Mergi la conţinutul principal

Niciun profesor de religie nu rămâne fără catedră

Vineri ar fi trebuit să fie ultima zi în care se mai puteau depune cereri pentru ora de religie. Ministerul Educaţiei a decis însă prelungirea termenului cu încă o săptămână, din cauza situaţiilor desebite semnalate în ţară.
La Brăila, majoritatea covârşitoare a elevilor a făcut cerere să participe la ora de religie. Dintr-un total de 35.595 de elevi, 92% au făcut deja cereri să participe la orele de religie. Aceasta este situaţia de vineri, ora 16.00. Elevii care nu au depus cerere, dar doresc să facă acest lucru, mai au timp până vineri, 13 martie, a precizat inspectorul şcolar general interimar, Cristina Anton. "La noi nu va rămâne nimeni fără post. În baza cererilor depuse deja profesorii îşi vor putea desfăşura orele ca şi până acum", a precizat inspectorul general Cristina Anton.
La Brăila sunt în acest moment 99 de catedre de religie, din care 56 sunt ocupate de titulari, 22 de către profesori suplinitori calificaţi, iar 21 sunt ocupate de profesori asociaţi, adică preoţi. În plus, clasele pot funcţiona şi cu un număr minim de elevi pentru ora de religie, aşa că, cel puţin la Brăila, niciun profesor nu va rămâne fără catedră.
Cu toate acestea, la nivelul judeţului încă figurează şcoli, din mediul rural, la care foarte puţini elevi ar fi optat pentru disciplina religie, cum sunt cele din Galbenu, unde din 307 elevi niciunul nu ar fi optat, sau Surdila Găiseanca unde ar fi optat pentru religie un singur copil din 165. În realitate, aceşti copii au adus solicitările necesare, dar din cauza unei probleme informatice, opţiunea lor nu figurează în sistem. "Consider că nivelul la care părinţii şi elevii au optat deja pentru ora de religie este o palmă dată celor care au determinat apariţia acestei probleme. Din datele pe care le am până acum procentul va fi mai mare. În fiecare şcoală sunt până în zece elevi care nu vor să studieze religia. Eu mă întreb şi când a judecat Curtea Constituţională corect? Acum doi ani, din iniţiativa aceluiaşi cetăţean de la Buzău, s-a analizat problema religiei din şcoli şi s-a considerat că este corect ca elevii ce nu vor religie să facă cerere de retragere. Acum, decizia aceleiaşi Curţi Constituţionale a fost alta. Cert este că şi profesorii de religie trebuie să-şi schimbe atitudinea, să fie mai apropiaţi de copii, să aplice noţiunile de pedagogie la ore, pentru că este păcat ca la aceste ore elevii să nu vină cu plăcere", a punctat prof. Valeriu Partene, liderul Sindicatului Învăţământ Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro