Administratorul "DIOP" a scăpat de dosarul penal cu care s-a ales în toamna anului trecut, atunci când angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila au protestat pentru a nu le fi reduse sporurile salariale. Procurorii brăileni au confirmat propunerea poliţiştilor de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul lui Tudorel Arbunea, stabilindu-se că implicarea sa în tot acel scandal a avut ca scop aplanarea conflictului. "Basma curată" a scăpat şi cel sub presiunea căruia s-au spart geamurile de la uşile de acces în unitate, despre care s-a concluzionat că a fost împins în acestea de către manifestanţi.
În data de 15 septembrie 2010, lucrătorii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în ziua anterioară, în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila a avut loc un conflict spontan de muncă, în care au fost implicaţi şi agenţii care se ocupă cu paza instituţiei. În urma cercetărilor efectuate a rezultat că, în ziua de 14 septembrie, în jurul orei 15.30, un grup de circa 200 de persoane (angajaţi ai spitalului, pacienţi, vizitatori, rude ale angajaţilor) s-au adunat în curtea unităţii, unde s-au manifestat zgomotos împotriva conducerii, a Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului. Manifestarea a fost una spontană, determinată de zvonul conform cărora angajaţilor spitalului urma să le fie diminuate salariile prin eliminarea unor sporuri. În aceste împrejurări, conducerea spitalului a luat măsura ca agentul de pază Lucian B. (angajat al SC "DIOP Security" SRL) să asigure ordinea în zona intrării în sectorul administrativ. În acelaşi timp, managerul spitalului, Rodica Sin, a apelat Serviciul 112, solicitând intervenţia poliţiei şi jandarmeriei. Până la sosirea forţelor de ordine manifestaţia a degenerat, iar agentul de pază, fiind depăşit de situaţie (în condiţiile în care persoanele strânse în curtea spitalului forţau intrarea în corpul administrativ) a solicitat intervenţia administratorului "DIOP". Acesta a sosit în aproximativ 15 minute, în jurul orei 16.30, moment în care dispozitivul de pază fusese deja întărit prin sosirea altor 3 agenţi din cadrul societăţii. Atunci, Tudorel Arbunea a fost rugat de reprezentanţii conducerii spitalului să transmită protestatarilor intenţia de a purta un dialog cu reprezentanţii acestora, în biroul managerului. "Pentru transmiterea mesajului, Tudorel Arbunea s-a deplasat la uşa care asigura accesul în holul de la intrarea în sectorul administrativ însă, datorită zgomotului, nu s-a putut înţelege cu persoanele care manifestau şi care încercau să forţeze intrarea în hol. În acest moment s-a produs o învălmăşeală, iar sub presiunea mulţimii agenţii de pază au fost împinşi în uşile de acces, în condiţiile în care geamurile acestora s-au spart şi s-a produs torsionarea uşilor", se arată în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale.
Procurorii i-au dat NUP lui Tudorel Arbunea Daniel Popa a fost una din persoanele aflate în acele momente în zona respectivă, însă din declaraţiile celor audiaţi a rezultat că acesta nu a acţionat cu intenţie pentru spargerea geamurilor, ci pur şi simplu a fost împins de mulţime în uşile de acces, ca şi agenţii de pază. Ca urmare, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale a acestuia. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Tudorel Arbunea, despre care s-a stabilit că a acţionat numai în limita atribuţiilor legale, intervenţia sa neputând fi calificată în niciun mod ca o implicare într-un conflict de muncă ci, din contră, fiind una destinată a aplana situaţia conflictuală.
Reamintim că, în timpul protestelor de anul trecut, lucrurile au degenerat odată cu sosirea la faţa locului a patronului firmei de pază "DIOP Security". Când acesta a ieşit în faţa mulţimii agitate, s-a creat o busculadă şi câţiva protestatari au reuşit să treacă de cordonul de pază. Ei au fost urmaţi de alţi colegi, care s-au îmbrâncit şi au spart geamurile, în încercarea de a ajunge la biroul managerului. Asaltul asistenţilor a fost respins cu jeturi de gaze lacrimogene de către angajaţii firmei de pază.
"DIOP" se ocupă în continuare de paza Spitalului Judeţean
"DIOP Security" asigură paza Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila de cinci ani de zile, în baza unor contracte pentru care nu s-a organizat niciodată vreo licitaţie publică. Reporterii "Obiectiv" au descoperit că firma lui Tudorel Arbunea a câştigat, astfel, sute de milioane de lei vechi în fiecare lună, de pe urma unui prim contract ce a fost prelungit cu ajutorul a nu mai puţin de 27 de acte adiţionale. Un al doilea contract, ce este acum în vigoare şi a fost atribuit prin încredinţare directă pe vremea fostului manager, a expirat pe data de 31 decembrie 2010. "Contractul a fost prelungit, prin act adiţional, iar la momentul aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs, instituţia noastră va organiza licitaţie, conform legislaţiei în materie", se arată într-o adresă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.