Mergi la conţinutul principal

Nicu Alifantis, Cetățean de Onoare al Brăilei

* pe 15 august, într-o atmosferă festivă, la Teatrul „Maria Filotti”, în superba Sală a Oglinzilor, artistul Nicu Alifantis, un adevărat ambasador al Brăilei, a devenit Cetățean de Onoare al orașului copilăriei și adolescenței sale

 

 

 

Nicu Alifantis a primit titlul de Cetățean de Onoare al Brăilei. Într-o atmosferă festivă, la ceas de mare sărbătoare, când brăilenii se bucurau de Zilele Municipiului, în anul în care aniversăm 650 de ani de atestare documentară și un secol de la Marea Unire, la Teatrul „Maria Filotti”, în superba Sală a Oglinzilor, artistul Nicu Alifantis, un adevărat ambasador al Orașului cu salcâmi, a devenit Cetățean de Onoare al urbei copilăriei și adolescenței sale. Propunerea pentru desemnarea acestui titlu a venit din partea membrilor Consiliului Municipal la sfâșitul anului trecut, iar în ziua de 15 august 2018, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Brăilei, primarul Viorel Marian Dragomir i-a oferit marelui artist titlul onorific, în semn de recunoștință pentru talentul său și pentru activitatea sa culturală.

La eveniment au participat artiști, scriitori, actori, manageri ai instituțiilor de cultură sau oameni afaceri, consilieri locali, deputați, viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, dar și cele 100 de familii invitate pentru a sărbători 50 de ani de căsnicie și care au primit din partea administratiei locale câte 500 de lei, câte o diplomă și un buchet de flori.

Născut la 31 mai 1954 la Brăila din părinți greco-macedonieni, Nicu Alifantis a făcut studii muzicale particulare și a debutat scenic în anul 1973. A fost angajat în 1975 la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila și a devenit destul de cunoscut și iubit de public, astfel încât în 1976 casa de discuri Electrecord i-a editat primul material discografic, Cântec de noapte, cu patru piese și, în același an s-a înscris în ATM.

După armată a devenit membru al Cenaclului Flacăra condus de poetul Adrian Păunescu și a participat la majoritatea „întâmplărilor artistice”, melodiile sale figurând pe compilațiile Folk 1 și Folk 2 apărute la Electrecord în 1977, respectiv, în 1978. În 1983, la apariția triplului LP care marca 10 ani de activitate a cenaclului, Nicu Alifantis a fost cel mai bine reprezentat cantautor de pe acest album, figurând cu trei piese.

După cum a precizat și fostul manager al Teatrului „Maria Filotti”, Veronica Dobrin, în cuvântul de prezentare a proaspătului Cetățean de Onoare al Brăilei, între anii 1973 și 2002 , Nicu Alifantis a susținut 4.036 concerte, în 1995 a fondat grupul Alifantis & Zan, ca trupă de studio pentru albumul său Voiaj. În 1996, după înregistrarea albumului Nichita, Zan a devenit o trupă de proiecte din care au mai făcut parte: Virgil Popescu (chitară bas, voce), Sorin Voinea (claviaturi, voce), Răzvan Mirică (chitară electrică și acustică, sitar, mandolină, voce), Relu Bițulescu (tobe, percuție).

În aprilie 1999 a înființat Fundația Nicu Alifantis cu scopul de a promova „proiecte artistice în care valoarea, forța și autenticitatea vor fi primordiale”.

Despre Nicu Alifantis, Emil Brumaru scria: „Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cîntecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsîndu-ne destrămați o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blîndețea-l simte poet de cînd lumea și-s fericit să o spun și altora. Și s-o repet pînă la îngeri!”

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro