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice;

- reducerea timpului de răspuns la evenimente, dată fiind distanţa de aproximativ 50 km faţă de municipiul Brăila;

- creşterea prezenţei militarilor jandarmi în viaţa comunităţii;

- necesitatea unei prezenţe permanente a forţelor de ordine pentru combaterea infracţionalităţii;

- înfiinţarea structurii de jandarmi creşte gradul de siguranţă al cetăţenilor din 6 localităţi apropiate şi  reduce timpul de răspuns al forţelor de ordine, la evenimente.

• Târgul Naţional de Agricultură, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila se încadrează în seria manifestărilor expoziţionale de marcă ale sistemului cameral românesc, din domeniul agricol, bucurându-se, de 23 ani, de recunoaşterea specialiştilor şi firmelor din agricultură.

Pentru a reuşi performanţa, agricultura românească are nevoie de investiţii, de cercetare, de maşini şi utilaje de ultimă generaţie, de tehnici şi tehnologii moderne, de seminţe şi material săditor de calitate. Toate acestea au fost aduse în cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a târgului, un eveniment de referinţă al Brăilei.

 • Am sprijinit derularea programului de reabilitare a sistemului de irigaţii de pe raza judeţului Brăila ca o prioritate a Ministerului Agriculturii. Am participat la dezbaterea stadiului implementării componentei din Programul Naţional de Irigatii referitoare la infrastructura de irigaţii din judeţele Brăila şi Galaţi. Problemele dezbătute au fost stadiul implementării pe fiecare proiect şi problemele întâmpinate în desfăşurarea implementării.

 În  judeţul Brăila se află în desfăşurare mai multe lucrări de acest gen, finanţate prin acest program. În total, sumele alocate acestor proiecte se ridică la circa 40,2 milioane de lei. O lucrare importantă a vizat Staţia de Repompare Apă Spiru Haret, una dintre cele mai mari staţii de irigaţii din judeţul nostru.

 

TOATE ACESTE MĂSURI SUNT LUATE ÎN TIMPUL GUVERNăRII PSD.

 

Printre celelalte activităţi desfăşurate în teritoriu, amintesc:

 

» Campania Naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, această campanie propunându-şi încurajarea informării prealabile a românilor înainte de a lua decizia de a pleca în afara graniţelor ţării, precum şi stimularea procesului de reîntoarcere şi reinserţie socio-profesională pentru cei care hotărăsc să revină acasă. 

Am participat cu propuneri şi soluţii, alături de colegii din PSD Brăila şi conducătorii de instituţii, la vizitele domnului ministru al Agriculturii, Petre Daea, domnului ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, domnului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc şi doamnei ministru a Sănătăţii, Sorina Pintea care au demonstrat încă o dată că guvernarea PSD s-a preocupat de agricultură şi infrastructura judeţului nostru, locuri de muncă, pensii şi sănătatea tuturor românilor.

» în perioada 3 - 5 iunie 2019, am fost prezent în capitala Franţei, în cadrul unei vizite oficiale, alături de o serie de colegi parlamentari. În acest context, am avut  o primă întâlnire cu Excelenţa Sa, domnul Ambasador Luca Niculescu. în ceea ce priveşte agenda discuţiilor, acestea au gravitat în jurul relaţiilor bilaterale româno-franceze, inclusiv în cadrul reuniunii de lucru cu membri ai Comisiei Afaceri Economice şi ai Grupului de Prietenie Franţa-România din Adunarea Naţională Franceză. Au fost o serie de discuţii extrem de utile despre viitoarea Politică Agricolă Comună, cu toate implicaţiile sale, şi s-a făcut un schimb de bune practici în ceea ce priveşte agricultura în cele două state.

În întreaga perioadă a mandatului meu, am participat la şedinţele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice prin ţară (Buzău, Alba-Iulia, Oradea), şedinţele în teritoriu ale Departamentului pentru Muncă şi Justiţie Socială, precum şi la alte evenimente, dintre care inaugurarea unei noi secţii de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

    În toţi aceşti patru ani, am fost alături de cetăţeni pentru orice problemă la sediul cabinetului parlamentar. Am încercat să fiu cât mai aproape de oameni, le-am ascultat dorinţele şi nevoile pentru ca, împreună cu echipa PSD, să  găsim cele mai bune soluţii. Am colaborat cu toate instituţiile administraţiei publice pentru rezolvarea problemelor cu care acestea se confruntau.

    Cu încrederea că numai împreună putem reuşi, că oricând în munca noastră este loc de mai bine, aştept propunerile şi sugestiile dumneavoastră la adresa de e-mail nitanicudep@yahoo.com şi pe str. Blvd. Alexandru Ioan Cuza, nr.136.

DEPUTAT PSD

NIŢĂ NICU

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro