Cu ocazia lansării campaniei de promovare a Legii Educaţiei, eveniment petrecut marţi la Teatrul "Maria Filotti", inspectorul general Viorel Botea a făcut câteva precizări legate de consorţiile şcolare. Profesorul Botea a afirmat că deja au fost gândite aceste consorţii şi că în perioada următoare se va realiza chiar o simulare a funcţionării acestora. Consorţiile şcolare sunt grupuri de şcoli care se asociază pentru a efectua în comun anumite operaţii, între care şi repartizarea orelor pe catedre pentru cadrele didactice, aspectul cel mai important. Secretul să nu dispară catedrele titularilor este formarea consorţiilor şcolare, într-un mod inteligent, a explicat inspectorul general Botea. "Formarea consorţiilor şcolare trebuie să se facă după criterii clare, nu după cum dicteză orgoliile unora sau altora, că unii nu vor să se asocieze cu nu ştiu ce şcoală pentru că are rezultate slabe. Aceste consorţii trebuie să respecte în primul rând criteriul performanţei. Deja suntem pregătiţi să facem o simulare pentru realizarea consorţiilor, le vom discuta cu toţi directorii, astfel încât să fie avantajoasă pentru toate unităţile această asociere. Cheltuielile pe elev vor fi mai eficiente, nu se vor mai duce bani pe cheltuieli inutile, iar numărul de ore se va putea regla foarte bine. De realizarea inteligentă a consorţiilor depinde viitorul multor oameni", a explicat prof. Viorel Botea.
Consorţiile se pot realiza pe orizontală, adică se pot asocia mai multe şcoli generale, mai multe licee sau mai multe grădiniţe ori pe verticală, adică un consorţiu să aibă toate treptele învăţământului, de la antepreşcolar la liceal sau chiar postliceal. Inspectorul general Viorel Botea a precizat că, din punctul său de vedere, ar fi mai eficiente consorţiile realizate pe verticală în mediul urban. În mediul rural consorţiile se vor forma din şcolile din mai multe comune. Prof. Viorel Botea şi-a propus ca la 1 septembrie aceste asocieri de instituţii de învăţământ să fie deja făcute.
Din punctul de vedere al directorului din Minister Marius Bălaşa, consorţiile sunt avantajoase şi pentru că profesorul nu mai trebuie să treacă prin birocraţia de la mişcarea personalului didactic atunci când ar mai avea nevoie de câteva ore ca să-şi completeze postul.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.