Niciun loc de picnic pentru brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Niciun loc de picnic pentru brăileni

* din acest motiv, brăilenii nu pot ieşi la picnic fără să rişte amenzi de până la 3.000 lei * după ce se vor amenaja spaţii corespunzătoare, cei care le frecventează fără a păstra curăţenia şi liniştea vor putea fi amendaţi cu până la 5.000 lei * Primăria promite că, până la 1 mai, va amenaja cât de cât spaţiul tradiţional de picnic din spatele Lacului Sărat * pentru alte locaţii se aşteaptă aprobarea autorităţilor de mediu şi a consilierilor locali

Meteorologii anunţă încă de pe acum că pe 1 mai ne putem aştepta la vreme însorită şi caldă, perfectă pentru tradiţionalul picnic de Ziua Muncii. Încă nu e clar, însă, dacă brăilenii vor avea unde să iasă la iarbă verde, pe 1 mai, astfel încât să nu încalce noile prevederi legale şi să încaseze amenzi ce pot ajunge până la 5.000 lei (50 milioane de lei vechi). După cum se ştie, Legea 54 din 2012, denumită şi Legea Picnicului, vine cu reglementări menite să schimbe complet concepţia românilor referitoare la ieşirile în natură. Astfel, picnicul nu se mai poate desfăşura decât în locuri special amenajate şi delimitate. Cei care, printre altele, nu păstrează curăţenia în aceste spaţii, care îşi parchează maşinile, care nu păstrează liniştea sau îşi spală obiectele personale în cursurile de apă din apropiere sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale cuprinse între 200 şi 5.000 lei. Cei care aprind focul în alte locuri decât cele special amenajate pentru picnic pot încasa amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei. În fine, cei care desfăşoară activităţi de picnic în afara zonelor amenajate pentru astfel de activităţi pot fi amendaţi cu 1.000 până la 3.000 lei. Constatarea contravenţiilor se face de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, autorităţile administraţiei publice locale, de către ofiţerii şi agenţii de poliţie, agenţii din cadrul Jandarmeriei, precum şi de către agenţii Poliţiei Locale.
În spiritul acestei legi, grătarele cu mici nu mai pot fi aprinse oriunde şi oricum, maşinile nu mai pot fi parcate printre copaci, din boxe n-ar mai trebui să răsune manelele date la maximum, iar pâlcurile de pădure din apropierea Brăilei n-ar mai trebui să se umple de gunoaie.

23picnic1 Deocamdată, lângă Brăila nu există nicio locaţie amenajată pentru ieşiri la iarbă verde "Facem tot posibilul să amenajăm"

Pentru ca legea să se respecte ar trebui, însă, ca autorităţile locale să creeze condiţii. Adică să amenajeze locuri pentru picnic dotate cu pubele pentru deşeuri, toalete ecologice, grătare pentru prepararea fripturilor etc. La Brăila, încă nu există, deocamdată, niciun astfel de spaţiu, deşi mai sunt doar câteva zile până la 1 mai, data la care începe, în mod tradiţional, sezonul ieşirilor la iarbă verde. Primarul Aurel Simionescu promite, însă, că nu ne va prinde 1 mai fără ca măcar zona din spatele Lacului Sărat, cunoscută brăilenilor sub denumirea "La coada lacului", să dispună de un minim de amenajări, astfel încât să se poată ieşi la picnic în condiţii legale. "Acolo am avut şi anul trecut pubele, toalete ecologice, cisterne cu apă şi grătare. Ca să respectăm noile prevederi legale trebuie să găsim o modalitate pentru îngrădirea locului de picnic. O să căutăm o soluţie în acest sens, împreună cu Direcţia Silvică. Cert este că vom încerca să amenajăm şi alte spaţii în afară de acesta. La următoarea şedinţă de Consiliu Local, ce va avea loc săptămâna aceasta, o să venim cu câteva propuneri de locaţii şi cu un necesar de bani pentru amenajările care trebuie făcute. Între timp, o să solicităm un punct de vedere şi din partea Agenţiei de Mediu, referitor la locaţiile pe care intenţionăm să le amenajăm. Aceste locaţii vor fi făcute publice doar după ce ne punem de acord cu cei de la Mediu şi obţinem aprobările necesare din partea CLM", ne-a declarat primarul Simionescu.
Deocamdată, Primăria nu a trimis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila nicio listă cu posibile locaţii destinate picnicului. "După ce vom primi propunerile Primăriei vom formula un punct de vedere referitor la zonele avute în vedere", ne-a spus Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM.
Săptămâna trecută, zona tradiţională de picnic de lângă Lacu Sărat era închisă cu o barieră, semn că nici autorităţile locale, nici administratorul pădurii, recte Direcţia Silvică Brăila, nu au început să amenajeze spaţiul. "Bariera a fost pusă pe perioada iernii, deoarece vegetaţia uscată trebuie protejată împotriva riscurilor producerii de incendii. În prezent, odată cu intrarea în vegetaţie a copacilor, riscul de incendii e mai scăzut, iar zona respectivă poate fi folosită, ca şi în anii trecuţi, în scopuri recreative. Vom colabora cu Primăria pentru amenajarea corespunzătoare a acestui spaţiu. Nu ştim, însă, deocamdată, ce presupune această amenajare. Aşteptăm să apară normele tehnice de aplicare a noii legi", ne-a declarat Cristian Gurgu, directorul Direcţiei Silvice Brăila. Acesta a enumerat şi alte posibile locaţii ce ar putea fi amenajate pentru picnic: plaja Lipovenească, plaja de la Chiscani, păduricea de la Vărsătura, cunoscută brăilenilor sub denumirea "La berze". Toate aceste locaţii sunt frecventate de brăileni, de foarte mulţi ani, însă, odată cu apariţia Legii 54, ele trebuie să fie amenajate corespunzător pentru a putea fi considerate loc pentru picnic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro